Διεθνή

Συναγερμός στη Δύση για την Ουκρανία-Ο Μπάιντεν στο Βερολίνο-Η Β. Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες στη Ρωσία

Συναγερμός στη Δύση για την Ουκρανία-Ο Μπάιντεν στο Βερολίνο-Η Β. Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες στη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters//Συναγερμός στη Δύση για την Ουκρανία-Ο Μπάιντεν στο Βερολίνο-Η Βόρεια Κορέα στέλνει 12.000 στρατιώτες στη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκαν σήμερα να διατηρήσουν τη στήριξη τους στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκαν σήμερα να διατηρήσουν τη στήριξη τους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά συμβολικής συνάντησης στο Βερολίνο και ενώ οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ρίχνουν τη σκιά τους στα σχέδια των δυτικών συμμάχων για την Ουκρανία.

“Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν σκληρό χειμώνα, πρέπει να διατηρήσουμε την αποφασιστικότητά μας, την προσπάθεια που κάνουμε και την υποστήριξή μας”, δήλωσε ο Μπάιντεν μιλώντας στη γερμανική καγκελαρία. “Ξέρω ότι το κόστος είναι βαρύ. Αλλά μην κάνετε λάθος. Είναι μικρό σε σύγκριση με το κόστος του να ζούμε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η η επιθετικότητα, όπου τα μεγάλα κράτη επιτίθενται και εκφοβίζουν τα μικρότερα απλά επειδή μπορούν”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, με τις εκλογές μόλις λίγες εβδομάδες μακριά και τον αγώνα εξαιρετικά αμφίρροπο, υπάρχουν ανησυχίες ότι μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, θα μπορούσε να ανατρέψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους και με την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετωπίζουν μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί εάν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι “θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί”, σημειώνοντας ότι έχει δρομολογηθεί ένα πακέτο διεθνών δανείων ύψους 50 δισ. δολ. που θα χρηματοδοτείται από τους τόκους στα κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο πιο δυνατά γίνεται”, πρόσθεσε. “Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να μην γίνει το ΝΑΤΟ μέρος του πολέμου, ώστε αυτός ο πόλεμος να μην καταλήξει σε μια ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή”.

Ο καγκελάριος ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την “εξαιρετικά στενή” συνεργασία των δύο ηγετών.

Νωρίτερα σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ απένειμε στον Μπάιντεν τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας, την υψηλότερη τιμή της Γερμανίας.

“Υπό την ηγεσία σας, η διατλαντική συμμαχία έχει ενισχυθεί και η συνεργασία μας είναι πιο στενή από ποτέ”, δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. “Σε αυτή τη φιλία, υπήρξαν στιγμές που ήμασταν πιο κοντά αλλά και στιγμές μεγαλύτερης απόστασης”, πρόσθεσε. “Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η απόσταση είχε μεγαλώσει τόσο πολύ που νιώθαμε ότι μπορεί να είχαμε χάσει ο ένας τον άλλον”, δήλωσε αναφερόμενος εμμέσως στην προεδρία Τραμπ.

Ο Μπάιντεν επαίνεσε πολλές φορές τους ηγέτες της Γερμανίας για την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με τη Γερμανία να έχει πλέον ξεπεράσει οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ωστόσο πίσω από κλειστές πόρτες, ο Μπάιντεν αναμένεται να παροτρύνει τους Γερμανούς ηγέτες να είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα. Πρόσφατα ο Σολτς αρνήθηκε να διαθέσει τους γερμανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus στην Ουκρανία, ακόμη και όταν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη δώσει πυραύλους κρουζ.

Μετά τις συναντήσεις με τους Γερμανούς ηγέτες ο Αμερικανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ για συζητήσεις που θα εστιάζουν στην Ουκρανία, αλλά και στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερου κινδύνου για την Ουκρανία, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας σημειώνουν πρόοδο στον πόλεμο που εισέρχεται στον τρίτο χειμώνα του.

Η Βόρεια Κορέα στέλνει στρατιώτες στη Ρωσία

Την ίδια στιγμή έρχονται στο φως πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα έχει ήδη στείλει στρατιώτες στη Ρωσία για να βοηθήσουν στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Σκάφη που ανήκουν στον ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού εντοπίστηκαν να μεταφέρουν περίπου 1.500 στρατιώτες από τις ειδικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας στο Βλαδιβοστόκ από τις 8 έως τις 13 Οκτωβρίου και αναμένεται σύντομα να μεταφέρουν κι άλλα στρατεύματα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας (NIS).

Στους στρατιώτες έχουν δοθεί ρωσικές στρατιωτικές στολές και όπλα καθώς και ψεύτικα έγγραφα ταυτοποίησης για να χρησιμοποιηθούν όταν θα σταλούν στη μάχη, αναφέρει η NIS.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε εξάλλου την Πέμπτη τη Βόρεια Κορέα ότι αποστέλλει αξιωματικούς μαζί με τη Ρωσία και ότι ετοιμάζεται να αποστείλει 10.000 στρατιώτες για να συνδράμει την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας, αν και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για την παρουσία της Πιονγκγιάνγκ σε αυτή τη φάση.

Μετά τη σύνοδο των ηγετών τους στη ρωσική Άπω Ανατολή πέρυσι, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις στρατιωτικές τους σχέσεις και συναντήθηκαν ξανά τον Ιούλιο για να υπογράψουν σύμφωνο ολοκληρωμένης στρατηγικής συνεργασίας που προβλέπει ότι κάθε πλευρά θα προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή 

Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος Σολτς επανέλαβε ότι η Γερμανία στηρίζει το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι “τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης”.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ως “ευκαιρία” και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσει σε “συγκεκριμένη προοπτική” κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Ο Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε επίσης τον Τζο Μπάιντεν και για την προσήλωσή του στη στήριξη του Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι οι άνθρωποι στο βόρειο Ισραήλ πρέπει να μπορούν να ζουν χωρίς φόβο και ο Λίβανος να ζει με σταθερότητα και ασφάλεια και επανέλαβε τη σταθερή γερμανική θέση περί ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης. “Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι σε αυτό”, τόνισε.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν κάλεσε και πάλι το Ισραήλ να επιδιώξει ειρήνη μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ – την οποία περιέγραψε ως “στιγμή δικαιοσύνης”.

“Είπα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ χθες: ας κάνουμε αυτή τη στιγμή μια ευκαιρία να αναζητήσουμε έναν δρόμο προς την ειρήνη, ένα καλύτερο μέλλον στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments