Podcasts | Pagenews Politics #52

Φαραντούρης: Η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων διευκολύνει τον ερντογανισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη

Στην Ελλάδα, το καθεστώς διολισθαίνει σε ερντογανισμό και βοναπαρτισμό

16.10.2024 | 15:10

Listen On:

Φαραντούρης: Η πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων διευκολύνει τον ερντογανισμό του καθεστώτος Μητσοτάκη

Στην Ελλάδα, το καθεστώς διολισθαίνει σε ερντογανισμό και βοναπαρτισμό

Συνέντευξη εφ’ όλης της πολιτικής ύλης παραχώρησε ο Νίκος Φαραντούρης στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραλληλίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία, εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για τον σημερινό πολιτικό ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, οριοθετεί το διακύβευμα του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τοποθετείται σε σχέση με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και καταθέτει την εμπειρία του από την έως τώρα θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σοφία Χύτου ρωτά τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ότι χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Ερντογάν και για το ότι του καταλόγισε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ερντογανισμό και ο Ν. Φαραντούρης απαντά:  «Τον χαρακτήρισα έτσι γιατί έχουμε στην Ελλάδα ένα καθεστώς που διαιωνίζεται, με έντονα χαρακτηριστικά Ερντογάν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ερντογάν αναδείχθηκε με δημοκρατική διαδικασία, αλλά αναπτύσσει αυταρχικά καθεστώτα. Στην Ελλάδα, το καθεστώς διολισθαίνει σε ερντογανισμό και βοναπαρτισμό, με ιδιαίτερες σχέσεις με ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό άλλωστε εντοπίζεται και από μερίδα της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ είναι καζάνι που βράζει και υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις. Και ο ερντογανισμός του Μητσοτάκη διευκολύνεται από την πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων. Όσο οι προοδευτικές δυνάμεις παραμένουν πολυδιασπασμένες, τόσο περισσότερο ο Κ. Μητσοτάκης θα διολισθαίνει στον ερντογανισμό. Έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς, που διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Είναι μια διολίσθηση σε μια αυταρχική δημοκρατία, με έλεγχο της δικαιοσύνης, των ανεξάρτητων αρχών, των μέσω παραγωγής, ακόμη και, σε μεγάλο βαθμό, της μηντιακής σφαίρας. Κάτι το οποίο οδηγεί και σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Όταν εκλαμβάνεις το κράτος σαν λάφυρο, τότε αυτό σε διευκολύνει να επανεκλεγείς».

Αναφορικά με το τι νέο κομίζει η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φαραντούρης επισημαίνει: «Έχω εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ήταν επιλογή μου. Παράλληλα, είμαι καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ εργάζομαι και ως δικηγόρος. Βρέθηκα στην πολιτική για να αφήσουμε κάτι στις ερχόμενες γενεές. Με αυτό το όραμα και με αυτήν την προοπτική, πολιτεύομαι. Η περιδίνηση του χώρου μας δεν θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο, το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά. Επίσης, η πολυδιάσπαση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου δεν προβληματίζει μόνο εμένα, αλλά και πολύ κόσμο. Αφού στάθμισα αυτά τα δεδομένα και αφού έλαβα υπ’ όψη τις συμβουλές ορισμένων ανθρώπων, αποφάσισα να κατεβώ υποψήφιος. Τα κόμματα του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου χαρακτηρίζονται από δυστοκία. Έκρινα ότι επιβάλλεται να δώσω ένα παρών. Θα μπορούσα να επιλέξω τη βολική μου παραμονή επί πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο και να μην εμπλακώ σε μια δύσκολη και, ενδεχομένως, τοξική διαδικασία. Νομίζω ότι η υποψηφιότητά μου δίνει την απαραίτητη εξωστρέφεια, την πολιτικότητα και τη στιβαρότητα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο χώρος μας για να βγει μπροστά με αυτοπεποίθηση και να αντιπαρατεθεί με το καθεστώς Μητσοτάκη».

Μιλώντας για τη στάση που τηρεί ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει πως «πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας είπε «παραμερίζω για να έρθει το καινούργιο». Είναι η φάση της ενηλικίωσης και χειραφέτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και μακριά από τον ιστορικό ηγέτη του. Το να επικαλούμαστε συνεχώς τι κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, το μόνο που κάνουμε είναι να αρνούμαστε τη δυνατότητα χειραφέτησής μας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι παρών και μιλάει, όταν πρέπει να μιλήσει. Στη φάση αυτή της χειραφέτησης, πρέπει να επιδείξουμε σοβαρότητα και στιβαρότητα. Την προίκα και την κληρονομιά του Αλέξη Τσίπρα οφείλουμε να την τιμήσουμε. Καλούμαστε πλέον να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι συνεχιστές του Αλέξη Τσίπρα και όχι μόνο. Πλέον χρειάζεται να επιδείξουμε σοβαρότητα και προσωπικά, δεν πρόκειται να τοποθετηθώ παρά μόνο για πολιτικά ζητήματα. Την προηγούμενη εβδομάδα, κατέθεσα στην Κεντρική Επιτροπή την υποψηφιότητά μου και ένα πολιτικό σχέδιο με δέκα άξονες, μαζί με την πρότασή μου για τον πολιτικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα της σύγχρονης, δημοκρατικής αριστεράς».

Τοποθετούμενος, εν συνεχεία, για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φαραντούρης εκτιμά ότι «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το εάν το συνέδριο θα γίνει μια εβδομάδα πριν ή μετά. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το εάν μπορούμε να αντιπαρατεθούμε στιβαρά στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ενδιαφέρονται για το εάν οι υποψήφιοι έχουν όραμα για την δημοκρατική, προοδευτική παράταξη. Άνθρωποι πολιτικά ανέστιοι αναζητούν πολιτική στέγη και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τους ξαναφέρουμε πίσω στη συλλογική δράση. Και βέβαια, οι πολίτες ενδιαφέρονται για το ποιο είναι το πρόγραμμά μας, καθώς και για το εάν έχουμε πρόγραμμα για το μετασχηματισμό του κόμματος σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό φορέα, όπου μέλη και ηγεσία θα συνεργάζονται καθημερινά. Και τα κόμματα, πρέπει να γίνει σαφές ότι χρειάζονται και όργανα αντιπροσώπευσης, γιατί έτσι δουλεύει η σύγχρονη αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Όλα τα προσωπικά, οι αντεγκλήσεις και τα εξώδικα δεν με αφορούν. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να διολισθήσω σε μια προσωπική αντιπαράθεση. Δεν το έχω κάνει ούτε με πολιτικούς μου αντιπάλους. Μιλάω πάντοτε πολιτικά, με όρους πολιτικούς. Και μιλάω επίσης για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει με αυτοπεποίθηση μπροστά».

Ερωτώμενος για το εάν έχει κάποια προτίμηση ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν υπεισέρχομαι στα εσωτερικά κάποιου άλλου κόμματος. Δεν έχω κάποια προσωπική προτίμηση, διότι δεν μου επιτρέπεται και να έχω. Θέλω να πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ και ο κόσμος του αφουγκράζεται την ιστορική ανάγκη του χώρου του να ηγηθεί κάποιος άνθρωπος, που αντιλαμβάνεται ότι η πολυδιάσπαση της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων ενισχύει τον ερντογανισμό του Μητσοτάκη. Αν θέλουμε να αρθρώσουμε αξιόπιστη πολιτική λύση απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, πρώτα σε προγραμματική βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε και μπορεί να ηγηθεί μιας τέτοιας πρωτοβουλίας».

Καλούμενος, ακόμη, να τοποθετηθεί για την εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Φαραντούρης σημειώνει: «Επέπληξα» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στην ακροαματική της διαδικασία και σε πολλές άλλες ευκαιρίες. Καταψήφισα την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν και οι αδυναμίες της κάθε ημέρα ξεδιπλώνονται. Δεν τα λέω εγώ, τα είπε ο Γάλλος επίτροπος Τιερύ Μπρετόν. Η θητεία της χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και είναι ένα πρόσωπο αμφιλεγόμενο. Απεναντίας, η Ρομπέρτα Μέτσολα είχε μια εποικοδομητική παρουσία στην Ευρωβουλή. Δεν προσωποποιώ τις σχέσεις, ούτε δογματίζω, αλλά θέλω να είμαι αντικειμενικός.

Ως ευρωβουλευτής, είμαι μέλος σε κρίσιμες επιτροπές. Είμαι μέλος στην επιτροπή προϋπολογισμού, της επιτροπής περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, που ακουμπά και τα ζητήματα της ενέργειας. Ζήτησα να προχωρήσει ταχύτατα η Ε.Ε. στον συντονισμό των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, για να αντισταθμίσουν την παταγώδη αποτυχία των Κικίλια – Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση κρίσεων και θεομηνιών. Επίσης, ζήτησα να είμαι μέλος της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων, όπου συζητάμε πρακτικά για την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ε.Ε.».