Πολιτική

Εκτός προεκλογικής κούρσας ο Κασσελάκης – Καταιγιστικές εξελίξεις

Εκτός προεκλογικής κούρσας ο Κασσελάκης – Καταιγιστικές εξελίξεις

Πηγή Φωτογραφίας: [372451] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αναταράξεις στην Κουμουνδούρου

Τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση, που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις. Η πρόταση αποκλεισμού του κ. Κασσελάκη στηρίχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία των μελών του κομματικού οργάνου, ενώ απείχαν 9 με 10 άτομα από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη.

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών και σε ένα κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων, φωνών και καβγάδων, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να «αποκλείσει» την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος.

Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία από τα παρόντα μέλη, με ανεπίσημες πληροφορίες να αναφέρουν περίπου 140 ψήφους υπέρ σε σύνολο 150 μελών. Στο κείμενο που εγκρίθηκε, αναφέρεται ονομαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, καταδικάζονται συνολικά πολιτικές πρακτικές που έρχονται σε αντίθεση με τη συλλογική λειτουργία και τις αποφάσεις του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη, περίπου 5-6 στελέχη που συνδέονται με τον Χανιώτη βουλευτή δεν συμμετείχαν.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, επισημάνθηκε ότι στις 24 Οκτωβρίου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για την ηγεσία, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος πρόεδρος, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η συνεργασία των δύο κυριότερων αντιμαχόμενων πλευρών φαίνεται αδύνατη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πριν από την ψηφοφορία, η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εκπροσώπησε την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, απευθύνθηκε στους εσωκομματικούς της αντιπάλους, επικαλούμενη τους Μαγιακόφσκι και Θάνο Μικρούτσικο. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολύ μεγάλη παράταξη για να γίνει ουρά του διαπλεκόμενου πολιτικού συστήματος». Πριν από την ομιλία της, η κα. Τζάκρη παρέδωσε στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγγου, εξουσιοδότηση από τον Στέφανο Κασσελάκη για την υποψηφιότητά του, καθώς και χειρόγραφα με τις 87 υπογραφές.

Επιπλέον, η βουλευτής Γιώτα Πούλου, υποστηρίκτρια του Στ. Κασσελάκη, ανακοίνωσε την παραίτησή της από την Κεντρική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι αρνείται να νομιμοποιήσει «την κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς», επικαλούμενη απόσπασμα από έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Οι υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη είχαν αποφασίσει από νωρίς να μην συμμετάσχουν στη διαδικασία, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να καθυστερήσει να ξεκινήσει, καθώς αναζητούνταν η απαραίτητη απαρτία μέχρι τις 3.

Η Θεοδώρα Τζάκρη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «87» και Σβίγγου καλούσαν τα μέλη του οργάνου να προσέλθουν για να επιτευχθεί η απαρτία, προσθέτοντας ότι «το μόνο που απομένει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές».

Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, η απαρτία επιτεύχθηκε, με την πλευρά του «έκπτωτου» προέδρου να υποστηρίζει μέσω του Θανάση Οικονόμου ότι καταβάλλεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν στην απαρτία στελέχη που συνδέονται με τον Στέφανο Κασσελάκη, αν και είχαν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Η πλευρά Κασσελάκη, δια της Θεοδώρας Τζάκρη, επέμεινε ζητώντας να ληφθούν «παρουσίες» των συμμετεχόντων και εκφράζοντας την άποψη πως ο αποκλεισμός μιας υποψηφιότητας «σύμφωνα με το καταστατικό, για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί απο το 50% +1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπης» και όχι επί των παρόντων.

Η απόφαση της Κ.Ε. συνιστά ουσιαστικά το δεύτερο «χτύπημα» του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρώην πρόεδρο, έπειτα από την μομφή του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του κόμματος, το κύριο ζήτημα πλέον είναι οι συσχετισμοί που θα προκύψουν κατά την εκλογή των συνέδρων.

Θυμίζουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει πως επιδιώκει να ανατραπεί η απόφαση καθαίρεσής του στο συνέδριο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε εκλογές προεδρίας» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

Με αυτή την προοπτική, έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να συσπειρώσει τη βάση των υποστηρικτών του μέσω περιοδειών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια δυναμική θα αναπτυχθεί στο «κασσελακικό» μπλοκ μετά την απόφαση αυτή και πώς θα αντιδράσει ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος.

Από την άλλη πλευρά, το μπλοκ των «87» θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση, η οποία χαρακτηρίστηκε «ιστορική», σηματοδοτεί ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή, το στοίχημα για αυτούς είναι να επανασυσπειρωθεί ένα τμήμα της παραδοσιακής βάσης του κόμματος, το οποίο τον τελευταίο χρόνο έχει μείνει ανενεργό ή έχει απομακρυνθεί από την κομματική ζωή. Πιστεύουν ότι αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι ήδη ληφθείσες αποφάσεις δεν θα ανατραπούν από τη δυναμική που θα αναπτυχθεί στο προσεχές διάστημα.

Είναι σαφές ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής συνιστά μια ιστορική καμπή με υπαρξιακά χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε πάντως, με ανάρτησή του στα social media το βράδυ του Σαββάτου, να στείλει το μήνυμα πως είναι εδώ, με ορίζοντα πια το συνέδριο του Νοεμβρίου. «Η φωνή μας είναι το Συνέδριο», ανέφερε χαρακτηριστικά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments