Κορκίδης: Μεταποίηση και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κινητήριος άξονας της ανάπτυξης {PICS}
Πηγή Φωτογραφίας: https://www.instagram.com/vassiliskorkidis
Την αναγκαιότητα σχηματοποίησης ενός νέου και ευέλικτου παραγωγικού μοντέλου με βάση τις προτάσεις της υγιούς επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, κατά την διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, παρουσία της υφυπουργού Ανάπτυξης, Άννας Μάνη Παπαδημητρίου, της γενικής γραμματέως Βιομηχανίας, Βίκυς Λοΐζου, των Δημάρχων Μεγαρέων, Παναγιώτη Μεργέτη, και Ασπροπύργου, Ιωάννη Ηλία, του προέδρου του βιοτεχνικού πάρκου Μεγάρων, Δημήτρη Κασιμάτη, και των 100 υποψηφίων του Επιμελητηριακού Συνδυασμού «Επιχειρηματική Ανάπτυξη Πειραιά».
Της συνεδρίασης προηγήθηκε συνάντηση με την υφυπουργό Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, κατά την διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε την υφυπουργό για τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το Πειραϊκό επιχειρείν και εμπίπτουν στη σφαίρα αρμοδιοτήτων της. Από την πλευρά της η Γ.Γ. Βιομηχανίας, κα Β. Λοΐζου, περιέγραψε μια σειρά δράσεων που στοχεύουν στην επίλυση σειράς θεμάτων που απασχολούν το εμπόριο και τη μεταποίηση, τις συνέργειες που αναπτύσσονται με τα συναρμόδια υπουργεία για την προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν στην συνεδρίαση του Δ.Σ.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., στη βασική του τοποθέτηση, τόνισε ότι κινητήριο άξονα της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί ο τομέας της μεταποίησης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποζητούν, από την παρούσα κυβέρνηση, να σχηματοποιήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, αλλά και τις αναγκαίες πολιτικές στήριξης, σε μία περίοδο όπου η διεθνής οικονομία δοκιμάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι το Ε.Β.Ε.Π. έχει πρόσφατα καταθέσει υπόμνημα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που εστιάζει στα θέματα που συνδέονται με την ανάπτυξη των βιομηχανικών πάρκων, το ενεργειακό, αλλά και την απασχόληση, σημειώνοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας μπορεί να γίνει η γέφυρα για να επιστρέψουν οι νέοι στην πατρίδα μας, για να μείνουν στον τόπο τους, αντιμετωπίζοντας έτσι και τη δημογραφική απειλή. Θέλουμε επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και αυτές μπορεί να «τοποθετηθούν» μέσα στα βιομηχανικά πάρκα, είπε.
Επεσήμανε ότι τα επιχειρηματικά πάρκα, όπως αυτό των Μεγάρων και του Ασπροπύργου, μπορούν να προσφέρουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και να προσθέσουν οικονομική αξία στο σύνολο της οικονομίας, παρέχοντας, παράλληλα, λύσεις σε θέματα χωροθέτησης, ως επί το πλείστο, μεταποιητικών επιχειρήσεων που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του αστικού ιστού, αναφερόμενος στην περίπτωση των πειραϊκών επιχειρήσεων και των θεμάτων που σχετίζονται με το πάρκο του Σχιστού, μετά και τη δημοσίευση και του ΠΔ περί έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Πειραιά και, αντίστοιχα, στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων.
Όπως αναφέρθηκε, το συγκεκριμένο ζήτημα λαμβάνει, τόσο ευρύτερες, όσο και επείγουσες διαστάσεις, καθόσον η αλλαγή των χρήσεων γης στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα υποστήριξης της ναυτιλίας και βιομηχανίας, συνεπάγεται την αναγκαιότητα άμεσης ανεύρεσης κατάλληλης περιοχής για τη μετεγκατάστασή τους, ενώ προτάθηκε να υπάρξει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας συγκεκριμένης χρήσης επιχειρηματικού πάρκου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας