Πολιτική

Μάριος Θεμιστοκλέους για υπερσυνταγογραφήσεις: Πολύ λίγοι γιατροί προκάλεσαν μια πολύ μεγάλη ζημιά

Μάριος Θεμιστοκλέους για υπερσυνταγογραφήσεις: Πολύ λίγοι γιατροί προκάλεσαν μια πολύ μεγάλη ζημιά

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το ΕΣΥ έχει σήμερα το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ

«Τον τελευταίο χρόνο, βελτιώσαμε αποφασιστικά και αλλάξαμε πλήρως το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων για τους γιατρούς του ΕΣΥ», ανάφερε, μεταξύ άλλων, προ ολίγου ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιο αναλυτικά, αναφερόμενος στις σημερινές αποκαλύψεις υπερσυνταγογράφησης στο χώρο της υγείας, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι «είναι πάρα πολύ βαρύ και είναι πάρα πολύ σημαντικό για το σύστημα υγείας επιχειρησιακά. Έχουμε περάσει από τις θεωρητικές συζητήσεις στις πράξεις. Ο ΕΟΠΥΥ, η ΗΔΙΚΑ, όλα τα συστήματα του ελληνικού δημοσίου μας βοηθούν να περάσουμε στην πράξη. Πρόκειται για μια πολύ μικρή μειοψηφία γιατρών, που προκαλούν μια πολύ μεγάλη ζημιά. Μιλάμε για μια ζημιά αρκετών εκατομμυρίων. Οι καταλογισμοί έχουν αρχίσει να γίνονται και επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 ευρώ σε έναν γιατρό. Υπάρχει και το ποινικό σκέλος και το σκέλος της εφορίας, τι δηλωνόταν και τι δεν δηλωνόταν στην εφορία. Είναι πολύ λίγοι γιατροί, που εξαπατούν το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν τα συστήματα για τον εντοπισμό και έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα μάς επιτρέπουν να πάμε πολύ πίσω, με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης. Αν κάποιος στις 3πμ συνταγογραφεί χιλιάδες σκευάσματα, αυτό μας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά, αυτό είναι κάτι που δεν αποτελεί συνηθισμένη πρακτική. Ο συναγερμός θα σημάνει την ώρα που πρέπει να σημάνει. Βλέπουμε πόση είναι περίπου η μέση συνταγογράφηση της ειδικότητας και υπάρχουν κάποια όρια, που αν κάποιος ξεφύγει, τότε χτυπάει «καμπανάκι», για να δούμε αν υπάρχει απάτη ή κάποια υπόνοια απάτης. Σε αυτή τη φάση είναι οι γιατροί, σε κάποια άλλη στιγμή θα δούμε ποιοι άλλοι ακριβώς συμμετέχουν σ’ αυτό. Κάποιος που έχει συνταγογραφήσει και έχει πάρει 800 σκευάσματα, δεν τα έχει συνταγογραφήσει ο ίδιος στην αγορά».

Τοποθετούμενος για τις προσλήψεις ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, ο υφυπουργός Υγείας είπε πως «το ΕΣΥ έχει σήμερα το περισσότερο προσωπικό από την ημέρα που έχουμε επίσημα στοιχεία,  από το 2009 τουλάχιστον. Πρόβλημα έχουμε σε συγκεκριμένα νοσοκομεία και σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Τον τελευταίο χρόνο, αλλάξαμε τελείως το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα για τα απογευματινά χειρουργεία. Έχουμε προχωρήσει σε τριπλασιασμό και εξαπλασιασμό των απολαβών για τις άγονες περιοχές. Για παράδειγμα, στη Δράμα, αυξήσαμε το επίδομα για γιατρό από 100 ευρώ το μήνα σε 600 ευρώ το μήνα. Με βάση αυτή τη νέα συνθήκη, κάναμε τώρα την προκήρυξη και ευελπιστούμε ότι τα μέτρα θα μας φέρουν αποτέλεσμα. Τώρα έγινε η προκήρυξη και ελπίζουμε σε καλό αποτέλεσμα. Έχουμε τη δυνατότητα να διορίσουμε ένα γιατρό από την ημέρα που κάνουμε την προκήρυξη, από δύο έως τέσσερις μήνες, κάτι που είναι χρόνος ρεκόρ για το ΕΣΥ».

Μιλώντας για τους μισθούς των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, ο κύριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως «αρχικά δόθηκε έμφαση στο ιατρικό προσωπικό. Χωρίς γιατρούς νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν. Υπάρχει η δέσμευση να εξεταστεί το μισθολόγιο των νοσηλευτών. Θα το δούμε στο άμεσο χρονικό διάστημα. Έγιναν 6.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού την περυσινή χρονιά και θα έχουμε άλλες 4.000 φέτος. Και επειδή ο προϋπολογισμός έχει κατατεθεί, το μισθολογικό πάει για το 2025».

Αναφορικά με τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, υποστηρίχθηκε ότι «εντός Νοεμβρίου αρχίζουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Περιμένουμε τις τελευταίες εγκρίσεις τεχνικών διαδικασιών. Με τη λίστα χειρουργείου έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το πόσοι πολίτες και για πόσο χρονικό διάστημα αναμένουν. Προηγουμένους είχαμε διάφορα excel που δεν είχαν καθαριστεί ποτέ. Δεν έχουμε αναμονή για βαριά περιστατικά και για ογκολογικά περιστατικά. Έχουμε αναμονή κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα ψυχρά περιστατικά. Και ευελπιστούμε βάσιμα ότι χάρη στα απογευματινά χειρουργεία, αυτά θα έχουν εξομαλυνθεί πλήρως».

Τέλος, ως προς τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, επισημάνθηκε ότι «ο προσωπικός γιατρός θα λειτουργήσει. Η κυρία Αγαπηδάκη έχει ανακοινώσει την δεύτερη φάση. Αναμένουμε να ψηφιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments