ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Τα βότανα που καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα

Τα βότανα που καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τα βότανα που καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα

Προσθέστε ρίγανη καθημερινά στο ψωμί σας ή στα ψητά λαχανικά, λίγο κουρκουμά στο ρύζι ή στα ζυμαρικά σας

Προσθέστε ρίγανη καθημερινά στο ψωμί σας ή στα ψητά λαχανικά, λίγο κουρκουμά στο ρύζι ή στα ζυμαρικά σας, ένα φλιτζάνι μέντα μετά το γεύμα σας

Όταν πρόκειται για τη σωματική σας υγεία, μπορεί να παραβλέπετε ένα πολύ σημαντικό μέρος του σώματός σας: το πεπτικό σύστημα. Δεδομένου ότι το πεπτικό σύστημα εργάζεται σκληρά για να χειριστεί τα θρεπτικά συστατικά που βάζετε στο σώμα σας καθώς και να απομακρύνει τις τοξίνες από την καθημερινή διατροφή, είναι ένας σημαντικός μυς τον οποίο πρέπει να φροντίζετε καθημερινά.

Η διατήρηση επαρκούς υγείας του εντέρου είναι σημαντική καθώς επηρεάζει την υγεία του υπόλοιπου σώματος. Εάν το έντερό σας δεν αφομοιώνει, δεν απορροφά την τροφή που τρώτε, τότε το υπόλοιπο σώμα θα υποφέρει.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την υγεία του εντέρου με τα πάντα, από τη λειτουργία του εγκεφάλου έως τα επίπεδα φλεγμονής σε όλο το σώμα σας. Η διατήρηση της σωστής ποσότητας καλών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Πολλά από τα βακτήρια στο έντερο σας είναι «φιλικά», που σημαίνει ότι υποστηρίζουν τη συνολική υγεία σας. Ορισμένα βακτήρια του εντέρου είναι «κακά» επειδή μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας. Η υγεία του εντέρου αναφέρεται στο πόσο καλά ισορροπημένα είναι αυτά τα βακτήρια και τη συνολική λειτουργία του πεπτικού.

Παρακάτω είναι μερικά βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του εντέρου και της πέψης.

Κουρκουμάς

Αυτό το δημοφιλές μπαχαρικό περιέχει κουρκουμίνη, γνωστή για τις αντιφλεγμονώδες ιδιότητες της. Η κουρκουμίνη είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που επιβραδύνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Δεντρολίβανο

Το δεντρολίβανο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στην πέψη και τη ζύμωση των τροφίμων για την απελευθέρωση των θρεπτικών τους συστατικών.

Βαλσαμόχορτο

Το τέλειο βότανο για να βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα να λειτουργεί όταν αντιμετωπίζετε κακή πέψη λόγω στρες.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για το στομάχι. Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη διευθέτηση μιας στομαχικής διαταραχής, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται συχνά για την καταπολέμηση της ναυτίας.

Μέντα

Ως ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα για την υγεία του εντέρου, η μέντα χρησιμοποιείται συχνά, ακόμη και στη συμβατική ιατρική. Οι φυσικές αντισπασμωδικές ιδιότητες της μέντας μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του γνωστού φούσκωμα, τις κράμπες και τα αέρια χαλαρώνοντας τους μύες στην πεπτική οδό. Οι καταπραϋντικές ιδιότητες της μέντας μπορεί επίσης να είναι ευεργετικές για την ανακούφιση της ναυτίας, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως αιθέριο έλαιο.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη γεύση και τις ιδιότητες της μέντας στη μαγειρική σας. Για παράδειγμα, ρίξτε φρέσκα φύλλα μέντας σε ζεστό νερό για να δημιουργήσετε ένα καταπραϋντικό τσάι από βότανα ή χρησιμοποιήστε ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα μέντας σε σαλάτες ακόμα και στο πέστο.

Ρίγανη

Γνωστή για τις μαγειρικές της χρήσεις, η ρίγανη είναι ένα ισχυρό βότανο που προσφέρει πολυάριθμα οφέλη για το γαστρεντερικό σας σύστημα. Η ρίγανη περιέχει ενώσεις με ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση επιβλαβών βακτηρίων και παρασίτων στο έντερο.

Η ρίγανη είναι ένα ευέλικτο βότανο για χρήση στη μαγειρική με ισχυρή και γήινη γεύση. Ανακατέψτε τη ρίγανη με άλλα βότανα και μπαχαρικά για να δημιουργήσετε ένα γευστικό μείγμα μπαχαρικών για κρέατα ή για ένα βοτανόψωμο. Ταιριάζει επίσης ιδιαίτερα με φασολάδες, φακές και ψητά λαχανικά.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ίσως μια από τις πιο ισχυρές τροφές που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Περιέχει πρεβιοτικές ίνες, τις οποίες χρησιμοποιεί το σώμα σας για να θρέψει καλά βακτήρια. Εκτός από το ότι ενισχύει την υγεία του εντέρου σας, το σκόρδο είναι επίσης γνωστό ότι πιθανώς ενισχύει την υγεία της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση και καταπολεμά ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα.

Τσάι με σπόρους κόλιανδρου:

Οι σπόροι κόλιανδρου είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων. Το τσάι κόλιανδρου μπορεί να βοηθήσει με το φούσκωμα, τα αέρια και τη δυσπεψία, παρέχοντας ανακούφιση μετά τα γεύματα.

Σπάστε ελαφρά τους σπόρους κόλιανδρου σε ένα πορσελάνινο γουδί, τους βάζετε σε ζεστό νερό για 7-10 λεπτά, τους στραγγίζετε και τους πίνετε.

Κακάο

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το κακάο δεν ανήκει στη βοτανολογία, εξαιτίας των θεραπευτικών του ιδιοτήτων είναι πάντα χρήσιμο για όλους τους βοτανολόγους και όχι μόνο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι το κακάο είναι μια υπερτροφή. Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στους κόκκους κακάο έχουν αντιοξειδωτική δράση, όπως και η κανέλα φυσικά. Το κακάο μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα στρες και να βελτιώσει τη διάθεση, γεγονός που συμβάλλει στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας.

Αλλάξτε την καθημερινότητα

Προσθέστε ρίγανη καθημερινά στο ψωμί σας ή στα ψητά λαχανικά, ένα τσάι μελισσόχορτου είναι ιδανικό πριν τον βραδινό σας ύπνο, λίγο κουρκουμά στο ρύζι ή στα ζυμαρικά σας, ένα φλιτζάνι μέντα μετά το γεύμα σας, σκόρδο στο φρέσκο ελαιόλαδο σας και νιφάδες κακάο στο πρωινό χυλό βρώμης με κανέλα και μέλι θα βοηθήσουν σε ένα καλύτερο πεπτικό σύστημα.

Πηγή: elculture.gr–Σοφία Τριάντου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments