People

Μαίρη Τραμπ: «Όσοι πιστεύουν τον θείο Ντόναλντ, τα ‘χουν χαμένα» 

Μαίρη Τραμπ: «Όσοι πιστεύουν τον θείο Ντόναλντ, τα ‘χουν χαμένα» 

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η ανιψιά του 45ου προέδρου των ΗΠΑ και εκ νέου υποψηφίου για τον Λευκό Οίκο, ήταν κλινική ψυχολόγος, αλλά τώρα έχει άλλες ασχολίες. Ανάμεσα σε αυτές, να στηλιτεύει τις πολιτικές του θείου της 

Η Μαίρη Τραμπ ενοχλείται από το γεγονός ότι η νέα της καριέρα ως συγγραφέας μπεστ σέλερ, επιχειρηματίας εταιρειών Μέσων ενημέρωσης και διαδικτυακή προσωπικότητα στο YouTube οφείλει τόσα πολλά στην επιτυχία του μισητού θείου της, Ντόναλντ Τραμπ.

Εγκαταλείποντας μια καριέρα ως κλινική ψυχολόγος, η Μαίρη έχει αφοσιωθεί στην ανάλυση των ψυχολογικών προβλημάτων της Αμερικής και της δυσλειτουργικής οικογένειάς της – την οποία κατηγορεί για την επισφαλή ψυχική υγεία που την έχει ταλαιπωρήσει για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Η συγγενική σχέση της με τον Ντόναλντ Τραμπ και η επαγγελματική της κατάρτιση, της προσφέρουν τη δυνατότητα να εξηγήσει τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν το μυαλό του 45ου –και πιθανού 47ου– προέδρου των ΗΠΑ, με ένα τρίτο κατά σειρά βιβλίο που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα – και με ένα κανάλι στο YouTube για πολιτικές συζητήσεις τρεις ημέρες την εβδομάδα. Το ερώτημα που προκύπτει από αυτή τη διαρκή ενδοσκόπηση και εξέταση των προβληματικών μελών της οικογένειάς της –καθώς και από το ανελέητο «σούβλισμα» του θείου της σε καθημερινή βάση στο X/Twitter– είναι αν κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ανθυγιεινή εμμονή για την ίδια.

«Σίγουρα δεν ήταν κάτι που σκόπευα να κάνω στη ζωή μου», λέει στους Times από το διαμέρισμά της στο Σόχο του Μανχάταν, όπου ζει με τις δύο γάτες της – και το οποίο χρησιμοποιεί ως στούντιο για τις διαδικτυακές εκπομπές της. «Μετά την επιτυχία του πρώτου μου βιβλίου, αισθάνομαι το εξαιρετικό προνόμιο να είμαι μέρος αυτής της συζήτησης, και δεν πρόκειται να αποποιηθώ αυτή την ευθύνη. Η δουλειά μου τώρα είναι να σχολιάζω τι συμβαίνει στον κόσμο». Πρόκειται για μια θέση εργασίας που δημιουργήθηκε λόγω του ονόματός της, χάρη στην εκλογή του θείου της στο πιο ισχυρό πολιτικό αξίωμα του κόσμου. Η προθυμία της Μαίρη Τραμπ να βγάλει τα άπλυτα της οικογένειάς της στη φόρα έχει αποδειχθεί αρκετά προσοδοφόρα – το πρώτο της βιβλίο πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μέσα σε λίγες μέρες. Το βιβλίο «Πάρα Πολύ και Ποτέ Αρκετά» δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020 και περιέχει μερικούς αποκαλυπτικούς ισχυρισμούς, όπως ότι ο θείος της πλήρωσε έναν φίλο του για να δώσει τις εξετάσεις εισαγωγής του στο πανεπιστήμιο – γεγονός που έχουν διαψεύσει οι εκπρόσωποι του Τραμπ. Παράλληλα ισχυρίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος επέλεξε να πάει σινεμά την ώρα που ο μεγαλύτερος αδελφός του πέθαινε σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου.

Στο βιβλίο, η Μαίρη παραδέχεται ότι εκείνη ήταν η πηγή δημοσιεύματος των New York Times για τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ, σύμφωνα με το οποίο ο μεγιστάνας πλήρωσε το αστείο ποσό των 750 δολαρίων (687 ευρώ) για φόρο εισοδήματος το 2016 και το 2017. Ελαβε αυτές τις πληροφορίες στη διάρκεια του ανεπιτυχούς νομικού αγώνα της για ένα αυξημένο μερίδιο της αυτοκρατορίας του παππού της, ενάντια στον Τραμπ και τα αδέλφια του, που προέκυψε από την αμφισβήτησή της στον διακανονισμό που είχαν αρχικά πετύχει η ίδια και ο αδερφός της, όταν προσέβαλαν τη διαθήκη του πατριάρχη της οικογένειας, Φρεντ Τραμπ, μετά τον θάνατό του το 1999.

Οι Times αναρωτιούνται αν η Μέρι υποψιάζεται ότι μπορεί να πάσχει από το «Σύνδρομο Διαταραχής Τραμπ» (ΣΔΤ) – μια μη κλινικά αναγνωρισμένη πάθηση, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όσους οδηγήθηκαν σε σημείο τρέλας από την προσήλωσή τους στον πρώην πρόεδρο (και μία φράση που χρησιμοποιεί περιχαρής ο ίδιος ο Τραμπ για να χλευάσει και να δυσφημίσει τους αντιπάλους του). «Η διαταραχή υποδηλώνει ότι αντιδράς σε πράγματα που είναι παραληρηματικά», απαντά η Μαίρη. «Οι αντιδράσεις μας στα πράγματα που κάνει και λέει ο Ντόναλντ, είναι απολύτως δικαιολογημένες. Διαταραχή είναι να πιστεύεις ότι η Κάμαλα Χάρις έχει διανοητικά προβλήματα, ή ότι οι μετανάστες θα μπουν στο σπίτι σου και θα σε μαχαιρώσουν, ή ότι μετανάστες από την Αϊτή στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο σκοτώνουν και τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων».

Η Τραμπ πιστεύει ότι οι άνθρωποι που ακούν και πιστεύουν τον θείο της «σίγουρα πάσχουν από κάποιου είδους ψυχικής διαταραχής». Επιμένει ότι είναι προσωπική της ευθύνη να μιλήσει για το «τέρας» που τυγχάνει να είναι στενός συγγενής της και έχει αναλάβει τα ηνία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καθώς και της χώρας. Η Μαίρη αντιλαμβάνεται πλήρως την ειρωνεία της νέας επαγγελματικής της επιτυχίας. «Δυστυχώς, ο Ντόναλντ είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου», εξηγεί στους Times. «Αλλά, παράλληλα, είναι και ένα μεγάλο μέρος της ζωής κάθε άλλου Αμερικανού που νοιάζεται για το μέλλον της χώρας. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε θα ονειρευόταν να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά που κάνω».

Τονίζει ότι δεν ευθύνεται που τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στο όνομα που κληρονόμησε από τον πατέρα της, Φρεντ Τζούνιορ – του οποίου ο εκφοβισμός από τον ίδιο του τον πατέρα τον οδήγησε στον αλκοολισμό και τον πρόωρο θάνατο σε ηλικία 42 ετών, όπως εξιστορεί στο τελευταίο της βιβλίο, «Ποιος θα Μπορούσε Ποτέ να σε Αγαπήσει». Στην ηλικία των 59 ετών, η Μαίρη δηλώνει απογοητευμένη από την τοξική πολιτικοκοινωνική ατμόσφαιρα της χώρας και αμφίθυμη σχετικά με το ότι βρίσκεται στο προσκήνιο των επικρίσεων του Ντόναλντ. Η ζωή της άλλαξε εντελώς τον Νοέμβριο του 2016, όταν, προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο θείος της κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον.

Οι δυο τους ήταν ήδη αποξενωμένοι, αλλά η ορκωμοσία του την οδήγησε σε νευρικό κλονισμό, που την ανάγκασε να περάσει οκτώ εβδομάδες σε ένα εξειδικευμένο κέντρο θεραπείας ψυχολογικών τραυμάτων στην Αριζόνα. Αυτό που επισημαίνει στο νέο της βιβλίο, είναι ότι η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ήταν απλώς το σημείο καμπής που επιδείνωσε το μετατραυματικό στρες των μελών της οικογένειας Τραμπ. Γράφει πώς η μητέρα της αγνοούσε συχνά τις τρομακτικές κρίσεις άσθματος της παιδικής της ηλικίας, οδηγώντας σε κατάρρευση τη σχέση τους, ενώ ο ολοένα και πιο απών πατέρας της παράπαιε από τη μια κρίση στην άλλη, καθώς ο παππούς της τον υποτιμούσε διαρκώς – παρότι ήταν ένας απ’ τους πρώτους πιλότους εμπορικών τζετ.

Ο τίτλος του βιβλίου, «Ποιος θα Μπορούσε Ποτέ να σε Αγαπήσει», προέρχεται από ένα ανώνυμο προσβλητικό μήνυμα που έλαβε ταχυδρομικά. Εκφράζει, παράλληλα, και τον τρόπο που την έκαναν όλοι να αισθάνεται, λόγω του ονόματός της. «Τι κι αν έχω διδακτορικό στην κλινική ψυχολογία; Τι κι αν έχω γράψει ένα μπεστ σέλερ; Κανείς δεν ενδιαφέρεται», εξηγεί στους Times. Το βιβλίο περιγράφει τα βασανιστικά προεφηβικά της χρόνια, για τα οποία, όπως πιστεύει, ευθύνεται η βαθιά προβληματική οικογένειά της, αλλά και αυτά που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, με την ενασχόληση του θείου της με την πολιτική. Η σχέση της με τον αδελφό της καταστράφηκε μετά τη συγγραφή του πρώτου της βιβλίου. Η οικογένειά της τώρα αποτελείται από δύο μόνο μέλη – την ίδια και την 23χρονη κόρη της, που γεννήθηκε από την πρώην σύντροφό της.

Η ενασχόλησή της με τη συγγραφή και την πολιτική –καθώς και οι αποκαλύψεις της για την πιο σκοτεινή περίοδο της ζωής της– δεν της αφήνουν περιθώρια για νέα ραντεβού, ή ερωτικές σχέσεις. Δυσκολεύεται να εξηγήσει την αφοσίωση που εμπνέει ο θείος της σε εκατομμύρια Αμερικανών. Πιστεύει ότι η εκλογή του ήταν εν μέρει «μια αντίδραση στην εκλογή ενός μαύρου προέδρου, καθώς η Αμερική είναι μια βαθιά ρατσιστική χώρα», σε συνδυασμό με την απροθυμία εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, «καθώς είμαστε επίσης μια χώρα μισογυνισμού», όπως λέει στους Times. Αλλά η συνεχιζόμενη υποστήριξη των οπαδών του προς το πρόσωπο του Τραμπ, αποκαλύπτει κάτι πιο βαθύ. «Τώρα που ο Ντόναλντ έχει αποκαλύψει τόσα πράγματα για τον εαυτό του, πολλοί άνθρωποι ταυτίζονται μαζί του», εξηγεί στους Times.

«Τους αρέσει η σκληρότητά του, ότι δεν είναι υπόλογος των ψεμμάτων και των εγκλημάτων του – πιστεύω ότι αρκετά σημαντικός αριθμός ανθρώπων λατρεύει τον τρόπο με τον οποίο έχει αποτύχει τόσο θεαματικά στη ζωή του». Ακόμα κι αν οι ψηφοφόροι φράξουν την πορεία επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο, η κόντρα του με την ανιψιά του δεν θα σταματήσει, καθώς ο πρώην πρόεδρος την έχει μηνύσει για τη διαρροή των φορολογικών του υποχρεώσεων. «Η δικαστική διαμάχη έχει συμπληρώσει ήδη τρία χρόνια, και έχει ακόμα μέλλον», εξηγεί η Μαίρη στους Times. «Απαιτεί αποζημίωση ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων (91,5 εκατ. ευρώ) και αυτό με αγχώνει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments