Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει την «πολιτική χαλάρωση» με το φιλοκουρδικό κόμμα

Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει την «πολιτική χαλάρωση» με το φιλοκουρδικό κόμμα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η δήλωση αυτή έρχεται εν μέσω δημόσιας συζήτησης για την πιθανή αναβίωση μιας διαδικασίας με στόχο τη διευθέτηση του 40ετούς κουρδικού προβλήματος της χώρας με ειρηνικά μέσα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα περίοδος εκτόνωσης στην τουρκική πολιτική μετά από μια σπάνια χειραψία που σημειώθηκε μεταξύ του κορυφαίου εθνικιστή συμμάχου του και μελών του φιλοκουρδικού κόμματος DEM.

«Η Τουρκία έχει εισέλθει πρόσφατα σε μια περίοδο πολιτικής άμβλυνσης», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Οι προσπάθειες να βρεθεί κοινός τόπος, ιδίως σε εθνικά θέματα, έχουν αυξηθεί μεταξύ των πολιτικών παραγόντων», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις έρχονται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης δημόσιας συζήτησης για την πιθανή αναβίωση μιας διαδικασίας που αποσκοπεί στην επίλυση του 40ετούς κουρδικού προβλήματος της χώρας με ειρηνικά μέσα, αφού ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), έδωσε το χέρι σε Κούρδους εθνικιστές νομοθέτες του Κόμματος DEM κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του τουρκικού κοινοβουλίου την 1η Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν περιέγραψε πού βρίσκονται τα πράγματα, λέγοντας: «Μια πόρτα άνοιξε για να αποτραπεί μόνιμα η τρομοκρατία και η βία από το να κρατούν την τουρκική πολιτική σε ομηρία». «Έγιναν κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Al-Monitor ήταν το πρώτο που ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι διερευνητικές συνομιλίες για μια πιθανή επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), βρίσκονταν σε εξέλιξη, επικαλούμενο τρεις καλά τοποθετημένες πηγές με στενή γνώση του κουρδικού φακέλου της κυβέρνησης.

Το PKK, το οποίο αγωνίζεται για την κουρδική αυτοκυριαρχία στο εσωτερικό της Τουρκίας από το 1984, θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και την πλειονότητα των δυτικών πρωτευουσών, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον. Οι τελευταίες και πιο ολοκληρωμένες ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει σχεδόν 50.000 ζωές μεταξύ της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν και της μαχητικής οργάνωσης κατέρρευσαν το 2015.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε κατά των προσπαθειών υπονόμευσης των προσπαθειών «για την εγκαθίδρυση ενός άξονα αδελφοσύνης που αγκαλιάζει τους πάντες χωρίς διακρίσεις μεταξύ Τούρκων, Τουρκμένων, Αράβων και Κούρδων».

«Ταυτόχρονα, έχουν επίσης ενταθεί οι προσπάθειες να δηλητηριαστεί αυτή η ατμόσφαιρα προτού καν αποδώσει καρπούς», είπε, σε μια ελάχιστα συγκαλυμμένη αναφορά στις διαδηλώσεις που διεξάγονται στο κυρίως κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του κόμματος DEM, συγκεντρώθηκαν στην κυρίως νοτιοανατολική επαρχία της Τουρκίας, το Ντιγιάρμπακιρ, για να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη απομόνωση του Οτσαλάν, στον οποίο δεν έχει επιτραπεί να μιλήσει με κανέναν, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων ή των μελών της οικογένειάς του, εκτός από μερικές σπάνιες περιπτώσεις, από το 2015.

«Η άμβλυνση δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας», δήλωσε ο Ερντογάν. «Καθώς τα πυρά στην περιοχή μας πλησιάζουν καθημερινά στα σύνορα της χώρας μας, όλοι πρέπει να συμμαζευτούν και να ενεργήσουν υπεύθυνα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τους συνεχιζόμενους πολέμους μεταξύ του Ισραήλ και των περιφερειακών εχθρών του.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος DEM, Σεζάι Τεμέλι, επανέλαβε επίσης το αίτημά τους να τερματιστεί η απομόνωση του Οτσαλάν, λέγοντας ότι ο ηγέτης των μαχητών είναι ο «πρωταρχικός συνομιλητής» κάθε πιθανής ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πρόσθεσε ότι το κόμμα είναι «έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη αν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Ο ηγέτης του PKK Μουράτ Καραϊλάν, εν τω μεταξύ, απέρριψε κατηγορηματικά τις προοπτικές αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας. «Κανείς δεν πρέπει να έχει τέτοια όνειρα. Εξακολουθούν να σκοτώνουν Κούρδους κάθε μέρα. Υπάρχει πόλεμος», ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο Καραγιλάν δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό που πρόσκειται στο PKK το Σαββατοκύριακο.

Ο Οτσαλάν είπε στην ηγεσία του PKK που εδρεύει στα βουνά Καντίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν ότι «ήρθε η ώρα να συζητήσουν την κατάθεση των όπλων τους», ανέφεραν πηγές στο Al-Monitor την περασμένη εβδομάδα. Όταν τον ρώτησαν πώς θα αποφασιστεί το δικό τους μέλλον, ο Οτσαλάν θύμωσε και έκλεισε το τηλέφωνο, είπε μία από τις πηγές.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments