Τα αλβανικά κέντρα μεταναστών που δημιούργησε η ιταλική κυβέρνηση πρόκειται να υποδεχθούν τους πρώτους μετανάστες την Τετάρτη, καθώς ένα πλοίο του ιταλικού ναυτικού, το Libra, απέπλευσε από τη Λαμπεντούζα τη Δευτέρα.
Οι αρχικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν επί του πλοίου για να διασφαλιστεί ότι οι μετανάστες πληρούν τα κριτήρια του πρόσφατα συμφωνηθέντος πρωτοκόλλου Αλβανίας-Ιταλίας, το οποίο ορίζει ότι πρέπει να προέρχονται από ασφαλείς χώρες, να είναι ενήλικοι άνδρες και να μην θεωρούνται ευάλωτοι. Η πλειονότητα των μεταναστών φέρεται να είναι από την Αίγυπτο και τη Βεγγάλη.
Οι ευάλωτες ομάδες, γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και όσοι έχουν υποστεί βασανιστήρια, μεταφέρθηκαν στη Λαμπεντούζα και εντάχθηκαν στο κανονικό σύστημα ασύλου της Ιταλίας.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι επιβεβαίωσε πρόσφατα την έναρξη του εγχειρήματος μετά από μήνες καθυστέρησης, με σχέδια για τη διασφάλιση μιας σταθερής ροής αναχωρήσεων προς την Αλβανία.
Μόλις φτάσουν στην Αλβανία, οι αιτήσεις ασύλου των μεταναστών θα εξεταστούν σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία για τα κέντρα στην Αλβανία που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Ιταλίας είχε υπογραφεί από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Αλβανό πρόεδρο Έντι Ράμα πέρυσι και επρόκειτο να αρχίσει να λειτουργεί τον Μάιο, αλλά ορισμένες καθυστερήσεις καθυστέρησαν το άνοιγμα των δύο κέντρων.
Όσοι παραπέμπονται στην Αλβανία θα λάβουν απόφαση επί των αιτημάτων τους εντός τεσσάρων εβδομάδων και, εάν τους χορηγηθεί άσυλο, θα επιστρέψουν στην Ιταλία και θα τοποθετηθούν σε κέντρα υποδοχής. Εάν οι αιτήσεις τους απορριφθούν, θα επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Αυτή η συμφωνία, όμως, έχει προκαλέσει ανησυχίες σε πολλούς, όχι μόνο στο επιχειρησιακό μέτωπο αλλά και από νομικής πλευράς και από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πολλοί ανησυχούν για τη συσσώρευση ανεκτέλεστων αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και διερωτώνται γιατί οι αιτήσεις όσων μεταφέρονται στην Αλβανία θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι εκείνων που περιμένουν στην Ιταλία εδώ και μήνες.
Η Διεθνής Αμνηστία, εν τω μεταξύ, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την οργάνωση, τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως όσον αφορά τις μαζικές συλλήψεις και την αυτόματη κράτηση – πρακτικές που, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, θα μπορούσαν να παραβιάσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ιταλίας.
Μια πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ από τις 4 Οκτωβρίου μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας, τονίζοντας ότι μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής» μόνο εάν δεν υπάρχει δίωξη, βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση κανενός εντός των συνόρων της.
Ωστόσο, 15 από τις 22 χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο «ασφαλών» χωρών της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της Τυνησίας, της Αιγύπτου και του Μπαγκλαντές, δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις.
Το σχόλιο σας