Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι 10 κορυφαίες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης [vid,pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Οι 10 κορυφαίες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: [372622] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μηδενική η ανοχή μας στην κατασπατάληση

Στα έως τώρα αποτελέσματα της έρευνας για την υπερσυνταγογράφηση αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στα γραφεία του υπουργείου Υγείας, ο Ά. Γεωργιάδης τόνισε πως, πλέον, είναι μάταιη κάθε απόπειρα υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και του δημοσίου ταμείου, δεδομένου ότι οι έλεγχοι είναι διασταυρούμενοι και διενεργούνται ηλεκτρονικά.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στις δέκα πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης και υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και μάλιστα, και με αναδρομικό τρόπο.

Η πρόθεσή μου δεν είναι τιμωρητική, η πρόθεσή μου είναι να μπει τάξη

Πιο συγκεκριμένα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε εισαγωγικά ότι «τα ζητήματα υπερσυνταγογράφησης και σπατάλης έρχονται στην επιφάνεια γιατί το κυριότερο είναι να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τους πόρους που μας δίνει ο ελληνικός λαός με σύνεση, έτσι ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τα φάρμακα και του τελευταίου ανθρώπου, ο οποίος θα τα χρειαστεί, όσο ακριβά και αν είναι. Όταν γίνεται λοιπόν σπατάλη, υπερσυνταγογράφηση και τελικά, κλοπή, αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, αλλά λείπουν από τους ασθενείς. Η διάθεσή μου δεν είναι τιμωτητική, η διάθεσή μου είναι να μπει μια τάξη. Και λυπούμαι όταν κάποιοι γιατροί χρησιμοποιούν με τόσο ανεύθυνο τρόπο την εμπιστοσύνη της πολιτείας, που τους δίνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Και αυτό, γιατί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα ανοιχτό καρνέ επιταγών στα χέρια ενός γιατρού, που δεν ακολουθεί τα πρωτόκολλα και τον όρκο του Ιπποκράτη».

Αξιοποίηση της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ

Εν συνεχεία, ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις μεθόδους και τα εργαλεία, που επιτρέπουν τον εντοπισμό των περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, «η προσπάθεια που κάνω για την υπερσυνταγογράφηση και τις σπατάλες είναι πολυεπίπεδη. Δύο δρόμους ακολουθούμε κυρίως. Ο ένας είναι η χρήση των υπηρεσιών της ΗΔΙΚΑ και ο άλλος είναι ο έλεγχος που πραγματοποιείται μέσω του ΕΟΠΥΥ. Η καταπολέμηση της σπατάλης και της υπερσυνταγόγραφησης θα επιτρέψει μια εξοικονόμηση πόρων, που, με τη σειρά της, την ομαλότερη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς.

Αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα ως προς την υπερσυνταγόγραφηση αποτελεί μια πρώτη άσκηση, που κάναμε με την ΗΔΙΚΑ, από την οποία ζητήσαμε να παρακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο τους πρώτους ΑΜΚΑ. Σε αντίθεση με τον ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο εργαζόμαστε σε σχέση με τους γιατρούς, με την ΗΔΙΚΑ πάμε να βρούμε τα ΑΜΚΑ. Συνδυάζοντας τα δύο δεδομένα, τους δύο δρόμους, προχωράμε στους ελέγχους. Η εποπτεία γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Παρακολουθούμε συνταγές σε πραγματικό χρόνο. Εξετάζουμε υπερβολικές ποσότητες, συχνές ανανεώσεις. Τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ κατά της απάτης προσφέρουν ένα πολύ μεγάλο όγκο δεδομένων. Έχουμε στοιχεία για τη συνταγή, την επαναληψημότητά της, την ημερομηνία καταχώρησης και εκτέλεσης, το ΑΜΚΑ, τα στοιχεία του γιατρού που έχει κάνει συνταγογραφήσεις, τα στοιχεία του φαρμακείου όπου έχουν εκτελεστεί οι συνταγογραφήσεις.

Ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τη συνταγή. Δεν κατηγορώ τα φαρμακεία. Αν ένας φαρμακοποιός βλέπει πως ένας γράφει υπερβολικά πολλά σκευάσματα στον ίδιο ασθενή κατά τον ίδιο μήνα, αυτό πρέπει να κινήσει το ρ και να ενημερώσει τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι η κοινή μας προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα.

Άρα, πλέον, μπορούμε και γνωρίζουμε με το πάτημα ενός κουμπιού υπερβολικές ποσότητες ενός φαρμάκου, παροχή φαρμάκου για χρονικές περιόδους πολύ μεγαλύτερες από ό,τι επιτρέπει το φυλλάδιο οδηγιών του φαρμάκου απαγορεύει, συχνές ανανεώσεις αλλά με ασυνήθιστο ρυθμό, υποψίες απάτης».

Οι 10 χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε αναλυτικά τις παραβάσεις που εντοπίζονται, λέγοντας: «Eίμαστε εδώ για τα στοιχεία 100 νέων περιπτώσεων ιατρών που έχουν συνταγογραφήσει φάρμακα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ. Το πρώτο οκτάμηνο του 2024, αυτοί οι 100 γιατροί συνταγογράφησαν μεταξύ 250 έως 422 φάρμακα ανά ασθενή. Δηλαδή ο κάθε ασθενής έπαιρνε από 250 έως 1630 τεμάχια φαρμάκων. Δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να λάβει αυτά τα φάρμακα και να μην χαιρετήσει τον μάταιο ετούτο κόσμο. Είναι πλέον καθαρή ανοησία κάποιοι γιατροί να ακολουθούν αυτές τις τακτικές.

Μάλιστα, τα συστήματα αυτά δεν είναι προς εφαρμογή στον παρόντα χρόνο, αλλά μας δίνουν τη δυνατότητα να πάμε και πίσω στο χρόνο, μέχρι την πρώτη ημέρα της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει κανένας. Τα συστήματα δεν είναι πια στο ανθρώπινο χέρι, αλλά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Αναφέρω δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, που πιάσαμε μέσω αυτού του ελέγχου, που διενεργήσαμε.

Παθολόγος στην Γλυφάδα συνταγογράφησε 221σκευάσματα σε ποσότητα 1621 τεμαχίων στην μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο. Άλλο παράδειγμα είναι παθολόγος σε κέντρο υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1818 τεμαχίων στον εαυτό της, τον άνδρα της και τις δύο κόρες της. Στην 15χρονη κόρη της είχε γράψει τρεις διαφορετικές στατίνες. Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δυο αλλοδαπούς 500 σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων. Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων και όλες οι συνταγές εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή. Γιατρός στην Αθήνα συνταγογράφησε 322 σκευάσματα σε ποσότητα 586 τεμαχίων. Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 σκευάσματα σε ποσότητα 1350 τεμαχίων. Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε 450 φάρμακα σε ποσότητα 980 τεμαχίων. Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 σκευάσματα σε ποσότητα 1760 τεμαχίων. Δερματολόγος στο Ηράκλειο συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων. Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 σκευάσματα σε ποσότητα 1100 τεμαχίων. Αυτές είναι οι πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις. Λυπούμαι για αυτά που βρήκαμε. Και πρέπει να σταματήσουν αυτοί οι λίγοι γιατροί να λειτουργούν παράνομα. Όλοι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από τη συνταγογράφηση. Όμως δεν φτάνει αυτό. Θα γίνουν αυστηροί καταλογισμοί, οι οποίοι θα εισπραχθούν στο δημόσιο ταμείο. Και ως προς τις εταιρείες, πρέπει να πω πως έχουν στηρίξει πάρα πολύ την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, διότι αντιλαμβάνονται ότι η περιστολή της σπατάλης αποτελεί και για αυτούς πολύ μεγάλο ζήτημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments