ΔΟΕ: Έρχονται φθηνότερες τιμές ενέργειας
Πηγή Φωτογραφίας: freepik, ΔΟΕ: Έρχονται φθηνότερες τιμές ενέργειας
Ο κόσμος οδεύει σε μια εποχή φθηνότερων τιμών ενέργειας καθώς η στροφή προς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, αφήνει πίσω του πλεονάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, προέβλεψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).
Στην ετήσια έκθεσή του, ο ΔΟΕ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα θα σταματήσει να αυξάνεται αυτή τη δεκαετία, ενώ οι προμήθειες πετρελαίου και LNG πρόκειται να αυξηθούν. Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
«Ο κόσμος πρόκειται να εισέλθει σε ένα νέο πλαίσιο της ενεργειακής αγοράς το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας, επειδή τα ισοζύγια της αγοράς για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χαλαρώνουν», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξή του. «Ανεξάρτητα από μεγάλες γεωπολιτικές συγκρούσεις, θα εισέλθουμε σε μια περίοδο όπου οι τιμές θα δουν σημαντικές πτωτικές πιέσεις».
Το σημείο καμπής του ΔΟΕ
Αν οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ επιβεβαιωθούν, αυτό θα σηματοδοτούσε ένα σημείο καμπής από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας, όταν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 τροφοδότησε ένα βάναυσο κύμα πληθωρισμού. Οι τιμές έχουν ήδη δείξει κάποια σημάδια υποχώρησης, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού να υποχωρούν κατά 20% από τα υψηλά του τρέχοντος έτους σε λιγότερο από 75 δολάρια το βαρέλι παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί με διπλάσιο ρυθμό από τη συνολική ενεργειακή ζήτηση την τελευταία δεκαετία και, με γνώμονα την Κίνα, θα αυξηθεί έξι φορές πιο γρήγορα τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον οργανισμό. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων παγκοσμίως έως το 2030, από 20% που είναι σήμερα, προέβλεψε.
«Στην ενεργειακή ιστορία, γίναμε μάρτυρες της Εποχής του Άνθρακα και της Εποχής του Πετρελαίου – και τώρα κινούμαστε με ταχύτητα στην Εποχή του Ηλεκτρισμού», εκτίμησε ο Μπιρόλ.
Ο οργανισμός επανέλαβε την άποψή του ότι η ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα φτάσει στην κορύφωσή του εντός της δεκαετίας. Ωστόσο, οι προμήθειες πετρελαίου αυξάνονται εν μέσω νέας παραγωγής από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γουιάνα, και υπάρχει ένα διαφαινόμενο «κύμα» έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μια «τεράστια προσθήκη» περίπου 270 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων νέας χωρητικότητας LNG έχει προγραμματιστεί έως το 2030, σύμφωνα με την έκθεση. Ακόμη και ορισμένες τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως τα ηλιακά φωτοβολταϊκά, θα δουν πλεόνασμα.
«Το σκηνικό είναι έτοιμο για μια αγορά αγοραστών», είπε ο Μπιρόλ.
Οι τιμές του αργού μπορούν να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μεταξύ 75 και 80 δολαρίων το βαρέλι, αλλά μόνο εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του περιορίσουν περαιτέρω την παραγωγή, σύμφωνα με την έκθεση.
Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ+ ήδη συγκρατεί την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των περίπου 6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα μετά από μια σειρά περικοπών παραγωγής, ένα επίπεδο που ο ΔΟΕ αναμένει ότι θα φτάσει τα 8 εκατομμύρια βαρέλια έως το 2030.
Άλλοι στον κλάδο της ενέργειας δεν είναι τόσο πεπεισμένοι ότι τα ορυκτά καύσιμα αντιμετωπίζουν ένα τόσο επικείμενο ηλιοβασίλεμα.
Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί
Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επέστρεψαν στις παραδοσιακές δραστηριότητές τους μετά από έναν σύντομο προσανατολισμό προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με την BP Plc την περασμένη εβδομάδα να φέρεται να ακυρώνει τους στόχους για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2030. Η Goldman Sachs Group Inc. προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2034 .
Και ενώ οι προβλέψεις του ΔΟΕ για υποτονική ζήτηση πετρελαίου φέτος φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι επιβεβαιώνονται, ορισμένες από τις προηγούμενες προβλέψεις του έχουν χάσει το όριο, όπως η προσδοκία για συρρίκνωση της προσφοράς πριν από μια δεκαετία ή οι προβλέψεις ότι η ρωσική παραγωγή θα βυθιστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Με περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από πηγές χαμηλών εκπομπών έως το 2030, σημειώνεται πρόοδος προς τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα «αναμένεται να κορυφωθούν άμεσα».
Ωστόσο, ο κόσμος εξακολουθεί να μην είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη των διεθνών περιβαλλοντικών στόχων, προειδοποίησε. Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, αντί του ορίου του 1,5 βαθμού που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.
Οι θερμοκρασίες σημείωσαν ρεκόρ φέτος, το οποίο χαρακτηρίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα από ένα φονικό κύμα καύσωνα στην Ινδία έως καταστροφικές πλημμύρες σε όλη την Αφρική και την Ευρώπη και από τις πυρκαγιές από την Ελλάδα μέχρι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Βραζιλίας.
«Το κόστος της κλιματικής αδράνειας, εν τω μεταξύ, αυξάνεται μέρα με τη μέρα καθώς οι εκπομπές συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάλλουν τη δική τους απρόβλεπτη τιμή», προειδοποίησε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας