Nέα της αγοράς

Europastry: Ο μικρός φούρνος που έγινε κολοσσός με παρουσία σε 80 χώρες μπαίνει στο χρηματιστήριο

Europastry: Ο μικρός φούρνος που έγινε κολοσσός με παρουσία σε 80 χώρες μπαίνει στο χρηματιστήριο

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Με τζίρο 1,4 δισ. ευρώ και κέρδη 205 εκατ. ευρώ το 2023, το Europastry στοχεύει να μπει στο top 5 των προμηθευτών κατεψυγμένων ειδών φούρνου παγκοσμίως

Tο 1862 ο Francesc Gallés άνοιξε έναν φούρνο στο Castellterçol, μια μικρή πόλη έξω από τη Βαρκελώνη. Τρεις γενιές μετά, η οικογένειά του διοικεί έναν κολοσσό κατεψυγμένου ψωμιού με δραστηριότητες σε 80 χώρες. Με την είσοδο της Europastry στο χρηματιστήριο, μπαίνουν σε τροχιά για να γίνουν δισεκατομμυριούχοι.

Η οικογένεια Gallés της Καταλονίας προμηθεύει πλέον με ψωμί και γλυκά μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως τα Starbucks, Dunkin’ Donuts και Pret A Manger.

Ήδη, ο ετήσιος τζίρος της Europastry ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η οικογένεια σχεδιάζει να βάλει την εταιρεία στο χρηματιστήριο, σε μία αρχική δημόσια εγγραφή που θα την αποτιμά γύρω στα 1,5 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό της οικογένειας στην εταιρεία εκτιμάται ότι θα αξίζει τουλάχιστον 825 εκατ. ευρώ, υπολογίζει το Bloomberg.

Το IPO της Europastry έρχεται έπειτα από την είσοδο στο χρηματιστήριο μίας ακόμα οικογενειακής επιχείρησης από την Καταλονία, αφού η εταιρεία καλλυντικών Puig πραγματοποίησε φέτος τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή που έχει γίνει στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης από το 2021.

Η Europastry μπορεί να ξεκίνησε από έναν «ταπεινό» φούρνο, αλλά σήμερα παράγει κατεψυγμένα ψωμιά και γλυκά σε 27 εργοστάσια στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Ρουμανία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό. Η εταιρεία προμηθεύει φούρνους, καφετέριες και σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο.

Και με τις προβλέψεις να ανεβάζουν τον εκτιμώμενο τζίρο της αγοράς κατεψυγμένου ψωμιού στα 50 δισ. δολάρια φέτος, από 32 δισ. δολάρια πέρυσι, είναι σαφές ότι δραστηριοποιείται σε μία πολύ δυναμική αγορά.

«Αυτή η βιομηχανία έχει πραγματικά αλλάξει τον κόσμο του ψωμιού», λέει στο Bloomberg ο Manuel Gómez Pallarés, καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων στο University of Valladolid. «Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν ψωμί που να κρατά πολύ καιρό, και το ίδιο θέλουν οι επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ», σημειώνει, εξηγώντας ότι με τα κατεψυγμένα ψωμιά που είναι μερικώς προψημένα, ο πελάτης μπορεί να έχει φθηνό, φρεσκοψημένο ψωμί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

Η είσοδος της οικογένειας Gallés στην αγορά του κατεψυγμένου ψωμιού ξεκίνησε με τον εγγονό του Francesc, τον Pere Gallés Payàs. Εκείνος έθεσε τα θεμέλια της Europastry τη δεκαετία του ’60, όταν δημιούργησε μια αλυσίδα φούρνων στη Βαρκελώνη, υπό την επωνυμία El Molí Vell. Ταξιδεύοντας το 1980 στην Γαλλία, ο επιχειρηματίας ανακάλυψε το κατεψυγμένο ψωμί. Και ενώ την εποχή εκείνη συνήθιζαν να καταψύχουν τη ζύμη ωμή, πριν από την ωρίμανσή της, εκείνος άρχισε να ψήνει το ψωμί στο 80% πριν να το καταψύξει, αφήνοντας τον πελάτη να ολοκληρώσει το ψήσιμο. Το ψωμί «precuit», όπως το ονόμασε, κυκλοφόρησε το 1984 και η Europastry ιδρύθηκε το 1987.

Το 2015, κλείνοντας ένα κεφάλαιο της ιστορίας της, η εταιρεία πούλησε την αλυσίδα φούρνων και καφέ της, για να εστιάσει στην προμήθεια άλλων καταστημάτων με κατεψυγμένα ψωμιά και γλυκά.

Με τζίρο 1,4 δισ. ευρώ και κέρδη 205 εκατ. ευρώ το 2023, το Europastry στοχεύει να μπει στο top 5 των προμηθευτών κατεψυγμένων ειδών φούρνου παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments