Policy Briefs

Λεπέν: «Πολιτική πράξη» η αποχή των εργαζόμενων από το Ευρωκοινοβούλιο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Το θέμα μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλα ηλεκτρονικά και μη μέσα μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης σαφούς αναφοράς του pagenews.gr ως πηγής της συγκεκριμένης είδησης.
Λεπέν: «Πολιτική πράξη» η αποχή των εργαζόμενων από το Ευρωκοινοβούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Αν πιστεύαμε ότι υπήρχε κίνδυνος, θα είχαμε δημοσιεύσει αυτό το οργανόγραμμα» δήλωσε η Λεπέν σχετικά με τους βοηθούς που υποτίθεται ότι έχουν έδρα τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, αλλά εμφανίζονται στα οργανογράμματα του κόμματος στη Γαλλία.

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν υπερασπίστηκε τον εαυτό της τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου και απάντησε στις καταγγελίες για υπεξαίρεση κονδυλίων που χορηγήθηκαν σε ευρωβουλευτές, επιμένοντας ότι οι βοηθοί απλώς έκαναν πολιτική.

Η Λεπέν δικάζεται μαζί με 24 μέλη ή πρώην μέλη του κόμματός της υπό την προηγούμενη εκδοχή του, το Εθνικό Μέτωπο. Κατηγορούμενοι για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, απόκρυψη και συνέργεια, είναι ύποπτοι ότι δημιούργησαν ή συμμετείχαν σε ένα «κεντρικό σύστημα» για τη διαχείριση των «επιδομάτων» που χορηγούνταν στους ευρωβουλευτές.

Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ και απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος για διάστημα έως και πέντε ετών.

«Δουλεύουν [οι ευρωβουλευτές] για τον εαυτό τους; Πιστεύω ότι οι ευρωβουλευτές εργάζονται προς όφελος των ιδεών τους. Και ποιος μεταφέρει τις ιδέες τους; Το κόμμα τους. Επομένως, η πολιτική δραστηριότητα ενός εκλεγμένου αξιωματούχου διεξάγεται προς όφελος του κόμματός τους», δήλωσε η Λεπέν σχετικά με το έργο των βοηθών των ευρωβουλευτών του κόμματος.

«Αν πιστεύαμε ότι υπήρχε κίνδυνος, θα είχαμε δημοσιεύσει αυτό το οργανόγραμμα» δήλωσε η Λεπέν σχετικά με τους βοηθούς που υποτίθεται ότι έχουν έδρα τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, αλλά εμφανίζονται στα οργανογράμματα του κόμματος στη Γαλλία.

Αν και η ηγέτιδα του ακροδεξιού κινήματος έλεγε εδώ και εβδομάδες ότι ήταν «ήρεμη», άρχισε σταδιακά να δείχνει κάπως εκνευρισμένη στη δίκη καθώς ο προεδρεύων δικαστής παρουσίαζε τα στοιχεία εναντίον της Λεπέν και των συναδέλφων της στο κόμμα.

Ο δικαστής σημείωσε ότι η Κάθριν Γκρίσετ, ευρωβουλευτής από το 2019, η οποία κατείχε επίσημα τη θέση της κοινοβουλευτικής βοηθού της Λεπέν για πολλά χρόνια, πέρασε μόνο περίπου 12 ώρες στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Αυγούστου 2015 και δεν είχε ποτέ επίσημη διαμονή στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο.

Ο δικαστής σημείωσε, ωστόσο, ότι η παρουσία της Γκρίσετ στα γραφεία του ακροδεξιού κόμματος στο Παρίσι μεταξύ Φεβρουαρίου 2015 και Φεβρουαρίου 2016 καταγράφηκε «15 έως 22 ημέρες ανά μήνα».

«Το επίδομά σας δεν είναι δικαίωμα», είπε ο δικαστής στη Λεπέν, τονίζοντας ότι τα ποσά που καταβάλλονται από τις Βρυξέλλες στους ευρωβουλευτές δίνονται με την προϋπόθεση να «μπορούν» να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η συζήτηση έγινε γρήγορα τεταμένη, με τον επικεφαλής δικηγόρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πατρίκ Μεζονέβ, να σχολιάζει στον Τύπο ότι ήθελε να επιστρέψει «σε μια αυστηρά δικαστική συζήτηση σχετικά με τη χρήση των κοινοβουλευτικών βοηθών» και ότι, κατά τη γνώμη του, η εργασία τους «εκτελούνταν προς το συμφέρον του κόμματος και όχι προς το συμφέρον των ίδιων των βουλευτών».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταπίνει τους ευρωβουλευτές», δήλωσε η Λεπέν.

«Εμείς κάνουμε πολιτική, ο ρόλος μας είναι αυτοί οι ευρωβουλευτές να βγουν έξω, να συναντήσουν τους ψηφοφόρους», πρόσθεσε.

Με το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025 να αναμένεται να συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση τις επόμενες εβδομάδες, ο βουλευτής Ζαν-Φιλίπ Τανγκί δήλωσε στο Public Sénat τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι η δίκη είναι πολιτική και ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι προσπαθούν να βλάψουν το ακροδεξιό κίνημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments