Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε επιστολή της προς τα κράτη – μέλη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διδαχθεί από την αμφιλεγόμενη πολιτική της Ιταλίας για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών εκτός συνόρων – και συγκεκριμένα στην Αλβανία, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα επικεντρωθεί στο μεταναστευτικό.
Στην κρίσιμη συνάντηση, που πραγματοποιείται αυτό το διήμερο στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει μια νέα νομοθετική πρόταση που θα προωθεί την αύξηση των απελάσεων των μεταναστών.
Η φον ντερ Λάιεν – η οποία μόλις ξεκίνησε τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πίεση που ασκείται σχετικά με τη μετανάστευση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην επιστολή της ανέφερε ότι το ποσοστό επιστροφής των παράτυπων μεταναστών από τις χώρες της ΕΕ ανέρχεται επί του παρόντος σε μόλις 20% – γεγονός που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν το πράττουν και απλώς παραμένουν εκεί ή μετακινούνται σε άλλη χώρα εντός της Ένωσης.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναγνωρίζουν όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι “οι μετανάστες που αντιμετωπίζουν μια απόφαση απέλασης εναντίον τους σε μια χώρα, δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται κενά στο σύστημα για να αποφύγουν την απέλαση αλλού”, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.
Τα κέντρα, τα οποία κόστισαν περίπου 650 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν από την ιταλική κυβέρνηση και θα λειτουργούν υπό ιταλικό δίκαιο. Θα φιλοξενούν μετανάστες όσο η Ιταλία εξετάζει τα αιτήματα ασύλου τους. Οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και τα ευάλωτα άτομα θα εξαιρούνται από το σχέδιο.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι της πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και πολλές ΜΚΟ, έχουν επικρίνει τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία.
Ο Ρικάρντο Μάτζι, βουλευτής του αριστερού κόμματος +Europa, δήλωσε ότι το σχέδιο με την Αλβανία είναι “σκληρό, άχρηστο και δαπανηρό”, ενώ η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι “πιθανώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.
Ωστόσο, μιλώντας στους βουλευτές την Τρίτη, η Μελόνι υποστήριξε ότι το σχέδιο είναι “ένας νέος, τολμηρός, πρωτοφανής δρόμος” που “αντιπροσωπεύει τέλεια το ευρωπαϊκό πνεύμα”.
Η εφαρμογή και τα αποτελέσματα της συμφωνίας με την Αλβανία θα παρακολουθούνται στενά από πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, αρκετά από τα οποία έχουν προσπαθήσει να ανταποκριθούν στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στο εσωτερικό τους σκληρύνοντας τη ρητορική και την προσέγγισή τους στο μεταναστευτικό.
Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία εισήγαγε εκ νέου συνοριακούς ελέγχους, η γαλλική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης της νομοθεσίας για τη μετανάστευση, ενώ η Πολωνία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου για άτομα που διασχίζουν τα σύνορα.