SPOTLIGHTS

Smart money από τη Μέση Ανατολή προσελκύουν τα ελληνικά ακίνητα

Smart money από τη Μέση Ανατολή προσελκύουν τα ελληνικά ακίνητα

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Smart money από τη Μέση Ανατολή προσελκύουν τα ελληνικά ακίνητα

Τόσο στην αγορά κατοικιών, όσο και στα εμπορικά ακίνητα, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως προορισμός επενδύσεων.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως προορισμός επενδύσεων στην αγορά ακινήτων λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, τόσο στην αγορά κατοικίας, όσο και στα εμπορικά ακίνητα.

Η θέση της χώρας εντός της Ευρώπης και η πολιτική σταθερότητα που τη χαρακτηρίζει δημιουργούν ένα ασφαλές καταφύγιο για το έξυπνο χρήμα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και αναζητεί λύσεις και αποδόσεις.

«Στο Ντουμπάι, στην Τουρκία και αλλού στην Μέση Ανατολή τα ελληνικά ακίνητα βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών. Μερικές φορές ξαφνιάζει το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα. Πρόκειται για μια τάση που εμφανίστηκε πριν από την κλιμάκωση της έντασης της Μέσης Ανατολής και τώρα ενισχύεται», τονίζουν στελέχη της αγοράς στο Business Daily.

Εδώ και καιρό η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει Ισραηλινούς επενδυτές που είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στις κατοικίες και τα ξενοδοχεία, ενώ τώρα αυξάνεται το ενδιαφέρον από τον Λίβανο για σπίτια και ακίνητα στον κλάδο της φιλοξενίας, ενώ προστίθενται στο επενδυτικό μείγμα και αγοραστές από το Ιράν.

Jɍǔ`(ʏ͔QɍǓ ÉّÏӠEUROKINISSI)

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Golden Visa

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης για το πρόγραμμα Golden Visa, μετά τις αλλαγές στα όρια και τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας διαμονής που μπήκαν σε ισχύ το Σεπτέμβρη.

Αν και οι Κινέζοι παραμένουν στην πρώτη θέση της λίστας, με το 54% των συνολικών αιτήσεων, σημειώνονται ενδιαφέρουσες μεταβολές στην πρώτη δεκάδα. Aπό τον Αύγουστο, οι αιτήσεις από επενδυτές του Ιράν σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις από πολίτες του Ιράν αυξήθηκαν κατά 212%, φτάνοντας τις 1.068 χορηγήσεις από 342 τον Αύγουστο του 2023.

Πλέον, τον Αύγουστο του 2024, οι αιτήσεις από το Ιράν καταλαμβάνουν το 4,6% επί του συνόλου ενώ σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν καλύπτουν την τελευταία φάση της έντασης με επίκεντρο το Ιράν και τον Λίβανο.

Μετά από τους Κινέζους ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία που αριθμούν πλέον 1.875 (8,1% του συνόλου), με την αύξηση σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται σε 162%. Αντίστοιχα, σημαντική άνοδο κατά 84% έχουν καταγράψει και οι άδειες προς επενδυτές από την Αίγυπτο, αλλά και το Ισραήλ, όπου η άνοδος αγγίζει το 70%. Οι Αιγύπτιοι επενδυτές έχουν πλέον λάβει 588 άδειες και από το Ισραήλ άλλες 271 σύμφωνα με το businessdaily.gr και τον Στέλιο Μπούρα

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις αλλαγές του Σεπτεμβρίου, οι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να λάβουν άδεια πέντε ετών για διαμονή στη χώρα πρέπει να επενδύσουν σε ακίνητα ποσό 800.000 ευρώ και πάνω, από 500.000 που ίσχυε προηγουμένως. Οι συγκεκριμένοι όροι αφορούν την Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά πάνω από 3.100 κατοίκους, για ακίνητα μίνιμουμ 120 τ.μ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments