ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Συναγερμός» στην Ευρώπη για την κάλυψη ενεργειακού ελλείματος 9 GW της Ουκρανίας για τον Χειμώνα

«Συναγερμός» στην Ευρώπη για την κάλυψη ενεργειακού ελλείματος 9 GW της Ουκρανίας για τον Χειμώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Ηλεκτρική Ενέργεια - ΕΕ © 123rf//«Συναγερμός» στην Ευρώπη για την κάλυψη ενεργειακού ελλείματος 9 GW της Ουκρανίας για τον Χειμώνα

Το ενεργειακό ζήτημα της Ουκρανίας ενόψει του δύσκολου (όπως προμηνύεται Χειμώνα) βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ενεργειακού Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο, έχοντας ψηλά στην ημερήσια διάταξη τη χειμερινή ανθεκτικότητα της χώρας – Σοβαρό εμπόδιο οι πολιτικές και οικονομικές εκτιμήσεις

Το ενεργειακό ζήτημα της Ουκρανίας ενόψει του δύσκολου (όπως προμηνύεται Χειμώνα) βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ενεργειακού Συμβουλίου της ΕΕ.Την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, οι Ουκρανοί χρειάζονται 18 GW παραγωγής ενέργειας για να θερμάνουν τα σπίτια τους, αλλά τα κατεστραμμένα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μπορούν να παράγουν μόνο περίπου 9 GW έως 10 GW και μια ρωσική πυραυλική επίθεση θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον αριθμό ανά πάσα στιγμή.

Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα στηρίξουν την πολιορκημένη χώρα.

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να συλλέγουμε χρήματα για την Ουκρανία για να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό», λέει ο Artur Lorkowski (επικεφαλής του ενεργειακού ομίλου της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, γνωστό ως The Energy Community και υπεύθυνος για το Ταμείο Ενεργειακής Υποστήριξης της Ουκρανίας ύψους 760 εκατομμυρίων ευρώ).

Λέει ότι το ταμείο έχει ήδη καταφέρει να συνάψει 220 MW αποκεντρωμένων και ευέλικτων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου και έχει βοηθήσει στην ανακατασκευή 2 GW δυναμικότητας σταθμού θερμικής ενέργειας από άνθρακα.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από το να συλλέγουμε χρήματα, να αναπτύσσουμε έργα, να αγοράζουμε εξοπλισμό και να τον παραδίδουμε. Ακόμα και αν μπορούμε να παρέχουμε 2 GW ανακατασκευασμένης ισχύος, θα μπορούσε να καταστραφεί την επόμενη μέρα που θα επανέλθει στο σύστημα», είπε στο Euractiv, δείχνοντας τη συνεχή απειλή των ρωσικών πυραύλων.

Ακόμη εξήγησε ότι ενώ περισσότερη διασύνδεση με την Ευρώπη θα μπορούσε να σώσει την Ουκρανία, οι πολιτικές και οικονομικές εκτιμήσεις παραμένουν σοβαρό εμπόδιο.

Ο μεγαλύτερος τρόπος βοήθειας της ΕΕ (εκτός από την παροχή πυραυλικής άμυνας για την προστασία των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από τις ρωσικές επιθέσεις), ήταν αναμφισβήτητα η σύνδεση της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του 2022.

Κάθε ώρα, το ουκρανικό δίκτυο μπορεί να υπολογίζει σε 1,7 GW από την ΕΕ για να κρατήσει τα φώτα αναμμένα τον ​​ερχόμενο χειμώνα, αυτές οι διασυνδέσεις θα παρέχουν ένα σημαντικό κομμάτι της ζήτησης ισχύος αιχμής.

Μια αρχική ώθηση στα 2,3 GW πιθανότατα θα δοθεί από το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Euractiv, αποδεχόμενη έναν μικρό βαθμό επιπλέον κινδύνου για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δικτύου.

Αλλά οι διασυνδέσεις είναι εκεί όπου οι πολιτικές υποσχέσεις συναντούν τη σκληρή πραγματικότητα και η μακροπρόθεσμη προοπτική φαίνεται λιγότερο ελπιδοφόρα.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments