Αναθεώρηση πυρηνικής πολιτικής από το Ιράν: Πυρηνικά όπλα για αποτροπή του Ισραήλ
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr
Το πυρηνικό δόγμα του Ιράν έχει ανάγκη από μια σοβαρή αλλαγή και πρέπει να αναληφθεί ταχεία δράση προς την κατεύθυνση της παραγωγής πυρηνικών όπλων, υποστήριξαν πρόσφατα οι σκληροπυρηνικοί της χώρας, καθώς η Τεχεράνη βρίσκεται εν μέσω φλεγόμενης κλιμάκωσης με τον ορκισμένο εχθρό της, το Ισραήλ.
Την Τετάρτη, 39 νομοθέτες απέστειλαν επιστολή στο κορυφαίο όργανο ασφαλείας της χώρας, το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ζητώντας την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Αυτές τις μέρες, κανένας διεθνής οργανισμός ή δυτικό κράτος δεν είναι σε θέση να περιορίσει τους Σιωνιστές, καθώς το ψεύτικο ισραηλινό καθεστώς συνεχίζει να διαπράττει κάθε έγκλημα», δήλωσε ο σκληροπυρηνικός κληρικός Χασάν Αλί Αχλάγκι Αμίρι, ένας από τους βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Στα επίσημα τραπέζια των διαπραγματεύσεων, οι Ιρανοί διπλωμάτες επαναλαμβάνουν εδώ και χρόνια ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Έχουν επικαλεστεί ένα διάταγμα που εξέδωσε ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ το 2003, όταν κήρυξε θρησκευτικά απαγορευμένη την παραγωγή και τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών βομβών.
Ενώ ο Χαμενεΐ δεν έχει επικαιροποιήσει επίσημα την απόφαση, οι υποστηρικτές του δικαιολογούν όλο και περισσότερο την επανεξέταση για λόγους αποτροπής. Ο Αλκχάγκι Αμίρι δήλωσε στη συνέντευξη του ISNA ότι η σιιτική νομολογία δικαιολογεί την αναθεώρηση του ίδιου διατάγματος από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν προκειμένου να το αναπροσαρμόσει στις εξελισσόμενες συνθήκες.
Αν και τα αιτήματα αυτά δεν είναι χωρίς προηγούμενο, έχουν γίνει ιδιαίτερα ηχηρά μπροστά σε έναν πιθανό πόλεμο με το Ισραήλ, μετά την πυραυλική ομοβροντία της Τεχεράνης την περασμένη Τρίτη, για την οποία το Ισραήλ έχει ορκιστεί να ανταποδώσει.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ,Ιωάβ Γκάλαντ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η απάντηση της χώρας του στο Ιράν θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και αιφνιδιαστική». Έκανε τα σχόλια αυτά λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, η οποία πιστεύεται ότι επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα σχέδια αντιποίνων του Ισραήλ.
«Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για την προστασία των μουσουλμάνων και του ιρανικού λαού, η Ισλαμική Δημοκρατία θα προβεί σίγουρα σε αναθεωρήσεις στην πυρηνική της βιομηχανία και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα», έγραψε το ψηφιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Basirat, το οποίο διοικείται από το πολιτικό γραφείο του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Αυτό επιβεβαιώθηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια από φιλοκυβερνητικούς ειδήμονες στην κρατική τηλεόραση. «Τη στιγμή που οι Σιωνιστές διεξάγουν γενοκτονία στη Γάζα, χωρίς ηθικά όρια, τη στιγμή που λένε ότι το Ιράν είναι ο κορυφαίος εχθρός τους, ενώ κατέχουν όντως ένα όπλο το οποίο το Ιράν αγνοεί, δεν θα έπρεπε η Τεχεράνη να εξετάσει αλλαγές στο στρατιωτικό της δόγμα;», δήλωσε οΦουάντ Ιζάντι, ένας υπερσυντηρητικός πανεπιστημιακός μελετητής, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής εκπομπής νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο Ιζάντι, σημείωσε ότι η κίνηση του Ιράν προς τα πυρηνικά όπλα θα είναι δικαιολογημένη και νόμιμη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, η οποία κατανοεί ότι «η ισραηλινή πλευρά είναι ένα γενοκτονικό καθεστώς που κατέχει πυρηνικά όπλα, οπότε η νομιμότητα υπάρχει στον έξω κόσμο».
«Θα πρέπει να υπάρχουν πολλαπλές επιλογές στο τραπέζι», έγραψε η συντηρητική κρατική εφημερίδα Jaam-e Jam, η οποία υποστήριξε ότι η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ θα έπρεπε να υπερβαίνει τα πυραυλικά πλήγματα.
Το ίδιο επιχείρημα έχει διατυπωθεί ακόμη και από ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες του στρατοπέδου των Μεταρρυθμιστών, μεταξύ των οποίων ο Χασάν Χομεϊνί, εγγονός του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Ρουχολάχ Χομεϊνί. «Κατά τη γνώμη μου, έχει έρθει η ώρα η στρατιωτική μας αποτροπή να ωθηθεί σε ένα νέο, ισχυρότερο επίπεδο», δήλωσε, επικαλούμενος “τις τρέχουσες συνθήκες” στη Μέση Ανατολή.
Στο αποκορύφωμα ενός άλλου επεισοδίου έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ τον Απρίλιο, μετά την εκτόξευση από το πρώτο 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κατά του Ισραήλ, ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι επιδόθηκαν στην ίδια συζήτηση. Ο Καμάλ Χαράζι, ανώτερος σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη της χώρας, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να αναθεωρήσει την πυρηνική της πολιτική εάν το Ισραήλ στοχοποιούσε τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Εν μέσω των εντάσεων του Απριλίου, παρόμοια προειδοποίηση εξέδωσε ο ταξίαρχοςΑχμάντ Χαχταλάμπ, ο οποίος διοικεί την ταξιαρχία του IRGC για την προστασία και την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Υποστήριξε ότι δεδομένης της κλιμάκωσης με το Ισραήλ, το Ιράν μπορεί αναπόφευκτα να προχωρήσει πέρα από τις τρέχουσες δεσμεύσεις του για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Συνέχιση του πυρηνικού απορρήτου
Η μεταβαλλόμενη αφήγηση είχε ήδη τραβήξει την προσοχή του Ραφαέλ Γκρόσι, διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ο οποίος δήλωσε τον Φεβρουάριο: «Υπάρχει μια ανησυχητική ρητορική. Μπορεί να έχετε ακούσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο Ιράν να λένε ότι έχουν όλα τα στοιχεία για ένα πυρηνικό όπλο τον τελευταίο καιρό».
Και τον Μάρτιο μετέφερε τις ανησυχίες του στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΙΑΕΑ σχετικά με τη «συγκεκριμενοποίηση των δημόσιων δηλώσεων» που προέρχονται από την Τεχεράνη, τη στιγμή που ο οργανισμός είχε «χάσει τη συνέχεια της γνώσης» σχετικά με το πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν.
Τους τελευταίους μήνες, έχουν εμφανιστεί πολλαπλές αναφορές και δηλώσεις, μεταξύ άλλων και από αξιωματούχους των ΗΠΑ, που υπογραμμίζουν τον μειωμένο χρόνο διάσπασης που χρειάζεται η Τεχεράνη για να φτάσει σε στάδιο παραγωγής όπλων.
Οι υποψίες σχετικά με τις τρέχουσες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν έχουν πλέον συνδυαστεί με τη νέα ρητορική που υποστηρίζει τις ατομικές βόμβες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, πρόσφατα αυξήθηκαν επίσης οι εικασίες ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να ετοιμάζεται για την πρώτη πυρηνική δοκιμή της, ώστε να κάνει το Ισραήλ να σκεφτεί δύο φορές το ενδεχόμενο χτύπημα και τελικά να αποτρέψει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.
Την περασμένη εβδομάδα, ήχοι από εκρήξεις στην Τεχεράνη, καθώς και στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, όπου βρίσκονται οι βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τροφοδότησαν περαιτέρω τις θεωρίες περί πυρηνικών δοκιμών.
Το IRGC, ωστόσο, απέρριψε τις εικασίες, λέγοντας ότι οι εκρήξεις ήταν μέρος «μιας άσκησης αεράμυνας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας