Γεωπολιτικά

Μετά από 42.000 νεκρούς στη Γάζα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «συμμαζέψουν» τον Νετανιάχου;

Μετά από 42.000 νεκρούς στη Γάζα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να «συμμαζέψουν» τον Νετανιάχου;

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Μετά από 42.000 νεκρούς στη Γάζα που έχει ισποπεδωθεί κι αφού του έχουν προσφέρει απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια οι ΗΠΑ αποφάσισαν αν «συμμαζέψουν» τον Νετανιάχου

Μετά από 42.000 νεκρούς στη Γάζα που έχει ισποπεδωθεί κι αφού του έχουν προσφέρει απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια οι ΗΠΑ αποφάσισαν αν «συμμαζέψουν» τον Νετανιάχου ,ο οποίος μέσω της συνέχισης του πολέμου επιβιώνει! Ακόμη κι αν το εννοούν είναι λίγο αργά.

ΗΠΑ-Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον δίνει διορία στο Ισραήλ 30 μέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλιώς διακινδυνεύει τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Τουρκία-Ισραήλ: Ο χρόνος για διπλωματία και λόγια «τελείωσε», ήρθε η ώρα για κυρώσεις κατά του Ισραήλ, δηλώνει η Άγκυρα

Ο χρόνος για διπλωματία «τελείωσε», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ζητώντας κινήσεις προς την επιβολή «κυρώσεων» κατά του Ισραήλ.

«Δεν μας έμεινε κάτι άλλο να πούμε διπλωματικά, πολιτικά…τελειώσαμε με αυτά. Χρειαζόμαστε άλλα εργαλεία», δήλωσε ο Φιντάν σε διάσκεψη για το «μέλλον της Παλαιστίνης» που διεξάγεται στην Άγκυρα.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει νομικά μέτρα, πρέπει να μποϊκοτάρουμε το Ισραήλ (το οποίο) δεν πρέπει πλέον να λαμβάνει καμία υποστήριξη σε κανέναν τομέα», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Διαφορετικά, το Ισραήλ θα συνεχίσει τη γενοκτονία και τις σφαγές του στη Γάζα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν πληρώνει οικονομικό, πολιτικό ή στρατιωτικό τίμημα», σημείωσε ο Φιντάν, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία κατά τη διάρκεια αυτής της διάσκεψης ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας «απομακρύνεται από τη Γάζα» με τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.

«Και όσοι υποστηρίζουν το Ισραήλ πρέπει επίσης να πληρώσουν το τίμημα, για να καταλάβουν ότι υπάρχουν όρια σε αυτά που κάνουν», είπε.

Η Τουρκία διέκοψε τους περισσότερους οικονομικούς της δεσμούς με το Ισραήλ την άνοιξη, αλλά μέρος της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να προμηθεύει τη χώρα με πετρέλαιο με βάση προηγούμενες συμφωνίες.

Ο Φιντάν δέχθηκε σήμερα τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για «την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας» ενώ η επέκταση του πολέμου στον Λίβανο «σπρώχνει την περιοχή προς την άβυσσο».

Γαλλία: Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, δηλώνει ο πρόεδρος Μακρόν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα πρέπει «να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πρόσωπα που συμμετείχαν στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας ότι με απόφαση του ΟΗΕ «δημιουργήθηκε» το κράτος του Ισραήλ.

«Ο κ. Νετανιάχου δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», συνέχισε, σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL.

Το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι αυτής της ειρηνευτικής αποστολής επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο και θεσπίζει την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων.

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις και τις θέσεις της UNIFIL ως προκάλυμμα για να εξαπολύει επιθέσεις στο Ισραήλ. Την Κυριακή κάλεσε τον γενικό διευθυντή του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να στείλει τους κυανόκρανους σε ασφαλή τοποθεσία «αμέσως».

Την Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι κυανόκρανοι από τις ισραηλινές δυνάμεις. Το Σάββατο εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία του» για την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο και τις δραματικές συνέπειές τους για τον άμαχο πληθυσμό» ενώ παράλληλα ζήτησε από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο Μακρόν αναμένεται ότι σήμερα θα εκφράσει την αποδοκιμασία του στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments