Γεωπολιτικά

Το Κατάρ κάνει δημοψήφισμα για την κατάργηση των βουλευτικών εκλογών

Το Κατάρ κάνει δημοψήφισμα για την κατάργηση των βουλευτικών εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι πρώτες και μοναδικές βουλευτικές εκλογές στο Κατάρ εγκρίθηκαν μέσω συνταγματικού δημοψηφίσματος το 2003, αλλά διενεργήθηκαν το 2021

Το Κατάρ θα κάνει δημοψήφισμα για μία σειρά από συνταγματικές τροπολογίες, μία εκ των οποίων προβλέπει την κατάργηση των βουλευτικών εκλογών, όπως ανακοίνωσε ο εμίρης της χώρας, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί.

Η χώρα του κόλπου είχε κάνει τις πρώτες και μοναδικές εκλογές στην ιστορία της το 2021, από τις οποίες αναδείχθηκαν τα δύο τρίτα από τα μέλη του Συμβουλίου της Σούρα, το νομοθετικό σώμα της χώρας. Ωστόσο, δεν είχαν κυλήσει όλα ομαλά, καθώς στον απόηχο των εκλογών ξεκίνησαν σπάνιες φυλετικές εντάσεις όταν ορισμένα μέλη μιας βασικής φυλής Βεδουΐνων διαπίστωσαν ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε σήμερα, Τρίτη 15 Οκτωβρίου, τις εκλογές «πείραμα», το οποίο εξετάστηκε και οδήγησε την κυβέρνηση στο να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες.

Το Συμβούλιο, όπως είπε ο ίδιος, θα εξετάσει τις τροπολογίες και θα τις θέσει σε δημοψήφισμα που, όπως δήλωσε Καταριανός αξιωματούχος στο Reuters, θα έχει δεσμευτικά αποτελέσματα. Το Συμβούλιο έχει νομοθετική εξουσία και εγκρίνει τη γενική πολιτική και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει λόγο για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια και την οικονομική και επενδυτική πολιτική για αυτή την μικρή αλλά πλούσια πετρελαιοπαραγωγό χώρα, η οποία απαγορεύει τα πολιτικά κόμματα.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Κατάρ εγκρίθηκαν μέσω συνταγματικού δημοψηφίσματος το 2003, αλλά διενεργήθηκαν το 2021.

Μέλη της φυλής Αλ Μουρά, μιας από τις πιο πολυάριθμες φυλές Βεδουΐνων στις χώρες του Κόλπου με ρίζες που ανατρέχουν στην ανατολική Σαουδική Αραβία, διαμαρτυρήθηκαν κατά του εκλογικού νόμου που απαγορεύει στους Καταριανούς, η οικογένεια των οποίων δεν βρισκόταν στο Κατάρ πριν από το 1930, να ψηφίζουν.

Ο σεϊχης Ταμίμ ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κατάρ επιχείρησε να αποφύγει τις εντάσεις ανάμεσα στις οικογένειες και στις φυλές τις οποίες προκάλεσε η εκλογική διαδικασία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments