Πολιτική

Τσίπρας: Επικίνδυνες οι συνέπειες για την ΕΕ αν αποτύχει στα Βαλκάνια

Τσίπρας: Επικίνδυνες οι συνέπειες για την ΕΕ αν αποτύχει στα Βαλκάνια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ομιλία στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Στην ομιλία του ,στη Συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τρία σημεία:

-Η Δύση να διδαχθεί από τα λάθη της. Υποκρισία να μιλάμε για κοινές αξίες όσο έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στον εθνικισμό και τον κυνισμό -Ανάγκη για νέα Αρχιτεκτονική Ειρήνης και Ασφάλειας και ειρηνική επίλυση διαφορών -Να στηρίξουμε και την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. -Μπορούμε και να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να αντιταχθούμε στον εθνικισμό -Επικίνδυνες οι συνέπειες για την ΕΕ, αν αποτύχει στα Βαλκάνια

«Όπως έχουμε συζητήσει και στην Πολιτική Επιτροπή, διανύουμε μια δύσκολη περίοδο πολλαπλών κρίσεων σε παγκόσμιο, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια περίοδος με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, όπου χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πεθαίνουν καθημερινά.

Διανύουμε μια περίοδο μετάβασης προς έναν πολυπολικό κόσμο με ισχυρούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις.

Και πιστεύω ότι αυτή η αποσταθεροποίηση επιδεινώνεται εν μέρει επειδή δεν αναπτύσσουμε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας – τα απαραίτητα διπλωματικά εργαλεία και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες – που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν τη νέα περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας»,υποστήριξε ο Α.Τσίπρα.

Αναφερόμενος στα δυτικά Βαλκάνια είπε:

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη και να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση σταδιακής διεύρυνησης (phased enlargement).

Πρέπει να είναι σαφές στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν η ΕΕ αποτύχει στη γειτονιά μας, τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία να αποτελέσει ισχυρή διεθνή δύναμη στον υπόλοιπο κόσμο.

Το σημαντικότερο είναι ότι, εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για τη δική της σταθερότητα και ασφάλεια θα είναι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες».

Πηγή: Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments