Nέα της αγοράς

Μουρτοπάλλας [CEO MGD Energy]: Ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει πρωταγωνιστής της ενεργειακής μετάβασης

Μουρτοπάλλας [CEO MGD Energy]: Ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει πρωταγωνιστής της ενεργειακής μετάβασης

Πηγή Φωτογραφίας: linkedin//Μουρτοπάλλας [CEO MGD Energy]: Ευκαιρία για την Ελλάδα να γίνει πρωταγωνιστής της ενεργειακής μετάβασης

Ο κ. Μουρτοπάλλας τονίζει ότι η αυτοπαραγωγή βοηθά τις επιχειρήσεις όχι μόνο να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα αλλά και ως λύση μείωσης της εξάρτησης από τη μεταβλητότητα της αγοράς.

Μπορούμε, αρκεί οι υποστηρικτικές πολιτικές του ΕΣΕΚ, να διευκολύνουν σημαντικά τη συνέχιση της δυναμικής πορείας που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια, τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος της MGD Energy Παναγιώτης Μουρτοπάλλας. Ο κ. Μουρτοπάλλας τονίζει ότι η αυτοπαραγωγή βοηθά τις επιχειρήσεις όχι μόνο να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα αλλά και ως λύση μείωσης της εξάρτησης από τη μεταβλητότητα της αγοράς. Ο ίδιος αναφέρεται στην πορεία της MGD Energy, τη συνεργασία με τη HAIER και τη θέση της εταιρείας στην ενεργειακή αγορά. 

  • Το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις σήμερα. Πως μπορεί η αυτοπαραγωγή να συμβάλει στην βελτίωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις; Ποια πρότζεκτ έχει ολοκληρώσει η MGD Energy και ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους για τις επιχειρήσεις; 

Η ενεργειακή κρίση, όπως όλα δείχνουν, δεν θα τελειώσει σύντομα καθώς η ενέργεια επηρεάζεται άμεσα από μη ελεγχόμενους παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Για τους Ευρωπαίους -και ιδιαίτερα τους Έλληνες- οι συνέπειες των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία είναι άμεσες καθώς η αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η  ενεργειακή κρίση αλλά και οι διαχρονικές δυσλειτουργίες της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Εργαλεία στήριξης όπως PPAs, μηχανισμοί demand response ή  προαγορά ενέργειας απευθείας από το χρηματιστήριο ενέργειας, από μόνα τους,  δεν μοιάζουν ικανά να διασφαλίσουν τον αποτελεσματικό έλεγχο του ενεργειακού κόστους.

Η εμπειρία μας στην αγορά έχει δείξει ότι σημαντικές και μεγάλες  επιχειρήσεις της χώρας επιλέγουν την Αυτοπαραγωγή, όχι μόνο για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα στο περιβάλλον, αλλά και ως λύση μείωσης της εξάρτησής τους από τη μεταβλητότητα της αγοράς. Έχουμε συμβάλλει ώστε επιχειρήσεις όπως οι: ΜΕΓΑ, ΓΙΩΤΗΣ, JUMBO, ΔΩΔΩΝΗ, KYKNOΣ, PAPOUTSANIS, ΒΙΚΟΣ, PepsiCo, Colgate-Palmolive και άλλοι, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνει η εγκατάσταση τους,  μειώνοντας σημαντικά την εξάρτησή τους από αστάθμητους παράγοντες και εξασφαλίζοντας τις συνθήκες για τη χάραξη ενός  συμπαγούς επιχειρηματικού πλάνου για το μέλλον.

Η  επένδυση ξεκινά την απόσβεσή της άμεσα, με τους χρόνους αυτής να κυμαίνονται από 3-5 έτη με το νέο πρόγραμμα Net Billing για τις επιχειρήσεις, ενώ σημαντικά οφέλη προστίθενται και με την αξιοποίηση λύσεων αποθήκευσης ενέργειας.  Με τη συνεγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης,  οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας που δεν αξιοποιείται επί τόπου,  εξασφαλίζοντας έλεγχο συχνότητας και εξοικονόμηση αιχμής. Επιπλέον, βρίσκονται σε ετοιμότητα να αξιοποιήσουν μελλοντικές δυνατότητες της νομοθεσίας, χωρίς επιπλέον επένδυση.

  • Πώς εξελίσσεται η αγορά των φορτιστών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Ποιες ανάγκες υπάρχουν για νέους σταθμούς φόρτισης και πως αναμένεται να εξελιχθεί η συγκεκριμένη αγορά το επόμενο διάστημα; Ποιες λύσεις προσφέρει η MGD Energy για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θέλουν να εγκαταστήσουν φορτιστές;

Η αγορά των φορτιστών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους στόχους που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη της αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων. Βάση του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, το συνολικό κονδύλι που προορίζεται για τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης αγγίζει τα 12,6 δισ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και οι επιχειρήσεις θα κληθούν άμεσα να δημιουργήσουν υποδομές φόρτισης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη ραγδαία εξέλιξη του εξηλεκτρισμού των στόλων και των ενεργειακών και λειτουργικών απαιτήσεων αυτών.

Η MGD Energy, προλαβαίνοντας τις εξελίξεις, έχει ήδη δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης για ιδιώτες και επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει υπηρεσίες μελέτης, εγκατάστασης και λειτουργίας και συντήρησης,  σταθμών ηλεκτροκίνητων οχημάτων και στεγάστρων με φωτοβολταϊκά. Ο συνδυασμός των λύσεων ηλεκτροκίνησης της MGD Energy εξασφαλίζει τη βέλτιστη σχέση επένδυσης-απόδοσης,  αφού τα οχήματα τροφοδοτούνται από ενέργεια που προέρχεται από φωτοβολταϊκά.

Για  την αδιάλειπτη λειτουργία και τον έλεγχο των σταθμών η εταιρεία αξιοποιεί την τεχνολογία, παρέχοντας στους πελάτες της την εφαρμογή, mymgd EV Charging που δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένης, 24/7 παρακολούθησης, μέσω smartphone, laptop ή desktop.

  • Έχετε ανακοινώσει την συνεργασία σας με τη HAIER στον τομέα ψύξης – θέρμανσης. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την συγκεκριμένη συνεργασία και ποιους στόχους έχετε θέσει; Πως κινείται η αγορά των αντλιών θέρμανσης και ποιο πλεονέκτημα έχουν έναντι των άλλων λύσεων για τη θέρμανση;

Ο εξηλεκτρισμός αποτελεί κύρια κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΕΚ έχει σαφείς στόχους για τις αντλίες θερμότητας με  προγράμματα επιδότησης που θα έρθουν να ενισχύσουν τη γρηγορότερη διείσδυση.

Θέλοντας να απαντήσει στις ανάγκες της αγοράς, η MGD Energy ένωσε τις δυνάμεις της με τη Ηaier. H Haier αποτελεί παγκόσμια δύναμη στις ηλεκτρικές συσκευές, κατέχοντας μεγάλη γκάμα λύσεων ψύξης / θέρμανσης που καλύπτουν διάφορες εφαρμογές, από κατοικίες μέχρι μεγάλα ξενοδοχεία και καταστήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Haier έχει συμπεριληφθεί στη λίστα Kantar BrandZ με τα 100 πιο επιδραστικά σήματα παγκοσμίως,  ως το brand με το πρώτο και μοναδικό οικοσύστημα IoT στον κόσμο. 

Ο συνδυασμός της προϊοντικής υπεροχής Haier και των αναβαθμισμένων υπηρεσιών της MGD Energy θα δώσουν νέες δυνατότητες στον εξηλεκτρισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι λύσεις κλιματισμού Haier διαθέτουν μοναδικά πλεονεκτήματα, αν δε συνδυαστούν και με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, επιτυγχάνουν τη βέλτιστη τεχνοοικονομική απόδοση προς όφελος των καταναλωτών.

Η συνεργασία με τη Haier σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την MGD Energy που  προσδοκά να αποτελεί έναν από τους κυριότερους παρόχους ολοκληρωμένων πράσινων λύσεων στη χώρα μας. 

  • Ποια είναι η θέση της MGD Energy στην αγορά και τι μερίδιο έχετε στους βασικούς τομείς δραστηριότητας; Πόσα έργα έχετε ολοκληρώσει στον τομέα των φωτοβολταϊκών και ποιοι είναι οι πελάτες σας;  

Δραστηριοποιούμαστε στο χώρο των ΑΠΕ από το 2010. Η βαθιά γνώση, η εμπειρία μας και η καλύτερη σχέση απόδοσης  – κόστους που παρέχουμε στους πελάτες μας,  μας έχουν φέρει σήμερα στην πρώτη θέση σε έργα ενεργειακού συμψηφισμού στην Ελλάδα. 

Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει,  εξειδικευμένες υπηρεσίες μελέτης για κάποια από τα πιο σημαντικά έργα παραγωγής ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό, συνολικής ισχύος άνω των 1,5GW. Στην αυτοπαραγωγή, όπου παίζουμε πρωταγωνιστικό ρόλο,  έχουμε ολοκληρώσει φωτοβολταϊκά στέγης, ισχύος άνω των 70MW, για κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, ενώ εξασφαλίζουμε τη σωστή και αδιάλειπτη λειτουργία σταθμών συνολικής ισχύος άνω των 300MW, με υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια. Έχουμε συμβάλει στον ενεργειακό μετασχηματισμό των Unilever, PepsiCo, ΓΙΩΤΗΣ, ΚΥΚΝΟΣ, ΜΕΓΑ, ΔΩΔΩΝΗ, ΒΙΚΟΣ και άλλων επιχειρήσεων.

Στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των λύσεων ψύξης/θέρμανσης, η εταιρεία εξελίσσεται δυναμικά,  αναπτύσσοντας  συνεργασίες, τεχνολογίες και  ψηφιακά εργαλεία, που εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα των λύσεων που παρέχει και διαμορφώνουν το πλαίσιο που την καθιστά one-stop-shop για ολοκληρωμένες λύσεις ενεργειακής μετάβασης. 

  • Ποια είναι τα μεγέθη της MGD Energy; Πως έκλεισε το 2023 και ποια η πορεία σας το 2024; Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; 

Η MGD Energy είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία με ραγδαία εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Το 2023 οι πωλήσεις κινήθηκαν σημαντικά ανοδικά διαμορφώνοντας τον κύκλο εργασιών κοντά στα 15m€ και κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) περί του 1,5m€. 

Σήμερα η εταιρεία μετρά περισσότερους από 45 εργαζόμενους, ενώ συνεχίζει τη στρατηγική ανάπτυξη της,  με νέες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό.  Η MGD Energy και το 2024 αναμένεται να κλείσει ανοδικά. 

Στόχος μας, η διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στην Αυτοπαραγωγή αλλά και η εξέλιξη μας με νέες ολοκληρωμένες υπηρεσίες που θα μας καταστήσουν έναν από τους κύριους παρόχους πράσινων λύσεων στη χώρα μας αναπτύσσοντας σημαντικές συνεργασίες.

  • Με βάση τους στόχους του υπό διαβούλευση ΕΣΕΚ προβλέπονται σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της ενεργειακής εξοικονόμησης στον οικιακό αλλά και το βιομηχανικό τομέα, την ηλεκτροκίνηση κλπ. Ποιες ευκαιρίες εκτιμάτε ότι ανοίγει η πράσινη μετάβαση για τις επιχειρήσεις;

Η χώρα μας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς την ενεργειακή μετάβαση,  τώρα όμως είναι η ευκαιρία μας να αναδειχθούμε ως ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Μπορούμε, αρκεί οι υποστηρικτικές πολιτικές του ΕΣΕΚ, όχι μόνο να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλέγμα που θα εμποδίσει τυχόν ασυνέχειες στην ανάπτυξη της αγοράς,  αλλά και να διευκολύνουν, σημαντικά, τη συνέχιση της δυναμικής πορείας που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια. 

Προκειμένου να επιτευχθεί ο εξηλεκτρισμός κατοικιών και επιχειρήσεων, είναι σημαντική η συνεχής προσθήκη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συστημάτων Αποθήκευσης στο ενεργειακό μείγμα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός της παράλληλης ανάπτυξης του κάθε σκέλους της αγοράς. Με τον εξηλεκτρισμό με χρήση ΑΠΕ,  το μέλλον μπορεί να είναι  πράσινο και ευέλικτο,  παρέχοντας ευελιξία στους καταναλωτές της χώρας.

Έξυπνες ενεργειακές κατοικίες που απορροφούν ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο ή την μπαταρία,  ανάλογα με το κόστος της ενέργειας. Αυτοματοποιημένη ψύξη/θέρμανση που εξασφαλίζει τον απόλυτο συνδυασμό άνεσης και ελέγχου κατανάλωσης,  Ηλεκτροκίνηση, ως μια πρόσθετη μπαταρία για την κατοικία. Αυτά  είναι μόνο  μερικά από τα οφέλη που θα έχουν οι οικιακοί καταναλωτές.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά και για τις βιομηχανίες  οι οποίες , παράγοντας τη δική τους ενέργεια και αποθηκεύοντας την, εξασφαλίζουν την αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων τους, αποκτούν προστασία από ενεργειακές κρίσεις και έχουν πρόσβαση σε ενεργειακά προϊόντα και μηχανισμούς που εξασφαλίζουν την αύξηση της αποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητάς τους.

Η ενέργεια συνεχίζει την επανάσταση της την επόμενη δεκαετία, τώρα είναι μια σπουδαία ευκαιρία,  σε Εθνικό επίπεδο,  να θέσουμε τις βάσεις για μια ανταγωνιστική οικονομία που ενσωματώνει τα σπουδαία οφέλη ενός σύγχρονου ηλεκτρικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments