ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΕ: «Ναι» στη γραμμή του COP29 για το κλίμα, αλλά χωρίς απάντηση για το…χρήμα

ΕΕ: «Ναι» στη γραμμή του COP29 για το κλίμα, αλλά χωρίς απάντηση για το…χρήμα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay.com

Εν μέσω πολιτικών αβεβαιοτήτων και οικονομικών πιέσεων η Ευρώπη δυσκολεύεται να επωμιστεί τη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών στον αγώνα τους κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε τη διαπραγματευτική της στάση για τις συνομιλίες για το κλίμα της COP29 τον επόμενο μήνα, αφήνοντας αναπάντητο το βασικό ερώτημα για το πώς θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών στον αγώνα τους κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: να μετατρέψει τα δισεκατομμύρια δολάρια της χρηματοδότησης για το κλίμα σε τρισεκατομμύρια, βοηθώντας παράλληλα τις χώρες να ξεκινήσουν την κλιματική μετάβαση και να αντιμετωπίσουν τις όλο και πιο ακραίες καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, πολλές χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν όλο και πιο σοβαρά δημοσιονομικά ελλείμματα, προσπαθούν να πιέσουν άλλες χώρες όπως η Κίνα να μοιραστούν το βάρος.

«Μόνοι στο τραπέζι»

«Εμείς ηγούμαστε στο παιχνίδι. Δεν μπορούμε να είμαστε μόνοι γύρω από το τραπέζι προσπαθώντας να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των περισσότερων χωρών σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η Agnes Pannier-Runacher, υπουργός Κλίματος της Γαλλίας, σχετικά με τις προσπάθειες της Ευρώπης σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Με βάση τις πληροφορίες για τα συμπεράσματα των σχετικών διεργασιών, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η επέκταση της βάσης δωρητών των χωρών είναι «προαπαιτούμενο» για έναν φιλόδοξο νέο στόχο χρηματοδότησης για το κλίμα μετά το 2025. Μια τέτοια στάση αντανακλά «την εξέλιξη των αντίστοιχων οικονομικών δυνατοτήτων και τα αυξανόμενα μερίδια των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», όπως αναφέρεται.

Η στενή οικονομική κατάσταση πάντως προϊδεάζει για σκληρές συζητήσεις σε σχέση με τα χρήματα τον επόμενο μήνα. Στην Ευρώπη, οι προϋπολογισμοί συμπιέζονται. Στις ΗΠΑ, υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, οι οποίες πραγματοποιούνται λίγες μόλις ημέρες πριν από την COP29. Οι αναπτυσσόμενες χώρες πέτυχαν τον συμφωνημένο στόχο των 100 δισ δολαρίων ετησίως με δύο χρόνια καθυστέρηση, και τώρα θα αναμένεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο.

Η στάση των μεγάλων

Η Γαλλία είναι ένα από τα κράτη που δεν θα έχουν πολλά κεφάλαια να διαθέσουν για χρηματοδότηση για το κλίμα πέρα ​​από τα σύνορά της. Η προοπτική της πιστοληπτικής της αξιολόγησης μειώθηκε σε αρνητική από τη Fitch Ratings την περασμένη εβδομάδα, μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό της για το 2025. Ο οργανισμός είπε ότι αναμένει μια «απότομη αύξηση» του δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, είδε τη συνεισφορά της στα πράσινα έργα στο εξωτερικό να μειώνεται πέρυσι στα 5,7 δισ ευρώ, λιγότερο από τα 6 δισ ευρώ που υποσχέθηκε η χώρα να πληρώνει ετησίως από το 2025. Παράλληλα τώρα βρίσκεται σε φάση μείωσης κατά 12% του προϋπολογισμού εν μέσω ευρύτερων οικονομικών πιέσεων.

Η ΕΕ θα διαθέσει τις χρηματοδοτικές συνεισφορές της για το περασμένο έτος πριν από την έναρξη της COP29, η οποία διαρκεί από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών χθες Δευτέρα, οι υπουργοί Περιβάλλοντος εστίασαν σε μεγάλο βαθμό στον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας και την έμφαση που θα δοθεί στο σχέδιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, το οποίο πρόκειται να υποβληθεί επίσημα το επόμενο έτος.

«Είναι ίσως η πιο δύσκολη διαπραγμάτευση από το Παρίσι. Πρέπει να συνάψουμε μια ουσιαστική συμφωνία και δεν είναι σίγουρο» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ιρλανδίας, Eamon Ryan, σχετικά με τις συνομιλίες της COP29, συγκρίνοντάς τις με τη συμφωνία ορόσημο για το κλίμα του 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments