Γεωπολιτικά

Το ΝΑΤΟ εμβαθύνει τη δέσμευση με το Ιράκ καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν

Το ΝΑΤΟ εμβαθύνει τη δέσμευση με το Ιράκ καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποχωρήσουν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Al-Monitor, ο Λούκας Σρερς, διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, εξηγεί το εύρος της εντολής της μονάδας του.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Al-Monitor, ο Λούκας Σρερς, διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, εξηγεί το εύρος της εντολής της μονάδας του.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου για τη σταδιακή ολοκλήρωση της αποστολής της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συνδυασμένης Κοινής Επιχειρησιακής Δύναμης (CJTF) αναδεικνύει τη σημασία της συνεχιζόμενης αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παροχή συμβουλών και βοήθειας στις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας για την ανάπτυξη ικανοτήτων.

“Οι Ιρακινοί θέλουν να προσαρμοστούν στα νέα συστήματα και είναι πολύ πρόθυμοι να προωθήσουν την εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο αντιστράτηγος Λούκας Σρερς, διοικητής της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ (NMI), από τη Βαγδάτη, μιλώντας στο Al-Monitor στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες μέσω ασφαλούς βιντεοκλήσης. “Νιώθουμε την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα από το ΝΑΤΟ και να τα εφαρμόσουν στα δικά τους συστήματα”.

Η NMI είναι μια μη πολεμική αποστολή, σε αντίθεση με την CJTF, τον παγκόσμιο συνασπισμό που ιδρύθηκε το 2014 για να καταπολεμήσει το ISIS μαζί με τα ιρακινά στρατεύματα. Η NMI ξεκίνησε το 2018 μετά από αίτημα της Βαγδάτης, αποτελείται σήμερα από αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικούς και πολιτικούς συμβούλους και προσωπικό υποστήριξης, ενώ και τα 32 μέλη της συμμαχίας, καθώς και οι εταίροι Αυστρία και Αυστραλία, συνεισφέρουν προσωπικό και χρηματοδότηση.

Τον Φεβρουάριο του 2021, μετά από άλλο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να αυξήσουν το μέγεθος της αποστολής και να επεκτείνουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερα ιρακινά θεσμικά όργανα ασφαλείας και περιοχές πέραν της Βαγδάτης. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2023, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το κύριο πολιτικό όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, αποφάσισε να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της NMI ώστε να συμπεριλάβει συμβουλευτικές δραστηριότητες και δραστηριότητες δημιουργίας ικανοτήτων για την υποστήριξη του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών και της ιρακινής ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Σε μια άλλη ένδειξη της αυξανόμενης δέσμευσης του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, οι δύο πλευρές ξεκίνησαν μια διαδικασία πολιτικού διαλόγου στις 27 Αυγούστου. Ο Ιρακινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Κασίμ αλ-Αράτζι, ο οποίος ηγήθηκε της ιρακινής αντιπροσωπείας που ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για τον εναρκτήριο διάλογο, δήλωσε σε δήλωση μετά τις συνομιλίες: “Επαναβεβαιώσαμε στο ΝΑΤΟ την πραγματική, μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση μεταξύ του Ιράκ και του ΝΑΤΟ για να βοηθήσουμε στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας για το Ιράκ”.

Τα βασικά θέματα του διαλόγου περιλάμβαναν την ολοκλήρωση των προσπαθειών για την ανάπτυξη ικανοτήτων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, τη βελτίωση της ασφάλειας των συνόρων και την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και της τρομοκρατίας. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την κατάσταση στο Al-Hol, τον καταυλισμό στη βόρεια Συρία που στεγάζει ανθρώπους που επέζησαν υπό την ISIS, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων και των παιδιών των μαχητών της ομάδας.

Ο Σρερς, από την Ολλανδία, ανέλαβε τη διοίκηση της NMI στις 24 Μαΐου, αντικαθιστώντας τον Αντιστράτηγο Χοσέ Αντόνιο Αγκουέρο Μαρτίνεζ από την Ισπανία, ο οποίος κατείχε τη θέση τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Σρερς εξήγησε στο Al-Monitor ότι η εντολή της NMI περιλαμβάνει μια σειρά από καθήκοντα. Μεταξύ αυτών που ανέφερε είναι η παροχή βοήθειας στο Ιράκ για την ενίσχυση των θεσμών ασφαλείας του για την καλύτερη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η αποτροπή της επιστροφής του ISIS, η παροχή συμβουλών στις ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας για το πώς να οικοδομήσουν πιο βιώσιμα, διαφανή και αποτελεσματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, η παροχή οδηγιών για το κράτος δικαίου, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προστασία των πολιτών και η ενδυνάμωση των γυναικών.

Η συνέντευξη έχει υποστεί επεξεργασία για λόγους έκτασης και σαφήνειας. 

Ποια είναι η αποστολή σας στο Ιράκ και ποιοι είναι οι Ιρακινοί ομόλογοί σας; 

Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ δεν είναι πολεμική. Δεν κάνουμε πραγματική στρατιωτική εκπαίδευση με στρατεύματα. Η αποστολή παρέχει συμβουλές και βοήθεια, κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης, κυρίως στο ιρακινό υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εσωτερικών και στο γραφείο του συμβούλου εθνικής ασφάλειας. 

Αυτό σημαίνει ότι προσφέρουμε συμβουλές σχετικά με τα υπουργικά αναπτυξιακά προγράμματα και την εφαρμογή τους. Για παράδειγμα, επισκέφθηκα σήμερα το πρωί το επερχόμενο γραφείο προσόντων, που ιδρύθηκε ώστε στο μέλλον όλες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να είναι σε θέση και ικανές να συμμετέχουν σε αποστολές και εκπαιδεύσεις του ΝΑΤΟ ως εταίρος της συμμαχίας. Σε πρακτικό επίπεδο, έχουμε πολλούς συμβούλους που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους Ιρακινούς συνομιλητές, συζητώντας τα διάφορα προγράμματα που εκτελούμε. 

Μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών, συνεργαζόμαστε επίσης με την ομοσπονδιακή αστυνομία. Δεν υποστηρίζουμε την τοπική αστυνομία ή την αστυνομία των πόλεων, παρά μόνο τον ομοσπονδιακό φορέα που είναι υπεύθυνος για την αστυνόμευση σε εθνικό επίπεδο. Αν υπάρχει μεγάλης κλίμακας διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών, αυτό είναι κάτι που αφορά την ομοσπονδιακή αστυνομία. 

Έχουμε την έδρα μας στο κέντρο της Βαγδάτης και συνεργαζόμαστε με μονάδες που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία. Η αποστολή μας αποτελείται τόσο από πολίτες όσο και από στρατιωτικούς. Εάν μιλάμε, για παράδειγμα, για συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, έχουμε ένα αυστηρά στρατιωτικό τμήμα, το οποίο διευθύνει τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, εργαζόμαστε εκτενώς σε θέματα όπως ο προϋπολογισμός, η προμήθεια νέου εξοπλισμού, η υλικοτεχνική υποστήριξη, η εποπτεία, οι δημοσιονομικοί κανονισμοί, οι συμβάσεις. Προφανώς, το πολιτικό προσωπικό μας είναι πιο έμπειρο στο να συμβουλεύει σχετικά με τις διαδικασίες προμηθειών. Αυτό θα ήταν περισσότερο το πεδίο του πολιτικού μέρους της αποστολής μας. 

Μπορείτε να μας δώσετε μερικά παραδείγματα προγραμμάτων που εκτελείτε; 

Η εκπαίδευση δεν είναι μόνο στρατιωτική. Για παράδειγμα, εκπαιδεύουμε ιρακινούς αξιωματικούς στο πώς να οικοδομήσουν ένα σύστημα προμηθειών σύμφωνα με μια στρατηγική, η οποία βασίζεται σε μια αξιολόγηση της εθνικής ασφάλειας. Διότι μόλις καταλήξετε σε μια αξιολόγηση, μπορείτε να ρωτήσετε: “Τι βάζω απέναντι σε αυτή την απειλή;”. Εάν μιλάμε για στρατιωτικό εξοπλισμό, πρέπει να αποφασίσουμε τι ακριβώς θέλουμε να έχουμε, στη συνέχεια να προσδιορίσουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται, τι αποτέλεσμα πρέπει να επιτύχει το σύστημα, και τέλος να ξεκινήσει η διαδικασία προμηθειών. Αφού αποφασίσουμε για τον στόχο, μπορεί επίσης να θέλουμε να έχουμε εξοπλισμό προσομοίωσης. Μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουμε υλικοτεχνική υποστήριξη με αυτό. Όλα αυτά θα αποτελούσαν μέρος της αλυσίδας προμηθειών. 

Ένα άλλο παράδειγμα εκπαίδευσης είναι το σύστημα προσόντων του ΝΑΤΟ, για τις χώρες που ενδιαφέρονται να γίνουν εταίροι της συμμαχίας. Σε κάθε κομμάτι στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, ακόμη και στη δική μου στολή, υπάρχει ένας σειριακός αριθμός. Με ένα μηχανογραφημένο σύστημα, ακόμη και αν έχουμε πολλές αποθήκες για τον εξοπλισμό, είναι εύκολο να εντοπίσουμε τα ανταλλακτικά. Αλλά περισσότερο από αυτό, είναι η αρχή της διαλειτουργικότητας, που σημαίνει την ικανότητα των στρατών από διαφορετικές χώρες να συνεργάζονται, τόσο από πλευράς εξοπλισμού όσο και από πλευράς εκπαίδευσης. 

Μόλις ο ιρακινός στρατός ενσωματώσει τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, θα είναι σε θέση να προμηθεύεται ανταλλακτικά πολύ πιο εύκολα. Ας πούμε ότι αγόρασαν ένα πλοίο από την μέλος του ΝΑΤΟ Ιταλία και στη συνέχεια αναζητούν ανταλλακτικά αλλού. Θα είναι εύκολο να βεβαιωθούμε ότι όλοι μιλάμε για τον ίδιο τύπο εξοπλισμού. 

Όσον αφορά τη στρατιωτική πλευρά, εκπαιδεύουμε τους Ιρακινούς και αυτό ήταν πολύ επιτυχημένο. Πραγματικά είχαμε μια τέτοια άσκηση πριν από δύο εβδομάδες, για το πώς να εφαρμόσουμε ένα σύστημα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ. Δεν μιλάμε για μια μεγάλη άσκηση σε επίπεδο μεραρχίας, αλλά για περίπου 8.000 στρατιώτες. Το σύστημα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ αποτελείται από μια προκαθορισμένη διαδικασία, με μια αρχική διάσκεψη σχεδιασμού που καθορίζει τους ευρύτερους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε, στη συνέχεια μια κύρια διάσκεψη σχεδιασμού για το πού θέλουμε να γίνει η άσκηση και πώς ακριβώς θα πρέπει να διεξαχθεί η εκπαίδευση, ακολουθούμενη από μια τελική διάσκεψη σχεδιασμού για τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της άσκησης. Και φυσικά, μετά από αυτό, παρακολουθούμε πώς εκτελείται η άσκηση. 

Η κύρια προσπάθεια είναι να εφαρμόσουμε το σύστημα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε σε μεταγενέστερο στάδιο, τα ιρακινά στρατεύματα να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκπαιδεύσεις του ΝΑΤΟ. Θα γνωρίζουν πότε θα φέρουν ποια θέματα στο σύστημα.

Ποια θα λέγατε ότι είναι η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο ιρακινός στρατός; Τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου σε μάχη κατά του ISIS. 

Πράγματι, η πιο παρούσα απειλή για τους Ιρακινούς είναι η εξέγερση του ISIS στο εσωτερικό της χώρας τους, την οποία καταπολεμούν μαζί με τη συνδυασμένη κοινή ομάδα κρούσης του συνασπισμού. Αυτοί οι δυνάμεις του συνασπισμού ηγούνται της διεθνούς βοήθειας προς το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη χώρα. 

Κοιτάζοντας από τη δική μου οπτική γωνία, μπορώ να πω ότι οι ιρακινές δυνάμεις γίνονται όλο και πιο ικανές να το κάνουν αυτό από μόνες τους. Είναι αρκετά επιτυχείς, μερικές φορές με την υποστήριξη της συνδυασμένης κοινής δύναμης δράσης, κυρίως στο σχεδιασμό της αεροπορικής υποστήριξης. Βλέπουμε ότι έχουν βελτιώσει τις ικανότητές τους. Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έχουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τα τελευταία χρόνια τέτοιου είδους δραστηριοτήτων και εξεγέρσεων του ISIS και συνεχίζουν να βελτιώνονται. 

Πόσο κεντρική θέση έχει η προώθηση της ισότητας των φύλων στα καθήκοντα της αποστολής;

Ως αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, δείχνουμε ότι έχουμε μαζί μας πολύ ικανές γυναίκες στρατιώτες και γυναίκες συμβούλους, δίνοντας το παράδειγμα. Παράλληλα, συζητάμε ανοιχτά την ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών με τους Ιρακινούς συνομιλητές μας. Εγώ ο ίδιος έχω συζητήσει αυτό το θέμα με τον Ιρακινό αρχηγό άμυνας, ότι είναι σημαντικό να απασχολούνται περισσότερες γυναίκες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. 

Βλέπω τρεις λόγους γι’ αυτό. Πρώτον, ως ΝΑΤΟ, πιστεύουμε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα οι γυναίκες να απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες. Δεύτερον, αν το εξετάσουμε από μια πιο οικονομική σκοπιά, σε επίπεδο προσλήψεων, είναι φυσικά πιο έξυπνο να μην αποκλείουμε το μισό πληθυσμό. Το τρίτο επιχείρημα είναι ότι πιστεύω ακράδαντα στην ποικιλομορφία της σκέψης, στην εισαγωγή διαφορετικών φύλων, ηλικιών. Η ποικιλομορφία επιφέρει καλύτερη διαδικασία λήψης αποφάσεων. 

Έτσι, έχουμε συζητήσεις για θέματα φύλου με τους Ιρακινούς ομολόγους μας. Τα πράγματα δεν προχωρούν πολύ γρήγορα, αλλά βλέπουμε ότι κερδίζει έδαφος. Η ιρακινή σχολή γυναικών αξιωματικών εκπαίδευε κυρίως γυναίκες για το διοικητικό και το ιατρικό σώμα, αλλά ο αρχηγός του επιτελείου δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήθελε να έχει τουλάχιστον 100 γυναίκες αξιωματικούς στο κανονικό πρόγραμμα σπουδών. Οι συνάδελφοί μου μου λένε ότι οι γυναίκες στρατιώτες είχαν μεγάλη επιρροή στον στρατό ακόμη και πριν από το 2003 και ότι θα ήθελαν να επιστρέψουν σε αυτό. 

Ποια είναι τα επίμαχα σημεία στην καθημερινή σας εργασία και πού βλέπετε επιτεύγματα;

Η γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι σίγουρα μια πρόκληση, γιατί αν θέλεις να είσαι μέλος μιας ομάδας του ΝΑΤΟ, πρέπει να μπορείς να μιλάς μεταξύ σου στον ασύρματο, να καταλαβαίνεις ο ένας τον άλλον. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό και βλέπουμε ότι η γνώση της αγγλικής γλώσσας, ειδικά στις χαμηλότερες βαθμίδες, γίνεται πολύ καλύτερη.

Ένα άλλο πράγμα είναι η συνδεσιμότητα με τα συστήματα πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Με αυτό, υπάρχουν επίσης θέματα πληροφορικής, για τα οποία δεν έχουμε προς το παρόν εντολή. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να ληφθούν μόνο από τις Βρυξέλλες, διότι το ΝΑΤΟ είναι ένας πολιτικός οργανισμός 32 κρατών. Εμείς, η NMI, μπορούμε μόνο να φροντίσουμε για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και να φροντίσουμε ώστε ο ιρακινός στρατός να φτάσει σε ένα διαλειτουργικό στάδιο έναντι του ΝΑΤΟ. 

Έχω πραγματικά εκπλαγεί ευχάριστα με τον τρόπο με τον οποίο οι Ιρακινοί εφάρμοσαν αυτό που αποκαλούμε σύστημα εντοπισμού μπλε δυνάμεων (δυνατότητες με GPS που παρέχουν στα στρατεύματα πληροφορίες για τη θέση των φίλιων δυνάμεων), έτσι ώστε να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις δικές τους δυνάμεις με πολύ γρήγορο τρόπο. Κατάφεραν να προσαρμοστούν σε ένα νέο σύστημα, να το εφαρμόσουν και να το χρησιμοποιήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Είναι σαφές ότι οι Ιρακινοί θέλουν να προσαρμοστούν σε νέα συστήματα και είναι πολύ πρόθυμοι να προωθήσουν τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Νιώθουμε την επιθυμία τους να μάθουν περισσότερα από το ΝΑΤΟ και να τα εφαρμόσουν στα δικά τους συστήματα.

Η αναμενόμενη μερική απόσυρση της Combined Joint Task Force θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας σας;

Η εντολή μας δεν θα αλλάξει όταν οι κοινές δυνάμεις του συνασπισμού αποχωρήσουν από το Ιράκ, διότι είναι πολύ διαφορετική. Είναι να συμβουλεύουμε και να βοηθάμε σε ανώτερο επίπεδο εντός των ιρακινών δομών. Η πιο απτή διαφορά θα είναι η υλική, δεδομένου ότι μοιραζόμαστε εν μέρει κάποιες εγκαταστάσεις με τη συμμαχική δύναμη κρούσης. Παρόλο που είμαστε πολύ ξεχωριστές αποστολές, βασιζόμαστε στους ίδιους εργολάβους για την υλικοτεχνική υποστήριξη. Για παράδειγμα, τρώμε στην ίδια τραπεζαρία. Από υλικοτεχνική άποψη, θα πρέπει να χειριστούμε τα πράγματα μόνοι μας. Έχουμε ήδη αρχίσει να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, για να μην εξαρτόμαστε από την υλικοτεχνική υποστήριξη του συνασπισμού. 

Πηγή:Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments