Πολιτική

Ντόρα: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πετύχει μια ειρηνική συμφωνία για τη μοναδική διαφορά με την Τουρκία

Ντόρα: Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πετύχει μια ειρηνική συμφωνία για τη μοναδική διαφορά με την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

"Εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα, η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", είπε η κα Μπακογιάννη

Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Σούδα, μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην επίλυση εκκρεμών ζητημάτων με όλες τις γειτονικές χώρες μέσω ειρηνικών μέσων, πάντα σε αυστηρή συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) – και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για μια ναυτική χώρα όπως η δική μας» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι: «Τους τελευταίους 15 μήνες οι διμερείς μας σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου έχουν σταματήσει, ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τον πρόεδρο Ερντογάν. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ήδη αποδώσει θετικά αποτελέσματα σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στη μετανάστευση και τον τουρισμό».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αισιοδοξία, ότι έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε πιο βαθιά πολιτικά ζητήματα.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιτύχει μια ειρηνική συμφωνία σχετικά για τη μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ο απώτερος στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, βασισμένη στην αμοιβαία καλή πίστη, παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε επιτυχώς διαπραγματευθεί με άλλες γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο το 2020.

»Εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν καταφέρουν να επιλύσουν το ζήτημα, η θέση της Ελλάδας παραμένει ότι πρέπει να παραπέμψουμε το θέμα της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» ανέφερε η κυρία Μπακογιάννη.

«Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες σε μια περιοχή γεμάτη προκλήσεις, πιστεύω ότι οι χώρες μας έχουν ηθική και στρατηγική υποχρέωση να επιλύσουν αυτό το ζήτημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και να αφήσουν τις παλαιές διαφορές στο παρελθόν» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η πρώην υπουργός τόνισε ότι αν δεν υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία σε ουκρανικό έδαφος, σύντομα μπορεί να βρεθούμε να υπερασπιζόμαστε τους συμμάχους μας στο δικό τους έδαφος.

«Αν επιτρέψουμε να πετύχει η αναθεωρητική επιθετικότητα του Πούτιν, αυτό θα ενθαρρύνει όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και όλους όσοι επιδιώκουν να ξαναγράψουν το Διεθνές Δίκαιο με τη βία», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments