Πολιτική

Εσωκομματικές “φουρτούνες” στη ΝΔ

Εσωκομματικές “φουρτούνες” στη ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καταστροφικές και άδικες οι «λύσεις» που ακούγονται ότι «μαγειρεύονται» σε Αιγαίο και Κύπρο, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν υπάρχει πραγματική δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών. Παράλληλα, διεξάγεται μια άτυπη διαπραγμάτευση εντός της Νέας Δημοκρατίας, με τον Αντώνη Σαμαρά να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, καθώς από τη Λευκωσία έστειλε μήνυμα αντίστασης σε πιθανές εθνικές υποχωρήσεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως αναμενόταν, αξιοποίησε την εμφάνισή του σε εκδήλωση στη Λευκωσία για να εξαπολύσει νέους κεραυνούς κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας τους χειρισμούς στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.

«Είμαι στο πλάι σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης. Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας σε εκδήλωση για το βραβείο «γυναίκα της χρονιάς.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας, καθώς και σύντομα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, μέσω συνεδρίασης του ΕΣΕΠ, σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει στις 8 Νοεμβρίου με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν. Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστούν οι δυνατότητες προόδου στις σχέσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν, ενόψει της συνάντησής τους στην Άγκυρα στις αρχές του 2025.

Η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, γεγονός που συνεπάγεται τον καθορισμό των χωρικών υδάτων. Οι «σκληροί» της ΝΔ εκφράζουν εκ των προτέρων ότι το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, το οποίο δεν έχει ποτέ ασκηθεί, είναι αδιαπραγμάτευτο. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν αποδέχονται μια λογική συζήτηση που, στην πράξη, δεν μπορεί να περιλαμβάνει 12 ναυτικά μίλια για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας εστιάζουν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να προβάλλονται ως υπερασπιστές του εθνικού δικαίου. Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ εκφράζει ανησυχία και είναι πρόθυμοι να πειστούν από όποιον εκφράζει τις απόψεις του με έντονο τρόπο. Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας υιοθετεί πιο επιθετική ρητορική σε σχέση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και έχει στοχοποιηθεί από την Άγκυρα ως «προβοκάτορας».

Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει εύκολα συμμάχους ούτε από την αριστερή πλευρά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί μια αυστηρή στάση απέναντι στην Τουρκία, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, και κατά τη διάρκεια του debate μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία, η αναφορά στο Καστελόριζο και το εύρος των χωρικών υδάτων προκάλεσε μεγάλη προσοχή ώστε να μην φανεί διάθεση υποχώρησης. Επιπλέον, η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοεί μια ψύχραιμη προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά, ειδικά όταν ο υποψήφιος για την ηγεσία Παύλος Πολάκης γίνεται πιο επιθετικός όταν αναφέρεται στην Τουρκία.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η διαχείριση θα είναι δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν υπάρχουν συνθήκες συναίνεσης, ούτε εντός της ΝΔ, αλλά ούτε και στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments