Πολιτική

Γέφυρες στη μεσαία τάξη ρίχνει η κυβέρνηση

Γέφυρες στη μεσαία τάξη ρίχνει η κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια αναμένεται να συνεχιστούν οι ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο

Η κυβέρνηση επιθυμεί να ενισχύσει τη στενή σχέση της με το κοινωνικό σώμα, όπως αποδείχθηκε στις εθνικές εκλογές του 2019 και του 2023.

Πράγματι, εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη τόσο των πολιτών με χαμηλό όσο και αυτών με μεσαίο εισόδημα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το δημοσιονομικό περιθώριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το ενδεχόμενο μιας ή δύο «εκπλήξεων» είναι επίσης ανοιχτό μέχρι την ψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή τον Δεκέμβριο, ενώ χθες κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά θα είναι αναμφίβολα οι εξελίξεις στις τιμές (κυρίως των βασικών αγαθών). Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, με γνώμονα τη μεσαία τάξη, ενώ κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ εντός τετραετίας. Παράλληλα, μια σειρά από μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως η αύξηση των συντάξεων και οι νέες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, θα ενισχύσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσπαθεί να «εμπλουτίσει» το πακέτο με στοχευμένες εξαγγελίες που αφορούν μεγάλες ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανακοινώθηκε και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα «μπλοκάκια».

Έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών Ως εκ τούτου, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις από τα οικονομικά στελέχη που θα βασίζονται σε φορολογικά περιθώρια, όπως για παράδειγμα χθες ανακοινώθηκε ότι θα προσφέρονται μεγαλύτερες εκπτώσεις στους συνεπείς φορολογούμενους. Για παράδειγμα, έκπτωση 4% θα ισχύει για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και θα πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου (έκπτωση 3% από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου και 2% από τις 16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου).

Από το Μαξίμου, δίνεται επίσης μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση θεμάτων που έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις. Για παράδειγμα, προβλέπεται η απαλλαγή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τον φόρο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα (μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό χθες στο tik tok). Εκτός από την εστίαση στη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση αναδεικνύει και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Η έμφαση δίνεται σε τομείς όπως η υγεία (ένα τριετές σχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί προτεραιότητα), η παιδεία (μέτρα όπως τα ψηφιακά σχολεία) και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης (την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments