Διεθνή

Έλον Μασκ: Το «αφεντικό» του Ντόναλντ Τραμπ

Έλον Μασκ: Το «αφεντικό» του Ντόναλντ Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο Μασκ γίνεται όλο και περισσότερο υποκατάστατο του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας

Περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια έχει προσφέρει ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ για την ενίσχυση της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό προκύπτει από έγγραφα που δημοσίευσε η κεντρική Εκλογική Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η πλειονότητα των χρημάτων, περίπου 72 εκατομμύρια δολάρια, διοχετεύτηκε στην «America PAC», μια οργάνωση που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ.

Ο Μασκ ανακοίνωσε επισήμως την υποστήριξή του στον Τραμπ τον περασμένο Ιούλιο και εμφανίστηκε μάλιστα πρόσφατα στο πλευρό του σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια, μία από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες που θα κρίνουν και την έκβαση των εκλογών.

Ο Μασκ χρησιμοποίησε μάλιστα δραματικά λόγια για να παροτρύνει το πλήθος να ψηφίσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. «Νομίζω ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σημαντικές της ζωής μας», είπε ο δισεκατομμυριούχος. Εάν ο Τραμπ δεν εκλεγεί, αυτές θα είναι οι τελευταίες εκλογές, είπε ο Μασκ, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοούσε με αυτό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times , ο Έλον Μασκ μιλά πλέον με τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο πολλές φορές την εβδομάδα

Ο «νέος ιδιοκτήτης» του Τραμπ Για τις σχέσεις του με τον Μάσκ, ο Τραμπ δέχτηκε μάλιστα επικρίσεις και από το οικογενειακό του περιβάλλον. Η ανιψιά του Τραμπ, Μαίρη Λ. Τραμπ, δημοσίευσε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό της με τίτλο «Ο νέος ιδιοκτήτης του Ντόναλντ», στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την αυξανόμενη επιρροή του τεχνολογικού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ στις προσπάθειες του θείου της να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Ψυχολόγος στο επάγγελμα, η 59χρονη Μαίρη Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι θα στηρίξει τη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις. Γράφει μάλιστα στην ανάρτησή της ότι ο θείος της ήταν πάντα επιρρεπής σε οικονομική επιρροή: «Είναι σοκαριστικό πόσοι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να τον στηρίξουν με την ελπίδα να επωφεληθούν από τα ολοένα και πιο σκοτεινά εγχειρήματά του».

Η ανηψιά του Τραμπ αποκαλεί τον Μασκ ως τον «πλουσιότερο φασίστα στον κόσμο». Ισχυρίζεται ότι το ενδιαφέρον του Μασκ να στηρίξει τον θείο της βασίζεται στην επιθυμία να αποκτήσει επιρροή σε πιθανές μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. «Σε αντάλλαγμα για την προθυμία του Ντόναλντ να παραδώσει τα κλειδιά της κυβέρνησης στον Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος θέτει την περιουσία και την επιρροή του X στη διάθεση του ρεπουμπλικανού υποψηφίου», έγραψε η Μαίρη Τραμπ.

«Σύμφωνο του διαβόλου» Σε ανάρτησή της στο blog της, η Μαίρη Τραμπ περιγράφει επίσης αυτή την επιχειρηματική συμφωνία Τραμπ-Μασκ ως «σύμφωνο του διαβόλου». Προειδοποιεί για τις πιθανές συνέπειες μιας συμμαχίας μεταξύ Τραμπ και Μασκ. «Ο Ντόναλντ και ο Μασκ είναι αρκετά επικίνδυνοι από μόνοι τους. Μαζί, βρίσκονται σε ακόμη πιο ισχυρή θέση για να τερματίσουν την αμερικανική δημοκρατία και να ευθυγραμμίσουν αυτή τη χώρα με τους πιο καταστροφικούς ξένους παράγοντες του κόσμου», γράφει.

Ο Μασκ γίνεται όλο και περισσότερο υποκατάστατο του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων στις αμφίρροπες πολιτείες τις επόμενες εβδομάδες. Με τους 201 εκατομμύρια ακολούθους του στο X, ο Μασκ προωθεί την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

«Το χαρτί της υπερηφάνειας» Ο ίδιος ο Τραμπ μάλιστα έπλεξε το εγκώμιο του Μασκ για το τεχνολογικό επίτευγμα της εκτόξευσης από τη SpaceX στο Τέξας του γιγαντιαίου πυραύλου Starship και την επιστροφή και προσγείωση του εκτοξευτή, στο ίδιο σημείο.

«Είδατε πώς προσγειώθηκε ο πυραυλικός εκτοξευτής;» Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο… ήταν ένα όμορφο, λευκό, γυαλιστερό πράγμα. Ο φίλος μου το έκανε αυτό και θέλω οι φίλοι μου να πετύχουν!», αναφώνησε ο Τραμπ σε συγκέντρωση στην Αριζόνα, αφηγούμενος τις συζητήσεις του με τον Μασκ για τους κινητήρες πυραύλων.

Το όνομα του αφεντικού της SpaceX βρίσκεται πλέον στο στόμα του Τραμπ σε κάθε συνέντευξη, «ανακοινώνοντας μάλιστα ότι αν εκλεγεί στην προεδρία, ο Ελον Μασκ θα είναι υπουργός Περικοπής Δαπανών.

Με την επιτυχία του SpaceX, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος παίζει το αμερικανικό χαρτί υπερηφάνειας. Οι ανακοινώσεις του Μασκ για ταξίδια στον Άρη με την υποστήριξη του Τραμπ έχουν αναζωπυρώσει την αμερικανική επιθυμία για κατάκτηση του διαστήματος.

Οι 7 στους 10 Αμερικανούς πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν ο παγκόσμιος ηγέτης στην εξερεύνηση του διαστήματος. «Έχοντας την υποστήριξη του Έλον Μασκ, ο Ντόναλντ Τραμπ ενσαρκώνει αυτόν τον ρόλο του κατακτητή των νέων συνόρων. Αναζωογονεί την ανάγκη των Αμερικανών για περιπέτεια, την οποία βίωσαν μέσα από την κατάκτηση της Δύσης και την κατάκτηση του διαστήματος», εξηγεί ο Ρόμουαλντ Σιόρα, διευθυντής του Πολιτικού και Γεωστρατηγικού Παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αντίθετα, η Κάμαλα Χάρις δεν συζητά καν το θέμα του διαστήματος, παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε για αυτό το θέμα ο Έλον Μασκ. «Η εκλογή της Κάμαλα Χάρις θα κατέστρεφε το πρόγραμμα της NASA για τον Άρη και θα καταστρέψει την ανθρωπότητα (…), θα ήταν μια διχοτόμηση του ανθρώπινου πεπρωμένου», ισχυρίστηκε ο Μασκ.

Μπορεί η τελευταία επιτυχία του Μασκ να επηρεάσει θετικά την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ; «Όπως μπορείτε να δείτε, δεν είμαι απλώς MAGA, είμαι «Dark MAGA», αναφέρει η διαδικτυακή κοινότητα που υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και προωθεί τον αυταρχισμό, την εκδίκηση, ακόμη και τη βία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments