Πολιτική

Βορίδης: Υπάρχουν δυνάμεις και στη χώρα μας που έχουν πολιτική ανοιχτών συνόρων

Βορίδης: Υπάρχουν δυνάμεις και στη χώρα μας που έχουν πολιτική ανοιχτών συνόρων

Πηγή Φωτογραφίας: [365264] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ "717" ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

''Οι μεταναστευτικές πιέσεις αυξάνονται. Ήδη είναι αυξημένες και έχουμε μια ανησυχία ότι μπορεί και να αυξηθούν'', είπε ο Μάκης Βορίδης

Για το μεταναστευτικό, την Τουρκία, αλλά και την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε στο ΕΡΤNews και τόνισε αρχικά: «Το ζήτημα της μετανάστευσης είναι ζήτημα χωρών πρώτης υποδοχής. Τι έρχονται και λένε δηλαδή; Σε εσάς έρχονται, εσείς είστε η πρώτη χώρα που τους δέχεστε, άρα μας είναι αδιάφορο εάν είναι παράνομοι ή δικαιούνται ασύλου, ακόμα και αν δικαιούνται ασύλου κρατήστε τους εσείς. Αυτό βεβαίως δημιουργεί τεράστια πίεση μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, στη χώρα μας, στην Ιταλία, σε ένα ορισμένο βαθμό, όχι ασήμαντο, στην Ισπανία. Άρα δηλαδή στις χώρες από τις οποίες αποτελούν τις κλασικές πύλες εισόδου».

«Οι μεταναστευτικές πιέσεις αυξάνονται. Ήδη είναι αυξημένες και έχουμε μια ανησυχία ότι μπορεί και να αυξηθούν. Θεωρούμε ότι δεν θα πάει τόσο άσχημα, αλλά μπορεί όμως και πρέπει να ετοιμαζόμαστε για αυτό. Τι θα θέσει λοιπόν ο πρωθυπουργός; Δύο πράγματα. Πρώτον, ένα το οποίο δεν ήταν καθόλου αυτονόητο μέχρι χτες και αυτό αφορά το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Ότι υπάρχει ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες έχουν μια πολιτική ανοιχτών συνόρων. Καλοδεχούμενοι όλοι, να μπουν όλοι και να κάνουμε απλώς μια διαχείριση εντάξεως τους. Αυτές οι άλλες δυνάμεις φαίνεται να θεωρούν ως φυσικό τους σύμμαχο τον κύριο Όρμπαν. Αυτό το μπλοκ δυνάμεων εκπροσωπεί ακριβώς την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει ένα είδος φυλακής όλων των μεταναστών που έρχονται και που μπαίνουν με οποιονδήποτε τρόπο, άρα να μένουν στο έδαφός της» συμπλήρωσε.

«Είναι μια δίκαιη, αυστηρή αλλά ορθολογική μεταναστευτική πολιτική, την οποία υποστηρίζουμε εμείς. Γιατί λέμε: Πρώτον, πράγματι αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Άρα τι; Άρα φράχτης και άρα ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα και επομένως αποτελεσματική φύλαξη; Τι θέλουμε εδώ; Να μην είναι μόνο ζήτημα εθνικό, αλλά να γίνει και ένα ζήτημα ευρωπαϊκό. Το δεύτερο, το οποίο λέμε, είναι ότι επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγξεις πλήρως τις μεταναστευτικές ροές, λέμε είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία στην οποία από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση του προσφυγικού στάτους σε κάποιον, αυτοί δεν μπορεί να μένουν όλοι σε ένα σημείο. Εκεί είναι που υπάρχει πια η αντίθεση και της Γερμανίας με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και της Ουγγαρίας, αλλά και της Ολλανδίας. Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα, διότι δεν είναι μόνο οικονομικό. Επομένως αυτό προϋποθέτει μια άλλη αντίληψη και γι’ αυτό και λέω ότι η χώρα μας, η κυβέρνησή μας είναι εκείνη που έχει αφενός την πιο ορθολογική και αποτελεσματική πρόταση για τη διαχείριση μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά κακά τα ψέματα και την πρόταση η οποία είναι πιο συμφέρουσα και γι’ αυτό και διαμορφώνουμε σήμερα συσχετισμούς και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε συνολικά στην Ευρώπη αυτή την πολιτική. Αυτή τη μάχη δίνει ο πρωθυπουργός. Στεναχωριόμαστε που δεν έχουμε στήριξη από δυνάμεις εδώ στον τόπο μας. Είναι μια προσπάθεια ορθολογιστικής, αυστηρής αλλά δίκαιης διαχείρισης του μεταναστευτικού και γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει περισσότερους συμμάχους, τουλάχιστον στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το γιατί η κυβέρνηση τις τελευταίες ώρες «σηκώνει το γάντι» και στα κόμματα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και εν προκειμένω στην κα Λατινοπούλου, ο Μάκης Βορίδης απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε μέτωπο με κανέναν συγκεκριμένα. Έχουμε μέτωπο με θέσεις, οι οποίες εμφανίζονται ως δήθεν πατριωτικές και αποτελεσματικές και στην πραγματικότητα είναι απλώς λαϊκίστικες και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις όπου για να προκριθούν οι πολιτικο-ιδεολογικές συμμαχίες θυσιάζεται το εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο πρωθυπουργός παλεύει για να μπορέσει να έχει μια πολιτική αποτελεσματικής διαχείρισης, η οποία θέτει σε ένα ορθολογικό ευρωπαϊκό πλαίσιο τη μετανάστευση, περιοριστικό, αλλά ορθολογικό. “Και ακούμε από την άλλη μεριά ότι ξέρεις, εγώ έχω μια πάρα πολύ ωραία συμμαχία εδώ, η οποία συμμαχία τι σου λέει; Σου λέει κράτα τους όλους κι εσύ να μην έρχονται σε μένα. Σε εσένα μπήκαν, να μείνουν σε εσένα“.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments