Διεθνή

Τραμπ – Χάρις: Μάχη στήθος με στήθος

Τραμπ – Χάρις: Μάχη στήθος με στήθος

Πηγή Φωτογραφίας: The Sydney Morning Herald

20 ημέρες απομένουν πλέον ως τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

Στις 5 Νοεμβρίου, οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο ή την επόμενη πρόεδρο της χώρας. Ποιες είναι όμως οι απόψεις της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς;

Σο ζήτημα του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, η νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Δημοκρατικού Κόμματος τον Αύγουστο ότι “θα υποστηρίξει την Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”. Επιπλέον, έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι θα “ενθάρρυνε” τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εκπληρώνει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τη Συμμαχία, προσθέτοντας ότι δεν θα προσέφερε βοήθεια σε μέλος που θα δεχόταν επίθεση από τους Ρώσους. Αργότερα, πάντως, η τοποθέτησή του έγινε λιγότερο κατηγορηματική, αν και έχει απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ εάν τα μέλη δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο Τραμπ έχει επίσης υποστηρίξει ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του, δηλαδή πριν από τον Ιανουάριο του 2025, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει πώς σκοπεύει να το πετύχει.

Στην κρίση στη Μέση Ανατολή, η Χάρις, όπως και ο πρόεδρος Μπάιντεν, υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Ωστόσο, η Χάρις φαίνεται πιο πρόθυμη να αναγνωρίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να τονίσει την ανάγκη για την άμεση παύση της. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει μια κατάπαυση πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών.

Τον Απρίλιο του 2024, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα την επίθεσή του στη Γάζα, καθώς “χάνει τον πόλεμο στις δημόσιες σχέσεις”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να επιστρέψουμε στην ειρήνη και να σταματήσουμε να σκοτώνουμε ανθρώπους”. Παράλληλα, ο Τραμπ έχει δηλώσει την υποστήριξή του στον Νετανιάχου, με τον οποίο διατηρεί στενές σχέσεις από την περίοδο που ήταν στον Λευκό Οίκο.

Αναφορικά με την οικονομία, η Χάρις έχει επικεντρώσει την εκστρατεία της στην προστασία της μεσαίας τάξης, υποσχόμενη τη δημιουργία “μιας οικονομίας ευκαιριών, όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν και να επιτύχουν”. Στόχος της είναι η “μείωση της φορολογίας για πάνω από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς της εργατικής και μεσαίας τάξης”, καθώς και η μείωση των εξόδων για την κάλυψη καθημερινών αναγκών, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η στέγαση και τα βασικά ψώνια. Επιπλέον, επιδιώκει να καταστήσει τα ενοίκια πιο προσιτά, να διευκολύνει περισσότερους Αμερικανούς να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για την αγορά σπιτιού και να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του ο Τραμπ εστιάζει στον πληθωρισμό, για τον οποίο κατηγορεί τον Μπάιντεν. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της προεκλογικής του εκστρατείας, το “όραμα” του για την αμερικανική οικονομία περιλαμβάνει “μείωση των φόρων, μεγαλύτερες αμοιβές και περισσότερες θέσεις εργασίας”. Επίσης, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί πως θα επεκτείνει τις φορολογικές περικοπές που είχε θεσπίσει κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, από τις οποίες επωφελήθηκαν οι εταιρείες και τα πλούσια νοικοκυριά, ενώ θέλει να περιορίσει γενικώς την παρέμβαση του κράτους στην οικονομία.

Αναφορικά, ακόμη, με το κλίμα και το περιβάλλον, η Χάρις έχει στόχο να “εξασφαλίσει καθαρή ατμόσφαιρα και νερό για όλους” και να αποτρέψει τους ρυπαντές από το να επιβαρύνουν το περιβάλλον χωρίς συνέπειες. Επιπλέον, με την εκλογή της στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα. Η Χάρις επιθυμεί επίσης να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές καταστροφές, καθώς και να δημιουργήσει μια “ανθούσα οικονομία που θα στηρίζεται στην πράσινη ενέργεια”.

Αντίθετα, ο Τραμπ σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου, να σταματήσει τις επιδοτήσεις για την αιολική ενέργεια και να αυξήσει τις εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία. Σύμφωνα με την προεκλογική του ιστοσελίδα, “οι Ρεπουμπλικάνοι θα διευκολύνουν την παραγωγή ενέργειας από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί άμεσα ο πληθωρισμός”. Αναφορικά με το κλίμα και το περιβάλλον, η Χάρις έχει στόχο να "εξασφαλίσει καθαρή ατμόσφαιρα και νερό για όλους" και να αποτρέψει τους ρυπαντές από το να επιβαρύνουν το περιβάλλον χωρίς συνέπειες. Επιπλέον, με την εκλογή της στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη Συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα. Η Χάρις επιθυμεί επίσης να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματικές καταστροφές, καθώς και να δημιουργήσει μια "ανθούσα οικονομία που θα στηρίζεται στην πράσινη ενέργεια". Αντίθετα, ο Τραμπ σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισίου, να σταματήσει τις επιδοτήσεις για την αιολική ενέργεια και να αυξήσει τις εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα, με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία. Σύμφωνα με την προεκλογική του ιστοσελίδα, "οι Ρεπουμπλικάνοι θα διευκολύνουν την παραγωγή ενέργειας από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί άμεσα ο πληθωρισμός".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments