Πολιτική

Ανδρουλάκης και πολιτική σταθερότητα

Ανδρουλάκης και πολιτική σταθερότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, skai.gr

Η επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας στο πολιτικό σύστημα

Το μόνο που θα μπορούσε να προσθέσει στην ήδη ρευστή πολιτική κατάσταση θα ήταν μια νίκη στο ΠΑΣΟΚ από έναν υποψήφιο που θα έθετε το ίδιο το κόμμα σε κατάσταση αβεβαιότητας. Η συνεργασία του με τα υπολείμματα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε διάσπαση του ΠΑΣΟΚ.

Η καθαρή νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη διασφαλίζει ότι, πρώτον, το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ενωμένο και, δεύτερον, θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Το πώς θα αξιοποιήσει ο επανεκλεγείς αρχηγός αυτή τη νίκη είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Υποτίθεται πως δεν θα παραβλέψει τους σημαντικούς ηττημένους του πρώτου γύρου.

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά του Νίκου Ανδρουλάκη από την ίδια τη βραδιά των ευρωεκλογών. Παρατηρητές και σχολιαστές εξέφρασαν από την αρχή την απορία σχετικά με το πώς μπορεί να αμφισβητείται ένας αρχηγός που κατάφερε να διπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματός του. Ωστόσο, η βάση του κόμματος μίλησε και του προσέφερε μια άνετη πλειοψηφία, κάτι που είναι απολύτως σωστό.

Είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν τα γνωστά περί «μη ύπαρξης ηττημένων» και άλλες παρόμοιες φράσεις. Ωστόσο, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Έτσι, την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, οι ηττημένοι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υποστηρικτές τους.

Οι δύο πολιτικοί είναι γνωστό ότι σχεδίαζαν εδώ και τουλάχιστον δέκα μήνες τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί το εκλογικό μπόνους. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, ήταν απαραίτητο να εκλεγεί στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ένα άτομο πρόθυμο και ικανό να υποστηρίξει αυτόν τον σχεδιασμό. Η τύχη αυτού του σχεδίου των Παπανδρέου και Τσίπρα θα ήταν διαφορετική αν το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε υπό τη νόμιμη ηγεσία του, σε αντίθεση με το αν συμμετείχαν απλώς διασπαστές. Η τύχη του ΚΙΔΗΣΟ είναι ήδη γνωστή και ατιμωτική.

Επιπλέον, ηττήθηκαν με τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και όσοι μετακόμισαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα, μπροστά στα όσα παράδοξα συμβαίνουν εκεί, προσπαθούν να επιστρέψουν, αφού για σχεδόν δέκα χρόνια επαινούσαν τον μεγάλο ηγέτη Αλέξη Τσίπρα. Πλέον, η επιστροφή τους θα είναι πολύ δύσκολη, τουλάχιστον για τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι λίγες.

Μετά τη νίκη του Ανδρουλάκη, το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ έχει μειωθεί, καθώς το κόμμα φαίνεται να έχει περιορισμένες προοπτικές. Η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν ο δήμαρχος Αθηναίων είχε εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η προοπτική συνεργασίας θα μπορούσε να είχε περιορίσει τις φυγόκεντρες τάσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή, το πολιτικό τοπίο φαίνεται να σταθεροποιείται. Τα δύο κύρια κόμματα, παρά τις σημαντικές τους διαφορές, λειτουργούν εντός του ευρύτερου πλαισίου της Μεταπολίτευσης. Το επόμενο βήμα είναι η αποκατάσταση των θεσμικών σχέσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Ανδρουλάκη, κάτι που απαιτεί αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments