Πολιτική

Ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα για Κέντρο Αποθεραπείας Ατόμων με Αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα για Κέντρο Αποθεραπείας Ατόμων με Αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//espresso//Ψευδές και συκοφαντικό το δημοσίευμα για Κέντρο Αποθεραπείας Ατόμων με Αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής εξασφαλίζει ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες

Στην κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Espresso» για το  Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», προβαίνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας αποψιλώνει, σε ανακοίνωσή της, μία προς μία τις ψευδείς και συκοφαντικές ειδήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Στον «Άγιο Δημήτριο» περιθάλπονται και φροντίζονται με αγάπη και σεβασμό συνολικά 78 άτομα ηλικίας 8 έως 62 ετών, 7 εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά, γεγονός που αποτυπώνει την ευρύτερη μέριμνα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τους ευάλωτους αυτούς συνανθρώπους μας.

Αποκατάσταση της αλήθειας για τον «Άγιο Δημήτριο»

Πιο αναλυτικά, τονίζεται ότι σε όλους τους περιθαλπόμενους παρέχεται καθημερινά φαγητό που παρασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Παραρτήματος Χ.Π.Θ. «Άγιος Παντελεήμων», σύμφωνα με διατροφολόγιο που έχει συνταχθεί μετά από συνεργασία του Υπεύθυνου σίτισης και του ιατρού. Είναι απολύτως ψευδές ότι υπάρχει περιθαλπόμενος στο Κέντρο, ο οποίος υποσιτίζεται.

Ακόμη, η φωτογραφία του ανήλικου παιδιού που φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Espresso» αφενός δεν είναι πρόσφατη, αλλά κυρίως το  απεικονίζει έπειτα από τη νοσηλεία για ένα μήνα στο νοσοκομείο  λόγω προβλήματος στη νηστιδοστομία (μέθοδος παρεντερικής διατροφής) που προκάλεσε μεγάλη απώλεια βάρους.

Σχετικά με το τραγικό γεγονός του θανάτου περιθαλπόμενου τον Νοέμβριο 2021, η εκδίκαση της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης, συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να αναφερθεί οτιδήποτε άλλο.

Δεν είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιθαλπόμενοι καθηλωμένοι με χρήση μηχανικών μέτρων όπως ιμάντες, πλην ενός για τον οποίο πραγματοποιείται προσωρινή καθήλωση  με εντολή ιατρού και για λόγους ασφάλειας του ιδίου, γεγονός για το οποίο είναι ενήμερο και σύμφωνο το οικογενειακό του περιβάλλον. Επιπλέον, δεν υπάρχουν άνθρωποι που καθηλώνονται σε αμαξίδια.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που πραγματοποιήθηκε από ομάδα ιατρών το 2022, κατά την οποία εξετάστηκαν 24 περιθαλπόμενοι στο σύνολο για τους οποίους δεν προέκυψαν ευρήματα παραμέλησης αλλά αντίθετα η υγιεινή τους, η υγιεινή των χώρων διαβίωσης τους, η διατροφή τους, η ένδυση τους και η ασφάλεια των χώρων διαβίωσης τους ανταποκρινόταν πλήρως τρόπο στις συνθήκες περίθαλψης που χρειάζονται.

Τονίζεται επίσης ότι στο παράρτημα του «Αγίου Δημητρίου» σήμερα απασχολούνται με διάφορες μορφές εργασίας, 8 ιατροί (2 παθολόγοι, 1 ορθοπεδικός, 1 νευρολόγος, 1 οδοντίατρος, 1 ψυχίατρος, 1 παιδίατρος), οι οποίοι είναι πλήρως ενήμεροι και παρακολουθούν εβδομαδιαίως τους περιθαλπόμενους και τηρείται βιβλίο παρουσίας ιατρών. Επίσης, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του προσωπικού Covid έως 31.12.2024.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ενέκρινε για τις ανάγκες του Φορέα επιχορήγηση ύψους περίπου 4.360.000 για το έτος 2024 και 5.000.000 για το έτος 2025,  ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν  2.681.000 το 2023 και 1.560.000 το 2022. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επιχορήγηση έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κατανοώντας τις ανάγκες του φορέα.

Ο τετραπλασιασμός της επιχορήγησης είναι δηλωτικός των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία έμπρακτα αποδεικνύει την ευρύτερη ευαισθησία της για αυτή την κατηγορία των ευάλωτων συνανθρώπων μας, όπως φαίνεται με το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού ή την νεόδμητη Ανοιχτή Δομή Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ στη Βόρεια Ελλάδα

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας: Ποιοτικές υπηρεσίες και ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Σοφία Ζαχαράκη δεν φείδεται κόπου και προσπαθειών, προκειμένου να παρέχονται ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους με αναπηρία.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη χαρακτήρισε «εμβληματικό» το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, το οποίο μέχρι τώρα έχει προσφέρει σε 1.040 πολίτες με αναπηρία συνθήκες ανεξαρτησίας και αυτονομίας.

Το πρόγραμμα αφορά Άτομα με Αναπηρία ηλικίας 16 έως 65 ετών, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, που είναι σε ισχύ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. Για την υλοποίηση του στο πιλοτικό στάδιο αξιοποιούνται από το ΥΚΟΙΣΟ πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 41.683.896 ευρώ.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ένα άτομο με αναπηρία να απασχολήσει μέσα στη μέρα περισσότερους από έναν προσωπικούς βοηθούς, γι’ αυτό και υπάρχει φαινομενικά η αναντιστοιχία μεταξύ ωφελούμενων και βοηθών.

«Σταδιακά, με πολλή προσπάθεια έχουμε καταφέρει να λύσουμε αρκετά ζητήματα και στις συνδέσεις, ιδιαίτερα στο να ταιριάζουν οι Βοηθοί με το προφίλ του κάθε δικαιούχου, αλλά και στις πληρωμές» ανέφερε η υπουργός υπογραμμίζοντας «χάρη στο πρόγραμμα αυτό, κάθε συμπολίτης μας με αναπηρία μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα και όπως επιθυμεί».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, οι οποίες με την ύπαρξη του προσωπικού βοηθού λαμβάνουν ουσιαστική στήριξη και ανάσα αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι το έργο που παρέχουν οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν ως προσωπικοί βοηθοί.

Υπενθυμίζονται, επίσης, η Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030, και οι ενεργητικές πολιτικές ένταξης των Ατόμων με Αναπηρία  στην αγορά εργασίας, που υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Όπως σημείωσε η κ. Ζαχαράκη «η εθνική μας στρατηγική περιλαμβάνει πολλαπλούς πυλώνες, δηλαδή την προσβασιμότητα, την ανεξάρτητη διαβίωση, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και, κυρίως, την απασχόληση

Όπως έχει διευκρινίσει σχετικά η υπουργός κυρία Σοφία Ζαχαράκη, «στόχος μας είναι να μειώσουμε το χάσμα απασχόλησης για την αναπηρία, βελτιώνοντας το θεσμικό μας πλαίσιο, ενεργοποιώντας τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας τις υπηρεσίες υποστήριξης της απασχόλησης και ενθαρρύνοντας την επιχειρηματικότητα και τη συμμετοχή στον πρωτογενή τομέα. Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, διαθέτει πάνω από 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να διασφαλίσει ποιοτικές υπηρεσίες και ίσες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία».

Αναφερόμενη, δε, η υπουργός στο πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού συμπλήρωσε ότι «συνεχίζουμε το εμβληματικό μας πρόγραμμα, παρέχοντας εξατομικευμένη, κατ’ οίκον βοήθεια για τη διαβίωση σε περισσότερους από 900 δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον» υπογράμμισε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη, «σχεδιάζουμε ανακαινίσεις σε 3.300 κατοικίες, χώρους εργασίας και δημόσια κτήρια για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των υποδομών υποστήριξης. Μετατοπίζουμε τις προσπάθειές μας από μοντέλα που βασίζονται σε παροχές προς ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, εφαρμόζοντας μια σειρά επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης. Αρχίσαμε ένα πρόγραμμα για την απασχόληση 3.000 ανέργων από δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες, άνω των 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επιπλέον 18 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό θα διατεθούν για την απασχόληση 1.000 ατόμων με αναπηρία σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δίνοντας το παράδειγμα στο δημόσιο τομέα».

Παράλληλα η υπουργός επεσήμανε ότι «υλοποιούμε πολλαπλά προγράμματα κοινωνικής στέγασης σε διάφορους δήμους και πρόκειται να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ΤΑΑ για την αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών ακινήτων για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα να αναφέρω ότι το πρώτο μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα περιλαμβάνει την τοπική ανάπτυξη ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη εγκαινίασε πριν από λίγες εβδομάδες, την Ανοιχτή Δομή Φροντίδας και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για μία Δομή δυναμικότητας 15 ατόμων, η οποία σκοπεύει να δώσει μία ουσιαστική λύση στο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει και αφορά την ανάγκη ένταξης σημαντικού αριθμού Ατόμων με Αναπηρία της τοπικής κοινωνίας σε προγράμματα ημερήσιας φροντίδας και εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι μεσοπρόθεσμα επιδιώκεται η μετατροπή της εν λόγω Δομής σε ΚΔΗΦ – ΑμεΑ (Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ).

Συνεπώς, μόνο η αδιαφορία και η οκνηρία δεν χαρακτηρίζουν την κ. Σοφία Ζαχαράκη και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συνολικά αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments