Πολιτική

Γεωργιάδης: Πρόστιμα 800.000 ευρώ για υπερσυνταγογραφήσεις–100 γιατροί έγραψαν έως 422 φάρμακα ανά ασθενή

Γεωργιάδης: Πρόστιμα 800.000 ευρώ για υπερσυνταγογραφήσεις–100 γιατροί έγραψαν έως 422 φάρμακα ανά ασθενή

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi//Γεωργιάδης: Πρόστιμα 800.000 ευρώ για υπερσυνταγογραφήσεις–100 γιατροί έγραψαν έως 422 φάρμακα ανά ασθενή

Σε δύο γιατρούς το πρόστιμο φτάνει τις 800.000 ευρώ - Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης

Το υπουργείο Υγείας καταλόγισε πρόστιμο 800.000 ευρώ σε δύο γιατρούς για υπερσυνταγογραφήσεις, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εν όψει της συνέντευξης Τύπου για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «έχουμε πιάσει πάνω από 100 περιπτώσεις γιατρών». Όπως τόνισε, σε γιατρό, ο οποίος σε έναν μήνα έγραψε χιλιάδες φάρμακα χρησιμοποιώντας το ΑΜΚΑ της μητέρας του, καταλογίστηκε πρόστιμο ύψους 800.000 ευρώ.

Σημείωσε ότι γίνονται ενδελεχείς έλεγχοι και πρόσθεσε ότι έχουν αποσταλεί ήδη τα πρώτα σημειώματα για απολογίες, ενώ για τις πρώτες περιπτώσεις έχουν ενημερωθεί ο οικονομικός εισαγγελέας και η οικονομική αστυνομία.

Αναδρομικοί έλεγχοι

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «πλέον, λόγω των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων και των δυνατοτήτων που μας δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι τελείως ανόητο να συνεχίζουν κάποιοι γιατροί να κάνουν αυτά τα πράγματα».

Όπως πρόσθεσε, οι έλεγχοι γίνονται και αναδρομικά προς τα πίσω, από την ώρα που ξεκίνησε ένας γιατρός να συνταγογραφεί. «Τα βλέπουμε όλα πια» σημείωσε.

Όπως τόνισε, «είναι τουλάχιστον 50 εκατ. τον χρόνο -κατά συντηρητικούς υπολογισμούς- τα φάρμακα που γράφονται για τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να χρειάζονται να γράφονται».

100 γιατροί συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 με 422 φάρμακα

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ προσφέρουν μεγάλο όγκο δεδομένων για τις συνταγές. Όπως είπε, 100 γιατροί το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024 συνταγογράφησαν ανά ασθενή 250 – 422 φάρμακα. Σε δύο από αυτούς, το πρόστιμο φτάνει τις 800.000 ευρώ.

«Δηλαδή ο κάθε ασθενής από αυτούς τους 100 γιατρούς έπαιρνε από 250 έως 1.630 τεμάχια φαρμάκων. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει ανθρώπινος οργανισμός που μπορεί να πάρει αυτές τις ποσότητες φαρμάκων και να μην χαιρετήσει γρήγορα το μάταιο τούτο κόσμο» σημείωσε και πρόσθεσε: «Άρα προφανώς δεν υπάρχει καμία ιατρική ειδικότητα ή αναγκαιότητα που μπορεί να δικαιολογήσει αυτούς τους αριθμούς».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή στην υπερσυνταγογράφηση». Μίλησε για «σπατάλη υπερσυνταγογράφησης και τελικά κλοπή», προσθέτοντας ότι «αυτά τα χρήματα δεν λείπουν από τον υπουργό, λείπουν από τους πολίτες που κινδυνεύουν να μην έχουν τα φάρμακα που χρειάζονται». «Λυπάμαι που υπάρχουν γιατροί που για ίδιον όφελος υπερσυνταγογραφούν, δεν είναι όλοι οι γιατροί» σημείωσε.

Παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που εντοπίζονται, είπε ότι αφορούν:

  • Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων: Εντοπισμός συνταγών που περιέχουν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για την αντιμετώπιση μίας συγκεκριμένης πάθησης.
  • Παροχή φαρμάκων για μεγάλες χρονικές περιόδους: Εντοπισμός συνταγών που καλύπτουν μεγάλες χρονικές περιόδους, πέρα από τη συνήθη κλινική πρακτική και τις ιατρικές οδηγίες.
  • Συχνές επαναλήψεις συνταγών: Ασυνήθιστα συχνή ανανέωση συνταγών χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.
  • Μικρές ποσότητες ανά ανανέωση: Συνταγές για μικρές ποσότητες φαρμάκων που ανανεώνονται συχνά, υποδηλώνοντας πιθανή κατάχρηση.
  • Συνταγές σε συγκεκριμένα φαρμακεία: Συγκέντρωση συνταγών σε συγκεκριμένα φαρμακεία, υποδηλώνοντας πιθανές συμφωνίες μεταξύ ιατρών-φαρμακείων.
  • Συνταγές σε συγκεκριμένους ασθενείς: Συχνή συνταγογράφηση σε συγκεκριμένους ασθενείς, χωρίς σαφή ιατρική αιτιολόγηση.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερ-συνταγογράφησης

Τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον υπουργό Υγείας και αφορούν τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις συνταγογράφησης είναι ενδεικτικά:

  • Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
  • Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της αλλά και στον εαυτό της.
  • Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογράφησε σε δύο αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
  • Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογράφησε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε έναν ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
  • Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογράφησε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για τέσσερα παιδιά που είναι μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε ένα κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
  • Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογράφησε σε δέκα ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
  • Ορθοπεδικός στην Πάτρα συνταγογράφησε σε τέσσερις ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
  • Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες για κάθε ασθενή.
  • Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογράφησε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων, προσφέροντας εξειδικευμένη φροντίδα σε εγκύους και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι γιατροί αποκλείστηκαν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «σε κάθε περίπτωση στοιχειωμένης απάτης θα υπάρχει πρόβλεψη εκκαθάρισης του φακέλου του ασθενούς ώστε να μην έχει πρόβλημα στη συνταγογράφηση και να μην υπάρχει λάθος ιατρική διάγνωση στο μέλλον, καθόσον ένας γιατρός που θα βλέπει τον ιατρικό του φάκελο μετά από μερικά χρόνια, δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά τα φάρμακα τα πήρε στα αλήθεια ή ήταν προϊόν τέτοιας απάτης».

Δείτε την παρουσίαση ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments