Γεωπολιτικά

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίζεται το φορολογικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίζεται το φορολογικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε έναν προτεινόμενο φόρο στις πιστωτικές κάρτες, λέγοντας ότι είναι απαραίτητος για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας όπλων και την προστασία της χώρας

Η τουρκική κυβέρνηση υπερασπίστηκε έναν προτεινόμενο φόρο στις πιστωτικές κάρτες, λέγοντας ότι είναι απαραίτητος για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας όπλων και την προστασία της χώρας καθώς αυξάνονται οι συγκρούσεις στη γειτονιά της.

Οι αγανακτισμένοι Τούρκοι, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν διψήφιο πληθωρισμό, κάλεσαν τις τράπεζές τους να μειώσουν τα πιστωτικά τους όρια μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου από το κυβερνών κόμμα AKP στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

Η νομοθεσία έρχεται καθώς οι συγκρούσεις του Ισραήλ με τους υποστηριζόμενους από την Τεχεράνη ισλαμιστές μαχητές στη Γάζα και τον Λίβανο και τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν έχουν προκαλέσει παγκόσμιες ανησυχίες ότι ένας ευρύτερος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

«Η χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη. Υπάρχει πόλεμος στην περιοχή μας αυτή τη στιγμή. Βρισκόμαστε σε μια ταραγμένη γειτονιά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NTV.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι άνθρωποι με όριο πιστωτικής κάρτας τουλάχιστον 100.000 λιρών (σχεδόν 3.000 δολάρια) θα πρέπει να πληρώνουν ετήσιο φόρο 750 λιρών (22 δολάρια) από τον Ιανουάριο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας. «Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι προφανής», υποστήριξε ο Σιμσέκ.

«Εάν αυξήσουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, τότε θα αυξηθεί η ικανότητά μας να προστατεύουμε από πυρά στην περιοχή», είπε, αν και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στα χέρια του κοινοβουλίου και το κυβερνών κόμμα μπορεί να το “επανεκτιμήσει”.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, δήλωσε όταν πρότεινε τον φόρο ότι ο επόμενος στόχος του Ισραήλ θα είναι η Τουρκία, ένα επιχείρημα που αναφέρεται συχνά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενώ βρισκόμαστε στη μέση όλων αυτών των καυτών εξελίξεων γεωγραφικά, πρέπει να κάνουμε την αμυντική μας βιομηχανία ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε ο Γκιουλέρ.

Βιομηχανία όπλων 

Έντονος επικριτής της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ θα μπορούσαν σύντομα να στοχεύσουν την Τουρκία, γεγονός που ώθησε την αντιπολίτευση να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου προκειμένου η κυβέρνηση να το αναπτύξει.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το κόμμα του AKP, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην απειλή του Ισραήλ. «Ακόμη και αν υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να δουν τον κίνδυνο που πλησιάζει τη χώρα μας… εμείς βλέπουμε τον κίνδυνο και λαμβάνουμε κάθε είδους μέτρα», είπε. 

Η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας γνώρισε άνθηση τα τελευταία χρόνια, αλλά ο Σιμσέκ δήλωσε ότι ο τομέας χρειάζεται ώθηση.

Η αμυντική βιομηχανία σχεδιάζει να επενδύσει σε 1.000 έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος αεράμυνας που θα προστατεύει την Τουρκία από πυραυλικές επιθέσεις, δήλωσε ο Σιμσέκ. «Αυτό απαιτεί πόρους», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διέθεσε 90 δισεκατομμύρια λίρες από τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας πέρυσι, πρόσθεσε.

«Φέτος, το αυξήσαμε σε 165 δισεκατομμύρια λίρες. Ίσως χρειαστεί να το διπλασιάσουμε ακόμη περισσότερο».

Οι αμυντικές εταιρείες της Τουρκίας υπέγραψαν συμβάσεις το 2023 συνολικής αξίας 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον Χαλούκ Γκοργκούν, επικεφαλής του κρατικού Οργανισμού Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB).

Οι 10 κορυφαίοι Τούρκοι εξαγωγείς αμυντικών προϊόντων συνεισέφεραν σχεδόν το 80% των συνολικών εσόδων από τις εξαγωγές, είπε. 

Οι πωλήσεις των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar, που χρησιμοποιούνται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ή στην Ουκρανία, ανήλθαν σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Συγκαλύπτει την οικονομική κρίση»

Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο πραγματοποίησε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση για να εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί βλέπει το Ισραήλ ως δυνητική απειλή, αλλά η αντιπολίτευση δήλωσε ότι δεν πείστηκε.

Ο εκπρόσωπος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP της Τουρκίας, Ντενίζ Γιουτζέλ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τα εθνικά αισθήματα για να κρύψει κάτω από το χαλί μια «οικονομική κρίση». 

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, με μέγιστο ετήσιο ρυθμό 85,5% τον Οκτώβριο του 2022 και 75,45% τον Μάιο του 2023. 

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι επιβραδύνθηκε στο 49,4% τον Σεπτέμβριο. 

«Το ΑΚΡ προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη «εξωτερική απειλή και πολεμική ατζέντα» με τη ρητορική «το Ισραήλ μπορεί να μας επιτεθεί»», δήλωσε ο Γιουτζέλ.

«Γνωρίζουμε και βλέπουμε ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν την οικονομική κρίση που προκάλεσαν».

Πηγή:Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments