Διεθνή

Ιταλία: Σήμερα η έγκριση του προϋπολογισμού, εν μέσω εντάσεων για τη φορολόγηση των τραπεζών

Ιταλία: Σήμερα η έγκριση του προϋπολογισμού, εν μέσω εντάσεων για τη φορολόγηση των τραπεζών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ιταλία: Σήμερα η έγκριση του προϋπολογισμού, εν μέσω εντάσεων για τη φορολόγηση των τραπεζών

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι καλείται να βρει περίπου 25 δισ. ευρώ

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμού του 2025, εν μέσω εντάσεων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού για την αύξηση της φορολόγησης των τραπεζών.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι καλείται να βρει περίπου 25 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει μια σειρά μέτρων τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στον φόρο εισοδήματος και στις ασφαλιστικές εισφορές για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η Ρώμη έχει δηλώσει ότι θα διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του επόμενο έτους στο 3,3% του ΑΕΠ από 2,9% που αναμένεται με βάση την παρούσα τάση, δανειζόμενη επιπλέον 9 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν μέσω περιορισμού των δαπανών ή μέσω αύξηση φόρων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση των μέτρων έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας συζητά με τις ιταλικές τράπεζες -που έχουν σημειώσει υψηλή κερδοφορία τα τελευταία χρόνια- τρόπους για να συμβάλλουν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Η συζήτηση για τη φορολόγηση των τραπεζών διεξάγεται εδώ και εβδομάδες και έχει επιβαρύνει τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της ασάφειας που επικρατεί σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζορτζέρι, του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, έχει πει ότι πρέπει να γίνουν “θυσίες” από εκείνους που μπορούν να τις αντέξουν οικονομικά, και ότι η συμβολή των τραπεζών “δεν πρέπει να θεωρείται βλασφημία”.

Το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, το οποίο αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αυξήσεις φόρων, επέκρινε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.

Η Ιταλία συγκλόνισε πέρυσι τις αγορές επιβάλλοντας φόρο 40% στα απρόσμενα κέρδη των τραπεζών, πριν περιορίσει τελικά το εύρος της εισφοράς και παράσχει ρήτρες εξαίρεσης των δανειστών, με αποτέλεσμα να μην ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία.

Μείωση ελλείμματος, αύξηση του χρέους

Οι επιλογές αύξησης των εσόδων που έχουν παρουσιάσει οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την αλλαγή της φορολόγησης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών σε διοικητικά στελέχη και την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών (DTA).

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ντίζελ και ενδέχεται να άρει ορισμένες φοροελαφρύνσεις που παρέχονται σε εταιρείες, σύμφωνα με στελέχη της.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανήλθε πέρυσι στο 7,2% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, και πολύ πάνω του ορίου του 3% που έχει θέσει το μπλοκ.

Τον προηγούμενο μήνα η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει το έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ το 2026, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να βγει από τη “διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος” το επόμενο έτος.

Από την άλλη πλευρά, όμως, το χρέος της Ιταλίας, που ήδη είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά την επόμενη διετία, φτάνοντας το 137,8% του ΑΕΠ το 2026 από 134,8% πέρυσι.

Οι πρόσφατα αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ εν τω μεταξύ απαιτούν σταθερό ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και του χρέους από το 2025 και για διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών.

Προκειμένου να λάβει το “πράσινο φως” της ΕΕ για μια λιγότερο φιλόδοξη μεταρρύθμιση του επταετούς προϋπολογισμού, η Ιταλία δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος.

Ο Τζορτζέτι ζήτησε να αυξηθούν επίσης οι κρατικές εκτιμήσεις που αφορούν την αντικειμενική αξία των κατοικιών, οι οποίες συνήθως είναι παρωχημένες και οδηγούν σε αδικαιολόγητες φοροελαφρύνσεις. Όπως και το θέμα της φορολόγησης των τραπεζών, η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει επικρίσεις από άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments