Πολιτική

Τα “αγκάθια” της νέας θητείας Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Τα “αγκάθια” της νέας θητείας Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, athina984.gr

Το νέο πολιτικό σκηνικό είναι προφανώς ευνοϊκό μετά τη δημοσκοπική "βουτιά" της ΝΔ και την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με τη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει στο ΠΑΣΟΚ μια απρόσμενα μεγάλη ευκαιρία, καθώς η πολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται σαφώς από την δημοσκοπική πτώση της ΝΔ και την εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συνυποψήφιοι του Νίκου Ανδρουλάκη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα κληθούν πράγματι να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: Θα ενταχθούν στο κόμμα υπό την ηγεσία του και θα αγωνιστούν στην πρώτη γραμμή για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή για μια μεγάλη εκλογική υπέρβαση και, κατά κάποιο τρόπο, για την πρωτιά του κόμματος στις επόμενες εκλογές, ή θα περιμένουν μέχρι τις επόμενες εκλογές για να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ηγεσίας, πιστεύοντας ότι ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή;

Ο κ. Ανδρουλάκης θα τους καλέσει σαφώς να αναλάβουν σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο. Οι ίδιοι θα πρέπει να τον αποδεχθούν, αλλά θα πρέπει να τον υπηρετήσουν αποτελεσματικά και τίμια.

Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να λειτουργήσει ως νέα αφετηρία η εσωκομματική διαδικασία που οδήγησε στη συντριπτική νίκη του Ανδρουλάκη και στην ανανέωση της θητείας του.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζει σήμερα στρατηγικό δίλημμα στις σχέσεις του με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ– το παλιό σενάριο του επιπόλαιου λαϊκού μετώπου δεν υφίσταται πλέον, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει ή πάντως βρίσκεται στα πρόθυρα υπαρξιακής αμφισβήτησης. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ κατά τη λογική του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

Επομένως, οι προτεραιότητες του κ. Ανδρουλάκη είναι να αυξήσει την προσωπική του προβολή και βαρύτητα στη Βουλή και την κυβέρνηση και να ανατρέψει τα αρνητικά στερεότυπα για τον ίδιο που έχουν καλλιεργηθεί, συχνά άστοχα και με πάθος, από τους αντιπάλους του.

Προγραμματικά, το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ να απαλλαγεί από τις ενοχές του για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και να διεκδικήσει τους ιστορικούς τίτλους της διάσωσης της χώρας. Επίσης, να απαλλαγεί από τον φόβο των ίσων αποστάσεων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποστάσεις μετριούνται με σημείο έναρξης τώρα πια το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και όχι τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ίδια λογική, το κόμμα οφείλει να διαχειριστεί τις μνήμες και την παράδοσή του, ιδίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι πριν αλλά μετά το 1981, αλλά ακόμη περισσότερο μετά το 1993, όταν πλέον αποδέχθηκε πλήρως ότι ανήκουμε στη Δύση

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να κινηθεί γρήγορα, ενωτικά και σοβαρά, με σαφή μηνύματα. Το πρώτο παράδειγμα το έδωσε ήδη με τη χθεσινή ομιλία του. Αν αυτό συμβεί, η διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός του αλλά και προς όφελος του δημοκρατικού πολιτεύματος συνολικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments