Greenpeace: Η βιομηχανία κρέατος προκαλεί μεγαλύτερη υπερθέρμανση στον πλανήτη από τις πετρελαϊκές
Πηγή Φωτογραφίας: https://www.instagram.com/greenpeace_greece
Σε νέα έρευνα της, η Greenpeace υπογραμμίζει το πώς οι βιομηχανίες κρέατος και γαλακτοκομικών συνεισφέρουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη με εκπομπές μεθανίου, περισσότερο ακόμη και από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ζητά από τις κυβερνήσεις να λάβουν δράση.
Συγκεκριμένα, μία νέα μελέτη του σκανδιναβικού γραφείου της Greenpeace βρήκε ότι οι εκτιμώμενες εκπομπές μεθανίου 28 εταιρειών κρέατος και γαλακτοκομικών ανταγωνίζονται στο μέγεθός τους τις εκπομπές των 100 μεγαλύτερων εταιρειών της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Στην κορυφή της λίστας η διαφορά παραμένει, με τις 5 μεγαλύτερες εταιρείες κρεάτων και γαλακτοκομικών να παράγουν περισσότερες εκπομπές μεθανίου συνολικά από τους κολοσσούς ορυκτών καυσίμων όπως η ExxonMobil, η Shell, η Total Energies, η Chevron και η BP.
Σύμφωνα με την έκθεση, η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά, αν συλλογικά κάνουμε αλλαγές στην διατροφή μας, αλλά και με αύξηση των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων στη διατροφή μας. Αν οι χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος προχωρήσουν άμεσα σε συστημικές αλλαγές στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, γράφει η Greenpeace, τότε μπορεί να δούμε επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το 2050. Μάλιστα, κάποια θετικά αποτελέσματα μπορεί να είναι εμφανή ακόμη και από το 2030.
Αντίθετα, όμως, αν τα απαραίτητα μέτρα δεν ληφθούν, η βιομηχανία του κρέατος και των γαλακτοκομικών αναμένεται να θερμάνει τον κόσμο κατά επιπλέον 0,32°C μέχρι το 2050. Αυτές οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται στο σενάριο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για μια πορεία με βάση τα σημερινά δεδομένα για τα τρόφιμα και τη γεωργία μέχρι το 2050.
Η έκθεση προβλέπει μείωση της υπερθέρμανσης κατά 0,12°C έως το 2050 μέσω της μείωσης στην υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Αυτό θα ισοδυναμούσε με μείωση κατά 37% της αναμενόμενης θέρμανσης στα μέσα του αιώνα κατά 0,32°C μόνο από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την τρέχουσα προβλεπόμενη παραγωγή και κατανάλωσή τους.
Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται πενιχρός, αλλά ακόμη και μία μικρή αλλαγή στην θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αποτρέψει τις βλαβερές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, κάθε 0,3°C προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας που θα αποτραπεί μέχρι το τέλος του αιώνα, θα μπορούσε να μειώσει την έκθεση σε ακραία ζέστη για 410 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μελέτη του 2023.
«Αυτά είναι πραγματικά ελπιδοφόρα ευρήματα. Για πολύ καιρό, οι μεγάλες εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών, και η αχαλίνωτη ανάπτυξή τους, απαλλάσσονται κατά κάποιο τρόπο από τις δραστικές αλλαγές που όλοι στον πλανήτη πρέπει να κάνουν. Είναι πάντα είτε ο αγρότης είτε ο καταναλωτής που πρέπει να αλλάξει, ενώ αυτές οι εταιρείες αποφασίζουν τι καλλιεργούν οι αγρότες, τι μισθό έχουν και τι τελικά τρώμε εμείς. Αποδείξαμε ότι ο δρόμος είναι σαφής», δήλωσε η Σεφάλι Σάρμα, υπεύθυνη εκστρατείας για τη γεωργία στο σκανδιναβικό γραφείο της Greenpeace.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση και να προωθήσουν τις επενδύσεις και τους κανόνες που θα μας οδηγήσουν σε αυτή τη νέα, ελπιδοφόρα πορεία, η οποία θα διορθώσει κάποια από τα λάθη στον αγροδιατροφικό τομέα, εξαλείφοντας την υπερπαραγωγή και την υπερκατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Απαιτεί από τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τους αγρότες και τους εργαζόμενους σε μια δίκαιη μετάβαση και δίνει σε όλους μας μια ευκαιρία για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση, σώζοντας παράλληλα εκατομμύρια ζωές και δουλειές», συμπλήρωσε η Σάρμα.
Με την διάσκεψη για το κλίμα COP29 να πλησιάζει, ακτιβιστές ανά τον κόσμο διαδήλωσαν κατά της βιομηχανίας κρέατος και γαλακτοκομικών. Όπως αναφέρει η Greenpeace, οι εταιρείες αυτές κάνουν «πράσινο ξέπλυμα» σχετικά με τις επιπτώσεις της δραστηριότητάς τους στο κλίμα με ψεύτικες λύσεις και ρηχές δεσμεύσεις, ενώ οι κυβερνήσεις τους δίνουν «συγχωροχάρτι» για την καταστροφή που προκαλούν.
Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι το μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 80 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε βάθος 20 ετών, πρέπει να μειωθεί ραγδαία και άμεσα ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη υποδεικνύει την κτηνοτροφία ως τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή πηγή μεθανίου, η Παγκόσμια Δέσμευση για το μεθάνιο (GMP) – η οποία δρομολογήθηκε στην COP26 το 2021 – επικεντρώνεται στη δραστική και γρήγορη μείωση του μεθανίου μόνο από τον τομέα των ορυκτών καυσίμων και δεν ζητά δραστική μείωση των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, υποστηρίζει η Greenpeace.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας