Στα άκρα η κόντρα Κασσελακικών – Τσιπρικών
Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο επίκεντρο των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθειά του να απομακρυνθεί από τις εσωτερικές συγκρούσεις του κόμματος.
Στελέχη της πλειοψηφίας στην Κουμουνδούρου υποδεικνύουν ότι πίσω από την στοχοποίηση του Τσίπρα βρίσκεται το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη. Οι υποστηρικτές του Κασσελάκη πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για την «έκπτωσή» του από τη θέση του, καθώς και για την απομάκρυνσή του από τις εσωκομματικές εκλογές.
Ο Τσίπρας βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης λόγω μιας δήλωσης του Γιώργου Λιάνη, ο οποίος ανέφερε ότι γνωρίζει πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συγγνώμη από ένα σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (πιθανώς τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή τον Ανδρέα Λοβέρδο) σχετικά με την υπόθεση Novartis. Αυτό προκάλεσε μια σειρά αναλύσεων για τη στάση του Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του για την Κεντροαριστερά.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου, που υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε χθες σχετικά με τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας την ανησυχία της: «Δεν θα ήθελα να το πιστέψω. Ωστόσο, δεδομένου ότι στο προηγούμενο συνέδριό μας, μία ώρα πριν την έναρξή του, υπήρχε επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, θα έπρεπε να προστατεύσει τον εαυτό του αν πράγματι δεν είναι υπεύθυνος. Θα έπρεπε να μιλήσει. Θεωρώ ότι η σιωπή μπορεί να ερμηνευθεί ως ενοχή (…). Επίσης, αν δεν είναι πίσω από αυτή την κατάσταση, δεν θα έπρεπε να επιτρέπει σε κεντρικά στελέχη που τον υποστηρίζουν να μιλούν εξ ονόματός του».
Παράλληλα, οι συζητήσεις γύρω από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να εκτονωθεί το κλίμα πριν από τη διεξαγωγή του, ενώ άλλοι επιμένουν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να παρατείνεται άλλο.
Η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε χθες ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά. «Φυσικά θα πραγματοποιηθεί συνέδριο. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν μπορεί να ανακληθεί, ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υποτιμάται περαιτέρω ένας χώρος που έχει κυβερνήσει τη χώρα και φέρει μια βαριά ιστορία. Επομένως, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός των καταστατικών και δημοκρατικών διαδικασιών, για να ανακόψουμε την καθοδική πορεία».
Στη διαδικασία αυτή, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει το σώμα των συνέδρων, καθώς και οι δύο πλευρές εστιάζουν στην εκλογή των ατόμων που θα συμμετάσχουν στην αίθουσα του συνεδρίου. Τα δύο «στρατόπεδα» αναλύουν τις στρατηγικές τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το συνέδριο προγραμματίζεται για τις 8-10 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη επιδιώκει να θέσει σε ψηφοφορία την άρση της καθαίρεσής του από το αξίωμα, καθώς και την άρση του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του. Από την άλλη, η αντίπαλη πλευρά δηλώνει ότι η ατζέντα του συνεδρίου περιορίζεται αποκλειστικά στην έγκριση των υφιστάμενων υποψηφιοτήτων, με το προεδρείο να αναμένεται να απορρίψει όλα τα υπόλοιπα αιτήματα.
Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί και πάλι προ εκπλήξεως, καθώς, όπως αναφέρουν, αυτή τη στιγμή υπάρχει ενότητα γύρω από τους «87» με στόχο να αποτραπεί η ανάληψη του κόμματος από τον πρώην πρόεδρο. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για πιθανή εκτροπή, καθώς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν ενισχύουν τις προσδοκίες για ένα ήρεμο κλίμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας