Γεωπολιτικά

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κινητοποιείται κατά του Ισραήλ σε επισκέψεις στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κινητοποιείται κατά του Ισραήλ σε επισκέψεις στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν πραγματοποίησε επισκέψεις σε διάφορες χώρες της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες, με τελευταία στάση στην Ιορδανία, εν μέσω των αναμενόμενων αντιποίνων του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν πραγματοποίησε επισκέψεις σε διάφορες χώρες της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες, με τελευταία στάση στην Ιορδανία, εν μέσω των αναμενόμενων αντιποίνων του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση του Ιράν.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί συναντήθηκε με τον Ιορδανό ομόλογό του, Αϊμάν Σαφάντι, κατά την άφιξή του στην Ιορδανία, στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας που, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, αποσκοπεί στην κινητοποίηση υποστήριξης για τον τερματισμό της ισραηλινής «επιθετικότητας» στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο διπλωμάτες συζήτησαν την ισραηλινή κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο και συμφώνησαν στην ανάγκη να σταματήσουν «τα εγκλήματα και οι επιθέσεις του Ισραήλ» για να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή, ανέφερε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ο Σαφάντι τόνισε: «Η Ιορδανία δεν θα αποτελέσει πεδίο μάχης για κανέναν και δεν θα επιτρέψει σε κανένα μέρος να παραβιάσει την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο της και να απειλήσει την ασφάλεια των πολιτών της», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Αραγκτσί συναντήθηκε αργότερα μέσα στην ημέρα με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τόνισε «την ανάγκη να σταματήσει ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα και τον Λίβανο ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής ηρεμίας» στην περιοχή, σύμφωνα με μια ανάγνωση από το γραφείο του βασιλιά.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγκαΐι ανακοίνωσε ότι ο Αραγκτσί ξεκίνησε μια περιφερειακή περιοδεία που θα τον οδηγήσει επίσης στην Αίγυπτο και την Τουρκία «στο πλαίσιο της διπλωματικής μας προσέγγισης προς τις χώρες της περιοχής για τον τερματισμό της γενοκτονίας, της θηριωδίας και της επιθετικότητας». «Η διπλωματία του Ιράν εργάζεται σε σχέση με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», πρόσθεσε.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έχει πραγματοποιήσει πληθώρα περιφερειακών ταξιδιών, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ και πιο πρόσφατα το Ομάν.

Ο Αραγκτσί εντείνει επίσης τις επαφές του με μη περιφερειακούς παράγοντες. Την Τρίτη, μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Νοέλ Μπαρό Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, τόνισε την ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και προειδοποίησε ενάντια σε «οποιεσδήποτε νέες περιπέτειες» του Ισραήλ στην περιοχή, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Αραγκτσί προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες οποιασδήποτε ισραηλινής δράσης κατά του Ιράν.

«Το Ιράν, ενώ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, είναι πλήρως προετοιμασμένο για μια αποφασιστική και λυπηρή απάντηση σε οποιεσδήποτε περιπέτειες» του Ισραήλ, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ιρανός αξιωματούχος κάλεσε επίσης τον Γκουτέρες «να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες του διεθνούς οργανισμού προκειμένου να σταματήσει τα εγκλήματα και την επιθετικότητα του ισραηλινού καθεστώτος και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο και τη Γάζα».

Η περιφερειακή περιοδεία του Αραγκτσί πραγματοποιείται μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ νωρίτερα αυτό το μήνα. Την 1η Οκτωβρίου, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης εκτόξευσε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, κάτι που η Τεχεράνη δήλωσε ότι ήταν απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και του αναπληρωτή διοικητή της δύναμης Quds του IRGC, Αμπάς Νιλφορουσάν, σε μια επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο.

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να ανταποδώσει. Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Ισραήλ θα αποφασίσει πώς θα απαντήσει στην ιρανική επίθεση. «Ακούμε τις απόψεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ διεξάγει χερσαία και αεροπορική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ξεκίνησε σε αντίποινα για τη διασυνοριακή επίθεση της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης εμπλακεί σε σφοδρά διασυνοριακά πυρά με το υποστηριζόμενο από το Ιράν κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο τον τελευταίο χρόνο. Στις 30 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε μια «περιορισμένη, τοπική» επίθεση στο έδαφος εναντίον της Χεζμπολάχ.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments