Κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Γαλλίας μετά την απόφαση Μακρόν για εμπάργκο όπλων
Πηγή Φωτογραφίας: CHRISTOPHE ENA / POOL | Credit: EPA
«Ντροπή» χαρακτήρισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε μια έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval.
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το έθνος μας απέναντι στους εχθρούς σε επτά διαφορετικά μέτωπα και να πολεμάμε για το μέλλον μας, με ή χωρίς τη Γαλλία», έγραψε ο Γιοάβ Γκάλαντ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
«Η απόφαση να κάνει για δεύτερη φορά διακρίσεις σε βάρος της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας βοηθά τους εχθρούς του Ισραήλ εν καιρώ πολέμου», υποστήριξε ο Γκάλαντ, εκτιμώντας ότι το γαλλικό κράτος «υιοθέτησε και εφαρμόζει εχθρική πολιτική» απέναντι στο Ισραήλ.
Νωρίτερα, η Γαλλία απαγόρευσε στις ισραηλινές εταιρείες να συμμετάσχουν στην έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval, σε συνέχεια προηγούμενης απαγόρευσης ισραηλινών εταιρειών σε στρατιωτική εμπορική έκθεση νωρίτερα αυτό το έτος, με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας να επικαλείται την έκκληση του Μακρόν προς τον Νετανιάζου να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα.
Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για να αποτραπούν άλλες επιθέσεις εναντίον θέσεων των κυανόκρανων από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τη Ρώμη.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ένα βασικό στοιχείο που προέκυψε από τη σημερινή σύνοδο των 16 χωρών για το θέμα αυτό ήταν «η κοινή βούλησή τους να ασκηθεί η μέγιστη πολιτική και διπλωματική πίεση στο Ισραήλ ώστε να μην σημειωθούν περαιτέρω επεισόδια».
Η Ιταλία πρόσθεσε επίσης ότι «η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το προσωπικό της UNIFIL ως ασπίδες» σε αυτή τη σύγκρουσή με το Ισραήλ.
Έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μπλε Γραμμή
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι οι 16 χώρες «θα παραμείνουν προσηλωμένες» στη UNIFIL, η οποία «διαδραματίζει ρόλο κλειδί στο πλαίσιο της εντολής που της ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως αμερόληπτη παρατηρήτρια δύναμη».
Η βιντεοδιάσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία των υπουργών Άμυνας της Ιταλίας και της Γαλλίας, Γκουίντο Κροζέτο και Σεμπαστιάν Λεκορνί, αφού πέντε κυανόκρανοι από την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο. Μετείχαν οι υπουργοί ή εκπρόσωποί τους από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη UNIFIL: Ιταλία (1.068 στρατιώτες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, Ισπανία (676 στρατιώτες), Γαλλία (673), Ιρλανδία (370), Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, οι υπουργοί εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την πρόσφατη κλιμάκωση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και καταδίκασαν «τις πράξεις εκφοβισμού, τις απειλές και τις επιθέσεις» σε βάρος των κυανόκρανων.
«Δεν θα ανεχθούμε οι στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών να στοχοποιούνται ή να εργαλειοποιούνται σε μια σύγκρουση που πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε το υπουργείο ζητώντας να εφαρμοστεί «αυστηρά» το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ψήφισμα αυτό ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι μπορούν να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο.
Το Παρίσι τόνισε επίσης, ότι η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία του Λιβάνου πρέπει επίσης «να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας