Διεθνή

Πώς ερμηνεύουν τα διεθνή μέσα το «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ στο Ισραήλ – Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών

Πώς ερμηνεύουν τα διεθνή μέσα το «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ στο Ισραήλ – Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Πώς ερμηνεύουν τα διεθνή μέσα το «τελεσίγραφο» των ΗΠΑ στο Ισραήλ - Ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών

Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ από το Ισραήλ, τι προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.
Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ από το Ισραήλ, τι προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε το Ισραήλ ότι αν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες δεν αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπει να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας, τότε κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Άμυνας, Λόιντ Όστιν, των ΗΠΑ έστειλαν την περασμένη Κυριακή τη συγκεκριμένη επιστολή στους Ισραηλινούς ομολόγους τους, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές.

Η επιστολή- στην οποία υπογραμμίζεται η αμερικανική πολιτική σε ό,τι αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια και τη μεταφορά όπλων- εστάλη σε μία περίοδο που επιδεινώνονται περαιτέρω οι συνθήκες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και στον απόηχο αεροπορικής επιδρομής σε καταυλισμό έξω από νοσοκομείο στο κεντρικό τμήμα του θύλακα.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κινηθούν προς τον νότο, όπου βρίσκονται ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει σε ένα σχέδιο αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το βόρειο τμήμα της Γάζας, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει λιμό στη Χαμάς, κάτι που όμως θα άφηνε χιλιάδες Παλαιστίνιους- οι οποίοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους- χωρίς τρόφιμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα.

Το πιο σαφές τελεσίγραφο στον Νετανιάχου

Πρόκειται για το πιο σαφές τελεσίγραφο που έχει δοθεί μέχρι τώρα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, κάτι που εγείρει την πιθανότητα για μια αλλαγή στην υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ, επισημαίνει το Reuters.

Το τελεσίγραφο που δίνει η επιστολή λήγει μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου. Κάτι που πιθανότατα διευκολύνει τον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει ισχυρότερη δράση απέναντι στο Ισραήλ, από ό,τι ήταν διαθέσιμος μέχρι στιγμής, σχολιάζουν οι New York Times.

Οι όροι που θέτει η επιστολή αποτελούν την πιο ευρεία και περιεκτική λίστα αμερικανικών απαιτήσεων από το Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου, επισημαίνει το Axios.

Η διορία των 30 ημερών, αντί για την επιβολή ενός συντομότερου χρονοδιαγράμματος, είναι λογική δεδομένης της περίπλοκης απάντησης που απαιτείται και του προγράμματος των παραδόσεων όπλων, σχολίασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στην Washington Post.

Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ από το Ισραήλ

Ο Άντονι Μπλίνκεν έστειλε παρόμοια επιστολή στους Ισραηλινούς τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, αυτή η κίνηση οδήγησε στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Όμως, αυτό δεν κράτησε για πολύ.

«Στην πραγματικότητα, μειώθηκε κατά 50% και πλέον από το επίπεδο που ήταν η ανθρωπιστική βοήθεια στο αποκορύφωμα», σημείωσε ο Μίλερ. Για αυτό, ο Μπλίνκεν και ο Όστιν «έκριναν ότι είναι κατάλληλο να ξεκαθαριστεί στην κυβέρνηση του Ισραήλ πως πρέπει να κάνουν αλλαγές ξανά, για να δούμε τη βοήθεια που φτάνει στη Γάζα να ανακάμπτει από το πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο που είναι αυτή τη στιγμή».

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε στη Γάζα τον Σεπτέμβριο ήταν η μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο μήνα του τελευταίου χρόνου, επισημαίνεται στην επιστολή, που ζητά από το Ισραήλ να λάβει μέτρα επειγόντως.

Προκειμένου να συνεχίσει το Ισραήλ να έχει δικαίωμα στη στρατιωτική βοήθεια, θα πρέπει να φτάνουν στη Γάζα τουλάχιστον 350 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια κάθε ημέρα, σύμφωνα με τους όρους που έθεσαν οι δύο Αμερικανοί υπουργοί.

Επίσης, το Ισραήλ πρέπει να ορίσει επιπλέον ανθρωπιστικές παύσεις και να παρέχει ενισχυμένη ασφάλεια σε χώρους ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Ισραήλ έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να συμμορφωθεί με αυτές τις απαιτήσεις.

«Κάνουμε σαφές στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι αυτές είναι οι αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν και τους δίνουμε ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα για να τις εφαρμόσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις πρόσφατες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής εμπορικών εισαγωγών και της άρνησης ή παρεμπόδισης του 90% των ανθρωπιστικών μετακινήσεων», μεταξύ άλλων περιορισμών, που συμβάλλουν σε μια ταχύτερη επιδείνωση των συνθηκών στη Γάζα, επισημαίνουν στην επιστολή οι Μπλίνκεν και Όστιν.

Τι προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία

Οι χώρες που λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, εν μέσω σύγκρουσης, πρέπει να επιτρέπουν την ανεμπόδιστη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτό προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία και το μνημόνιο εθνικής ασφάλειας που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η μη τήρηση αυτού του όρου μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Εξάλλου και στην επιστολή οι δύο υπουργοί σημειώνουν ότι με βάση την αμερικανική νομοθεσία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο πρέπει να αξιολογούν διαρκώς τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις δεσμεύσεις που έκανε πριν από λίγους μήνες, ότι δεν θα περιορίσει τη ροή της βοήθειας προς τον θύλακα.

Τον περασμένο Μάρτιο, η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύθηκε εγγράφως απέναντι στη διοίκηση Μπάιντεν ότι θα συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους, σημειώνει το Axios.

Όμως, η επιστολή δείχνει ότι η Ουάσινγκτον δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ τηρεί τις υποχρεώσεις του, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν συμμορφωθεί με όσα ζητά η Ουάσινγκτον. Πάντως, αντίγραφο της επιστολής που ανάρτησε στο X ο δημοσιογράφος του Axios Μπάρακ Ράβιντ ξεκάθαρα εγείρει την πιθανότητα αναστολής της στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ. epistoli_blinken_65bd2.png

Τουλάχιστον 17,9 δισ. η βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Associated Press, η επιστολή εστάλη προκειμένου η Ουάσινγκτον να υπενθυμίσει στο Ισραήλ τόσο τις υποχρεώσεις του με βάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά και τη νομική υποχρέωση της κυβέρνησης Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι η παράδοση ανθρωπιστική βοήθεια δεν θα παρεμποδίζεται από χώρα που λαμβάνει στρατιωτική ενίσχυση.

Έως τώρα, οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια- ποσό ρεκόρ- σε στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση του πανεπιστημίου Μπράουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments