Διεθνή

Κάλεσμα Τραμπ να χρησιμοποιηθεί ο στρατός κατά του “εσωτερικού εχθρού” στις ΗΠΑ

Κάλεσμα Τραμπ να χρησιμοποιηθεί ο στρατός κατά του “εσωτερικού εχθρού” στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Κάλεσμα Τραμπ να χρησιμοποιηθεί ο στρατός κατά του "εσωτερικού εχθρού" στις ΗΠΑ

Σε σχόλια που ενίσχυσαν τους φόβους μιας αυταρχικής καταστολής

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των Δημοκρατικών, καθώς κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να στραφούν εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων όταν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

Σε σχόλια που ενίσχυσαν τους φόβους μιας αυταρχικής καταστολής εάν ανακαταλάβει τον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις ή η εθνοφρουρά θα πρέπει να αναπτυχθεί ενάντια σε αντιπάλους του που αποκάλεσε “εσωτερικό εχθρό” όταν οι εκλογές διεξάχθούν στις 5 Νοεμβρίου.

Ξεχώρισε τον βουλευτή από την Καλιφόρνια, Άνταμ Σιφ, ο οποίος ήταν ο κύριος εισαγγελέας στην πρώτη δίκη παραπομπής του πρώην προέδρου, ως μεγαλύτερη απειλή για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές από τους ξένους τρομοκράτες ή τους παράνομους μετανάστες, τον συνήθη κύριο στόχο του.

Τα σχόλια του Τραμπ, στο Fox News ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το πιθανό εκλογικό “χάος”, προκάλεσαν μια οργισμένη αντίδραση από την εκστρατεία της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία τα παρομοίασε με προηγούμενες δηλώσεις του ότι λειτουργεί ως δικτάτορας “την πρώτη μέρα” μιας δεύτερης προεδρίας του και προτάσεις του το σύνταγμα των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε “ανασταλεί” για να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, το οποίο ψευδώς ισχυρίζεται ότι του “έκλεψε” ο Τζο Μπάιντεν.

Τραμπ και Κάμαλα Χάρις δίνουν μια αμφίρροπη πολιτική μάχη καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών. Οι περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν την Χάρις οριακά μπροστά, ωστόσο στις κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές, η μάχη φαίνεται ότι θα κριθεί στο νήμα προσφέρει στον Τραμπ πολυάριθμους δρόμους για μια πιθανή νίκη.

Αφού αρχικά είπε ότι το εκλογικό χάος δεν θα προερχόταν από την πλευρά του, ο Τραμπ εξαπέλυσε μια σφοδρότατη επίθεση στους αντιπάλους.

“Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι άνθρωποι από μέσα. Έχουμε πολύ κακούς ανθρώπους. Έχουμε μερικούς άρρωστους”, είπε στο πρόγραμμα του Fox Sunday Morning Futures.

“Θα πρέπει να το χειριστεί πολύ εύκολα, αν χρειαστεί, η εθνοφρουρά, ή αν είναι πραγματικά απαραίτητο, ο στρατός, γιατί δεν μπορούν να το αφήσουν να συμβεί”.

Σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια το βράδυ της Δευτέρας, η Χάρις επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για τα σχόλιά του και έδειξε ένα βίντεο με τον πρώην πρόεδρο να κάνει τις σχετικές παρατηρήσεις.

“Μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα ήταν τεράστιος κίνδυνος για την Αμερική και επικίνδυνη. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ολοένα και πιο ασταθής και αχαλίνωτος”, είπε η Χάρις στο πλήθος αφού έπαιξε το απόσπασμα των δηλώσεών του.

Η Ruth Ben-Ghiat, ιστορικός και ειδικός στον φασισμό στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, είπε στο δίκτυο NBC ότι ο Τραμπ αντανακλά εκείνα που σχεδιάζει να κάνει ως πρόεδρος, συγκρίνοντάς των με τα πρότυπα εξουσίας “ισχυρών ανδρών” τύπου Βίκτορ Όρμπαν, Ναρέντρα Μόντι και Βλαντιμίρ Πούτιν, ηγετών της Ουγγαρίας, της Ινδίας και της Ρωσίας αντίστοιχα.

“Πραγματικά κάνει πρόβες, κατά μία έννοια, τι θα έκανε ως αρχηγός κράτους, αυτό που κάνει ο Όρμπαν, ο Μόντι, αυτό που έχει κάνει ο Πούτιν εδώ και καιρό”, είπε.

Ο Τραμπ έστρεψε τα πυρά του στον Σιφ, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ στην ψηφοφορία του επόμενου μήνα. Είπε: “Αυτό που είναι πιο δύσκολο να χειριστούμε είναι αυτοί οι τρελοί που έχουμε μέσα μας, όπως ο Άνταμ Σιφ”.

Ήταν η δεύτερη επίθεσή του μέσα σε δύο ημέρες στον Σιφ, ο οποίος κέρδισε την έχθρα του Τραμπ όταν ήταν ο Δημοκρατικός στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, όταν είχε δηλώσει ότι υπήρχαν στοιχεία συμπαιγνίας μεταξύ Τραμπ και Ρωσίας το 2016. Η Βουλή αργότερα ψήφισε, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, μομφή ενάντια στον Σιφ για τα σχόλιά του.

Σε μια συγκέντρωση στην Coachella της Καλιφόρνια –μια πολιτεία που δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να κερδίσει– το Σάββατο, ο Τραμπ χλεύασε τα φυσικά χαρακτηριστικά του Σιφ και τον χαρακτήρισε μεγαλύτερη απειλή από ξένους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

“Αυτός [ο Σι] είναι κάποιος που μπορούμε να χειριστούμε”, είπε ο Τραμπ. “Οι χειρότεροι άνθρωποι είναι οι εχθροί εκ των έσω, οι σαχλαμάρες, ο τύπος που πρόκειται να εκλέξετε στη Γερουσία, ο επιπόλαιος Άνταμ Σιφ. Είναι αξιολύπητος”.

Ισχυρίστηκε, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι ο Σιφ συμμετείχε σε μαζική εκλογική απάτη. “Στέλνουν εκατομμύρια και εκατομμύρια ψηφοδέλτια παντού”, είπε. “[Στην] Καλιφόρνια, δεν έχετε τίποτα σαν εκλογικό θάλαμο. Παίρνουν ψηφοδέλτια και απλώς τα στέλνουν παντού. Επιστρέφουν και λένε, ω, κάποιος κέρδισε με 5 εκατομμύρια ψήφους”.

Ο Σιφ απάντησε στο Twitter/X κατηγορώντας τον Τραμπ για υποκίνηση βίας με τον ίδιο τρόπο που κατηγορήθηκε ευρέως ότι έκανε στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ένας όχλος επιτέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να σταματήσει την πιστοποίηση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν.

“Σήμερα, ο Τραμπ απείλησε να αναπτύξει τον στρατό εναντίον των “εσωτερικών εχθρών. Έναν τέτοιον με αποκάλεσε”, έγραψε ο Σιφ.

“Ακριβώς όπως υποκίνησε έναν όχλο να επιτεθεί στο Καπιτώλιο, πυροδοτεί ξανά τη βία εναντίον όσων του αντιτίθενται”.

Η εκστρατεία της Χάρις εξέδωσε μια πιο εκτεταμένη καταδίκη. “Ο Ντόναλντ Τραμπ διατείνεται ότι οι συμπατριώτες του Αμερικανοί είναι χειρότεροι “εχθροί” από ξένους αντιπάλους και λέει ότι θα χρησιμοποιούσε τον στρατό εναντίον τους”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εκστρατείας Ίαν Σαμς.

“Αυτό που υπόσχεται ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνο και η επιστροφή του στην εξουσία είναι απλώς ένας κίνδυνος που οι Αμερικανοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά”.

Ενώ ο Τραμπ, όντας εκτός εξουσίας, δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξει στρατεύματα την ημέρα των εκλογών, η έκκλησή του για στρατιωτικές κινήσεις για να καταπνίξει την πολιτική αντιπολίτευση είναι γνωστή, υπενθυμίζοντας την απαίτησή του να αναπτυχθούν στρατιώτες στους δρόμους της Ουάσιγκτον το 2020 για να διαλύσουν χιλιάδες διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο στρατηγός Mark Milley, τότε πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, φέρεται να είχε βρεθεί κοντά σε παραίτηση λόγω του αιτήματος.

Ο Milley, ο οποίος έκτοτε έχει μιλήσει σε βάρος του Τραμπ, αναφέρεται σε ένα νέο βιβλίο του Μπομπ Γούντγουορντ – δημοσιογράφου που μαζί με τον Καρλ Μπέρνσταϊν βοήθησαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ της δεκαετίας του 1970 – ότι αποκαλεί τον πρώην πρόεδρο “εντελώς φασίστα”. και έχει εκφράσει φόβους ότι θα μπορούσε να ανακληθεί στην υπηρεσία και να οδηγηθεί σε στρατοδικείο εάν επιστρέψει στο αξίωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments