SPOTLIGHTS

Aγγιξαν τα 31 εκατ. οι επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – Απογειώθηκε η Ρόδος

Aγγιξαν τα 31 εκατ. οι επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – Απογειώθηκε η Ρόδος

Πηγή Φωτογραφίας: Freepik.com

Στον αντίποδα, από τους τοπ προορισμούς χαμένη παρέμεινε η Μύκονος που κατέγραψε μικρή πτώση, όχι όμως και η Σαντορίνη που έκλεισε το εννεάμηνο με άνοδο

Με περαιτέρω αύξηση, αγγίζοντας αισίως τα 31 εκατομμύρια επιβατών έκλεισε το εννιάμηνο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, με τη Ρόδο να αναδεικνύεται ο κορυφαίος από τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας και να …απογειώνεται φέτος, παρουσιάζοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης στην επιβατική κίνηση, κοντά στα 6 εκατ. επιβάτες. Στον αντίποδα, από τους τοπ προορισμούς χαμένη παρέμεινε η Μύκονος που κατέγραψε μικρή πτώση, όχι όμως και η Σαντορίνη που έκλεισε το εννιάμηνο με άνοδο, τόσο στην κίνηση εσωτερικού όσο και εξωτερικού. Ανοδικά κινήθηκε και ο μήνας Σεπτέμβριος, με ένα +3,7% σε σχέση με πέρυσι και συνολική επιβατική κίνηση τα 5,32 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, η περίοδος Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2024 που περιλαμβάνει και το γ’ τρίμηνο της υψηλής σεζόν, έκλεισε με συνολική κίνηση στα 30,97 εκατ. επιβατών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτίου, Χανίων, Κέρκυρας, Καβάλας, Κεφαλονιάς, Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Κω, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Ρόδου, Σάµου, Σαντορίνης, Σκιάθου) έναντι 29,24 εκατ. επιβατών του εννιαμήνου του 2023, καταγράφοντας άνοδο 5,9%.

Η συντριπτική πλειονότητα συνέχισε ανοδικά πλην δύο περιπτώσεων, αυτών (του πιο μικρού αεροδρομίου) της Καβάλας με μείωση κατά 5,5% και της Μυκόνου με πτώση κατά 2,3%. Ειδικά για την περίπτωση της Μυκόνου, με ένα σύνολο 1,49 εκατ. επιβατών την περίοδο του εννιαμήνου, η πτώση οφείλεται στην μειωμένη κίνηση εξωτερικού κατά 4,2%, ελάχιστα πάνω από το 1 εκατ. επιβατών, δεδομένου ότι η κίνηση εσωτερικού κινήθηκε ανοδικά στο +2,2%.

Η Σαντορίνη, με 2,48 εκατ. επιβάτες, κατέγραψε άνοδο κατά 3,4%, με την κίνηση εξωτερικού να καταγράφει στο εννιάμηνο αύξηση κατά 1,4% στα 1,4 εκατ. επιβάτες και την κίνηση εσωτερικού να αντιστοιχεί σε ένα +6,1% με 1,08 εκατ. επιβάτες.

Εντυπωσιακή στο 9μηνο -επιβεβαιώνοντας στην πράξη και τη δυναμική του προορισμού- είναι η πορεία της Ρόδου που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στο εννιάμηνο στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, πάνω ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη.

Στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» έχουν διακινηθεί φέτος 5,95 εκατ. επιβατών, στο +12,4% έναντι του εννιαμήνου του 2023, ενώ είναι εντυπωσιακή η αύξηση στο δίκτυο εξωτερικού με ένα +13,3% και ένα σύνολο 5,27 εκατ. επιβατών.

Στην περίπτωση της συμπρωτεύουσας, το «Μακεδονία» είχε την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου άνοδο κατά 4% με ένα σύνολο 5,68 εκατ. επιβατών, εκ των οποίων τα 3,86 αντιστοιχούν στη διεθνή κίνηση (+2,6%).

Από τους μεγάλους νησιωτικούς προορισμούς Κέρκυρα και Χανιά σημειώνουν επίσης υψηλές …πτήσεις: Ειδικότερα, τα Χανιά έχουν μία άνοδο φέτος κατά 7,9%, ένα σύνολο 3,39 εκατ. επιβατών εκ των οπίων τα 2,71 εκατ. αντιστοιχούν στην κίνηση εξωτερικού (+7,6%), ενώ η Κέρκυρα άγγιξε τα 3,9 εκατ. επιβατών στο +6,1%, από τους οποίους τα 3,57 ήταν η διεθνής κίνηση.

Στο σύνολο των 14 προορισμών, τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 15,7% καταγράφει η Μυτιλήνη με 469 χιλιάδες επιβάτες εκ των οποίων οι σχεδόν 172 χιλιάδες αντιστοιχούν στην κίνηση εξωτερικού με ένα εντυπωσιακό +47,7%. Εστω κι αν πρόκειται για έναν πιο μικρό προορισμό, οι θετικές επιδόσεις έρχονται σε συνέχεια της προσπάθειας που έχει γίνει με νέες συνεργασίες και αεροπορικές που ήρθαν στον προορισμό όπως oι Jet2, Corendon, Smartwings κ.α..

Ο Σεπτέμβριος

Η Μυτιλήνη αναδεικνύεται η «πρωταθλήτρια» ως προς την αύξηση της διεθνούς κίνησης και για το μήνα Σεπτέμβριο με ένα +55%, λίγο πάνω από τις 36 χιλιάδες, ενώ συνολικά καταγράφει άνοδο επιβατικής κίνησης κατά 19,6% λίγο πάνω από τις 72 χιλιάδες επιβάτες. Αντίστοιχα, πολύ υψηλές επιδόσεις κατέγραψε και η Σκιάθος με ένα +25,7% στη συνολική κίνηση, ξεπερνώντας τις 107 χιλιάδες επιβάτες (εκ των οποίων οι 98 χιλιάδες αντιστοιχούν στην κίνηση εξωτερικού με ένα +28,5%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση για το μήνα Σεπτέμβριο κατέγραψε η Μύκονος με 253 χιλιάδες επιβάτες κι ένα -6,9% στο σύνολο, ενώ μεγαλύτερη, κατά 9%, ήταν η πτώση στη διεθνή κίνηση που διαμορφώθηκε πάνω από τις 171 χιλιάδες επιβάτες. Η Σαντορίνη ήταν ανοδική, με ένα +2,4%, ενώ πτωτικά κινήθηκε η Καβάλα (-4%), η Κεφαλονιά (-1,1%), η Κώς (-0,7%) και το Ακτιο (-0,3%).

Σε επίπεδο εθνικοτήτων για το μήνα Σεπτέμβριο, πρώτη εθνικότητα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ήταν οι Βρετανοί, με 1,24 εκατ. επιβάτες στο σύνολο των 5,32 εκατ. επιβατών και ακολουθούν οι Έλληνες με 831 χιλιάδες, οι Γερμανοί με πάνω από 776 χιλιάδες, οι Πολωνοί και οι Ιταλοί με 345 χιλιάδες και 305 χιλιάδες επιβάτες αντίστοιχα.

Πηγή: Newmoney, Στεφανία Σούκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments