Διεθνή

Πολωνία: Αναστέλλει το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου και δυναμιτίζει τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ 

Πολωνία: Αναστέλλει το δικαίωμα στην αίτηση ασύλου και δυναμιτίζει τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ 

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Aπό τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία, ο Ντόναλντ Τουσκ υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή στο ζήτημα των συνόρων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουνίου, οι Πολωνοί παραμένουν αρκετά ανοιχτοί στην εισροή των «πολιτιστικά συγγενών τους» Λευκορώσων ή Ουκρανών, αλλά μόνο το 14% θα ήταν ευχαριστημένο με την εισροή ατόμων διαφορετικής προέλευσης 

Η Πολωνία, υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ, απειλεί να δυναμιτίσει τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, καθώς σκοπεύει να αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα όσων φτάνουν στη χώρα να ζητήσουν άσυλο. Παρόλο που αυτό έρχεται σε σύγκρουση τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Τουσκ επιμένει ότι δεν θα κάνει πίσω.

«Είναι δικαίωμα και καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πολωνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Η ασφάλειά τους δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με οποιονδήποτε», έγραψε ο Τουσκ στα social media το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου. Ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ηγετική φυσιογνωμία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που περιλαμβάνει επίσης την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανεβάζει τους τόνους στο θέμα της μετανάστευσης, που απασχολεί όλη την ήπειρο, όπως σημείωσε το Politico.

Μια σκληρή συνοριακή πολιτική είναι επίσης μέρος της προσπάθειας του Τουσκ να διασφαλίσει ότι το κόμμα του, Πολιτικός Συνασπισμός, θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Οι πολωνοί ψηφοφόροι είναι ολοένα και πιο δύσπιστοι σχετικά με την υποδοχή μεταναστών, ειδικά από μη ευρωπαϊκές χώρες. 

Τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες προσπάθησαν να διασχίσουν τα πυκνά δασωμένα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στο Μινσκ με την παρότρυνση του δικτάτορα της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν από τις αρχές της Λευκορωσίας προς τα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Οι πολωνικές αρχές κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί τη μετανάστευση ως τρόπο να βλάψει την ΕΕ και να βοηθήσει τον Πούτιν, ενώ η Φον ντερ Λάιεν κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «σκληρή μορφή υβριδικής απειλής». Ο Τουσκ είπε ότι τουλάχιστον 26.000 άνθρωποι, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, πέρασαν από τη Λευκορωσία μόνο φέτος.

Η κατάσταση ώθησε τη Γερμανία να επιβάλει περιορισμούς στα σύνορά της, ώστε να εμποδίσει τους μετανάστες να μετακινούνται προς τα δυτικά αφού περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι θα αναστείλει το δικαίωμα των νεοαφιχθέντων να ζητήσουν άσυλο.

Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν ότι αυτό δεν συμβιβάζεται με τους κανόνες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημείωσε το Politico, ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις «υβριδικές επιθέσεις» από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία «χωρίς να διακυβεύονται οι αξίες μας».

Ο Τουσκ, ωστόσο, επιμένει ότι απλώς ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών. «Η προσωρινή αναστολή των αιτήσεων ασύλου εισήχθη στη Φινλανδία τον Μάιο. Είναι μια απάντηση στον υβριδικό πόλεμο που κηρύχθηκε εναντίον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κυρίως της Πολωνίας) από τα καθεστώτα στη Μόσχα και το Μινσκ, που περιλαμβάνει την οργάνωση μαζικών μεταφορών ανθρώπων προς τα σύνορά μας», έγραψε ο Τουσκ στο Διαδίκτυο. 

Οταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Τουσκ και οι σύμμαχοί του επέκριναν συχνά την τότε κυβέρνηση του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία και για την απώθηση των μεταναστών.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπαν ότι αυτό ήταν παράνομο και άφηνε ανθρώπους να πεθαίνουν σε απομακρυσμένα δάση και βάλτους, επειδή η Λευκορωσία συχνά αρνούνταν να τους επιτρέψει να επιστρέψουν στην επικράτειά της.

Αλλά από τη στιγμή που ανέβηκε στην εξουσία, ο Τουσκ υιοθέτησε πολύ πιο σκληρή γραμμή στο ζήτημα των συνόρων, προσπαθεί να αποφύγει μια ήττα από το PiS στο μέτωπο της μετανάστευσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουνίου που διεξήχθη από το Opinia24, οι Πολωνοί παραμένουν αρκετά ανοιχτοί στην εισροή των «πολιτιστικά συγγενών τους» Λευκορώσων ή Ουκρανών, αλλά μόνο το 14% θα ήταν ευχαριστημένο με την εισροή ατόμων διαφορετικής προέλευσης. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments