Nέα της αγοράς

Ομόλογα Ασία: Συνεχίζονται αλλά με πιο αργό ρυθμό οι εισροές

Ομόλογα Ασία: Συνεχίζονται αλλά με πιο αργό ρυθμό οι εισροές

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η ενίσχυση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων βάζει φρένο στις εισροές στα ομόλογα της Ασίας

Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα οι ασιατικές αγορές ομολόγων προσέλκυσαν τον Σεπτέμβριο επενδύσεις από το εξωτερικό , αν και ο ρυθμός των εισροών επιβραδύνθηκε λόγω των μειωμένων προσδοκιών για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και της επιφυλακτικότητας ενόψει των αμερικανικών εκλογών.

Οι διασυνοριακοί επενδυτές αγόρασαν ομόλογα στην Ινδονησία, την Ινδία, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη, συνολικού καθαρού ύψους 4,99 δισ. δολαρίων, το οποίο ήταν μικρότερο από τις καθαρές αγορές αξίας 14,09 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών και των ενώσεων της αγοράς ομολόγων.

H ενίσχυση του δολαρίου βάζει φρένο στις ροές

Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μείωση των ροών προς τα ασιατικά ομόλογα λόγω της πρόσφατης ενίσχυσης του δολαρίου ΗΠΑ και της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αυτόν τον μήνα.

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ έφθασε σε υψηλό δύο μηνών, στο 103,397, αυτή την εβδομάδα, ενώ η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφθασε σε υψηλό δυόμισι μηνών, στο 4,12%, μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου που ήταν υψηλότερος του αναμενόμενου, μειώνοντας τις προσδοκίες για μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων της Fed.

Ο Saktiandi Supaat, αναλυτής της Maybank, σημείωσε ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εξακολουθούν να υφίστανται, με μια πιθανή νίκη του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πυροδοτεί ενδεχομένως την απομείωση του ρίσκου λόγω των δασμολογικών του προτάσεων, ενώ μια νίκη της Δημοκρατικής Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να υποστηρίξει μια παγκόσμια ήπια προσγείωση και τη σταδιακή χαλάρωση των επιτοκίων της Fed.

Τον Σεπτέμβριο, οι ξένοι αγόρασαν ομόλογα της Νότιας Κορέας καθαρής αξίας 2,76 δισ. δολαρίων, λιγότερο από το ήμισυ του ποσού που αγόρασαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ τα ομόλογα της Ινδονησίας προσέλκυσαν κεφάλαια από το εξωτερικό ύψους περίπου 1,4 δισ. δολαρίων.

Επιπλέον, οι ξένοι άντλησαν περίπου 427 εκατ. δολάρια, 253 εκατ. δολάρια και 156 εκατ. δολάρια αντίστοιχα σε ομόλογα της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας και της Ινδίας τον περασμένο μήνα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ωστόσο, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για την ένταξη των ασιατικών ομολόγων στους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τις εισροές.

Τα ινδικά ομόλογα προστέθηκαν στον δείκτη κρατικών ομολόγων της JPMorgan για τις αναδυόμενες αγορές τον Ιούνιο του 2024 και θα ενταχθούν στον δείκτη τοπικών νομισμάτων της Bloomberg Index Services για τις αναδυόμενες αγορές τον Ιανουάριο του 2025.

Επιπλέον, ο FTSE Russell θα συμπεριλάβει τα κρατικά ομόλογα της Νότιας Κορέας στον Παγκόσμιο Δείκτη Κρατικών Ομολόγων και τα ινδικά ομόλογα στον Δείκτη Κρατικών Ομολόγων Αναδυόμενων Αγορών από τον Νοέμβριο του 2025 και τον Σεπτέμβριο του 2025, αντίστοιχα.

«Ας ελπίσουμε ότι η ανοδική πορεία των αποδόσεων του KTB θα μπορούσε να αντισταθμιστεί κάπως από την εισροή κεφαλαίων εν μέσω της ένταξής του στον δείκτη WGBI. Οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων θα επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους τίτλους με υψηλότερες αποδόσεις, όπως τα επιτόκια IDR», δήλωσε ο Samuel Tse, αναλυτής της DBS Bank.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments