Γεωπολιτικά

Το Ιράκ κινείται σε λεπτή γραμμή με τις φιλο-ιρανικές παρατάξεις για να αποφύγει τον πόλεμο

Το Ιράκ κινείται σε λεπτή γραμμή με τις φιλο-ιρανικές παρατάξεις για να αποφύγει τον πόλεμο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η ιρακινή κυβέρνηση αγωνίζεται να συγκρατήσει τις ισχυρές φιλοϊρανικές φατρίες που κινδυνεύουν να παρασύρουν το Ιράκ σε έναν περιφερειακό πόλεμο

Η ιρακινή κυβέρνηση αγωνίζεται να συγκρατήσει τις ισχυρές φιλοϊρανικές φατρίες που κινδυνεύουν να παρασύρουν το Ιράκ σε έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς οι μάχες στη Γάζα και τον Λίβανο απειλούν να επεκταθούν περαιτέρω.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια συμμαχία ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, οι οποίες, όπως λένε, γίνονται για την υποστήριξη της παλαιστινιακής συμμάχου τους, Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ οι περισσότερες από τις επιθέσεις έχουν αναχαιτιστεί, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την περασμένη εβδομάδα, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ είχε εξαπολυθεί από το Ιράκ, σκότωσε δύο ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την επόμενη ημέρα ότι η χώρα του «αμύνεται σε επτά μέτωπα», μεταξύ άλλων και εναντίον σιιτικών ομάδων στο Ιράκ.

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ κλιμάκωσε τον Σεπτέμβριο τα πλήγματά του κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και έστειλε χερσαία στρατεύματα στο νότιο Λίβανο.

Το Ιράν εξαπέλυσε τη δεύτερη άμεση επίθεσή του στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, εκτοξεύοντας 200 πυραύλους προς τον αρχιεχθρό του, προκαλώντας την υπόσχεση για αντίποινα.

Με τις προειδοποιήσεις για έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο να πολλαπλασιάζονται, το γεγονός ότι η ίδια η ιρακινή κυβέρνηση ηγείται του συνασπισμού του Συντονιστικού Πλαισίου που πρόσκειται στο Ιράν μπορεί να καταστήσει δυσκολότερο για τη Βαγδάτη να μείνει μακριά από περαιτέρω διαρροές.

Παρόλα αυτά, μετά από δεκαετίες διαδοχικών πολέμων και κρίσεων, το Ιράκ θέλει να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας που ήδη συγκλονίζει την περιοχή στα εδάφη του.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φουάντ Χουσεΐν δήλωσε ότι η Βαγδάτη είναι αντίθετη με οποιαδήποτε «επέκταση προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και την εκμετάλλευση από το Ισραήλ του ιρακινού εναέριου χώρου», κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ιρανού ομολόγου του.

«Η συνέχιση του πολέμου και η επέκτασή του προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η εκμετάλλευση του Ισραήλ του ιρακινού εναέριου χώρου ως διαδρόμου είναι εντελώς απαράδεκτη και απορρίπτεται», είπε.

«Λυπηθείτε το Ιράκ»

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί, στην πρώτη επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ που προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάστηκε «με μεγάλη προσπάθεια για να γλιτώσει το Ιράκ από μια κλιμάκωση». 

Ζήτησε επίσης μεγαλύτερες προσπάθειες για να «σωθεί η περιοχή από τα δεινά ενός πολέμου που δεν θα αφήσει τίποτα πίσω του».

Αλλά σύμφωνα με τον Ιρακινό πολιτικό αναλυτή Σατζάντ Τζιάντ, η Βαγδάτη έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να «ελέγξει τα γεγονότα» στο έδαφός της, ούτε θα είναι σε θέση να «αποτρέψει οποιαδήποτε αντίδραση από το εξωτερικό της χώρας».

Πηγή προσκείμενη στις φιλοϊρανικές ομάδες του Ιράκ δήλωσε στο AFP ότι αξιωματούχοι του Συντονιστικού Πλαισίου συναντήθηκαν πρόσφατα «με αρκετούς ηγέτες των παρατάξεων και τους τόνισαν ότι οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ εκθέτουν τη χώρα στον κίνδυνο αεροπορικών επιδρομών, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ένοπλες ομάδες φέρεται να προέτρεψαν την κυβέρνηση να μην επέμβει, υποστηρίζοντας ότι μόνο οι ίδιοι θα φέρουν την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Άχμαντ αλ-Χαμιντάουι, γενικός γραμματέας της ιρακινής ένοπλης παράταξης Kataib Hezbollah, δήλωσε ότι οι ομάδες θα πρέπει να είναι έτοιμες για κλιμάκωση.

«Η Ισλαμική Αντίσταση προετοιμάζεται για την πιθανότητα επέκτασης αυτού του πολέμου και για να συνεχίσει να κατευθύνει ακριβή πλήγματα στην καρδιά» του Ισραήλ, είπε.

Πόλεμος στα μέσα ενημέρωσης; 

Ο Ιρακινός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Κασίμ αλ-Αράτζι δήλωσε στο ιρακινό τηλεοπτικό κανάλι Al-Rabia την περασμένη εβδομάδα ότι η Βαγδάτη ασκεί «εσωτερική και εξωτερική πίεση για να μειώσει την κλιμάκωση».

«Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποκλειστικά την εξουσία να εκδίδει την απόφαση για πόλεμο και ειρήνη και το Ιράκ δεν έχει καμία πρόθεση να εισέλθει σε έναν πόλεμο που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες», είπε. 

Όμως ο Τζιάντ, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης Century International με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τελικά ίσως να μην εξαρτάται από το Ιράκ. Σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης σε ιρακινές υποδομές ή πετρελαιοπηγές, είπε, «η ιρακινή κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση στο Ισραήλ».

Μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η φιλο-τεχερανική Συντονιστική Επιτροπή της Ιρακινής Αντίστασης υποσχέθηκε να βάλει στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις και συμφέροντα στο Ιράκ και την περιοχή, εάν το Ισραήλ χρησιμοποιούσε τον εναέριο χώρο του Ιράκ για να πλήξει το Ιράν.

Αλλά σύμφωνα με τον Ιρακινό στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Μουνκίθ Ντάγκερ, οι παρατάξεις γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση με το Ισραήλ δεν θα ήταν μια ισότιμη μάχη, δεδομένης της νοημοσύνης και της στρατιωτικής του υπεροχής.

Οι ιρακινές ομάδες δίνουν, κατά τα λεγόμενά του, «μια μάχη των μέσων ενημέρωσης», επειδή «γνωρίζουν τα όρια των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments