Podcasts | Pagenews Politics #54
Κώτσηρας: Για πρώτη φορά εθνικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό-Μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα φιλοξενίας
Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίνει μεγάλη έμφαση στην εκμάθηση και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας
18.10.2024 | 16:19
Συνέντευξη για όλα τα μεγάλα θέματα του χαρτοφυλακίου του και για ζητήματα κεντρικής πολιτικής έδωσε στο Pagenews και στην δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε για την κρίση στη Μέση Ανατολή, παρουσίασε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του εθνικού σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό, αναφέρθηκε στην εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και μίλησε για την πορεία της κυβέρνησης και την κρίση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδιαίτερα, αναφερόμενος, εισαγωγικά, στο χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου του απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας, ο κ. Κώτσηρας εξήγησε ότι «πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο με πολύ μεγάλο εύρος. Με το εθνικό σχέδιο για την ελληνική διασπορά θέλουμε να ομογενοποιήσουμε δράσεις και πρωτοβουλίες».
Ερωτηθείς, σε δεύτερο χρόνο, για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο υφυπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ αυξημένων προκλήσεων. Είναι μια άκρως ανησυχητική κατάσταση. Η στάση μας είναι μια στάση ευθύνης. Είμαστε ένας αξιόπιστος πόλος σταθερότητας στην περιοχή. Από την πρώτη στιγμή που έχει ξεσπάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή είχαμε μια πολύ υπεύθυνη στάση, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, προτάσσοντας την εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών κανόνων, και αυτό που προσπαθούμε σε όλα τα fora είναι να δείξουμε πως είμαστε μια δύναμη σταθερότητας, η οποία θα συμβάλλει με τις ενέργειές της στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.
Έχουμε κάνει το παν δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή θα μπορέσουν, αν χρειαστεί, να φύγουν από την περιοχή. Ήδη υπήρξε απομάκρυνση πολιτών από τον Λίβανο. Ευελπιστούμε να υπάρξει επικράτηση των διπλωματικών οδών και από την πλευρά μας, ως ένα κράτος με αυξημένο διπλωματικό κύρος, συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς θέτουμε την αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης ως ένα αποφασιστικό διακύβευμα. Οι αρχές μας είναι σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο».
Τοποθετούμενος, εν συνεχεία, για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ελληνική διασπορά, ο κύριος Κώτσηρας εξήγησε ότι «είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκπονεί ένα εθνικό σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό. Αυτό το σχέδιο εκτείνεται σε ορίζοντα τετραετίας 2024 – 2027. Με το σχέδιο αυτό τίθενται οι βάσεις για να οικοδομηθούν πολιτικές για τους απόδημους Έλληνες. Με το προσωπικό ενδιαφέρον του ίδιου του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση έχει θέσει σε προτεραιότητα τα ζητήματα του απόδημου ελληνισμού. Αυτό φάνηκε όχι μόνο από την άρση των περιορισμών για την ψήφο τους, όχι μόνο από την δυνατότητα επιστολικής ψήφου, αλλά κάνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο βασισμένο πάνω σε πολλούς άξονες. Ένας άξονας είναι η βελτίωση της ζωής των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων, κάτι που διευκολύνει μεγάλο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η διαδικασία για τα διαβατήρια θα γίνεται όπως γίνεται στην Ελλάδα. Η ψηφιοποίηση των προξενικών μας αρχών είναι κεντρικός στόχος μας. Μέχρι το 2025, η μεγάλη πλειοψηφία των αρχών μας θα μπορεί να έχει το μεγάλο κομμάτι των διαδικασιών που αφορούν τις προξενικές υπηρεσίες με ψηφιακό τρόπο. Παράλληλα, προκηρύσσονται διοικητικές θέσεις για τα προξενεία μας. Η καλύτερη στελέχωση και η ψηφιοποίηση θα συμβάλλουν αποφασιστικά στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους Έλληνες της διασποράς.
Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στην εκμάθηση και την διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα προγράμματα φιλοξενίας, τα οποία τα θεωρώ ένα πολύ σημαντικό σκέλος, όπου μπορούν παιδιά να έρθουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Έτσι, όταν θα επιστρέψουν στο εξωτερικό, θα είναι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Το παιδί γυρίζει στο εξωτερικό με ένα πολιτισμικό υπόβαθρο αυξημένο σε σχέση με την Ελλάδα.
Και στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ίδρυση ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας και η αύξηση των δραστηριοτήτων των ελληνικών πανεπιστημίων στο εξωτερικό θα συντείνουν στη διαδραστικότητα με το εξωτερικό. Έχουμε κάνει ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Study in Greece. Το επόμενο διάστημα στοχεύουμε να στηρίξουμε εμπράκτως ως ελληνική πολιτεία, ως υπουργείο Εξωτερικών με εντατικό και πιο συντεταγμένο τρόπο τις ελληνικές έδρες σπουδών στο εξωτερικό. Οι ανθρωπιστικές σπουδές υπόκεινται σε μια πτώση. Όμως, οφείλουμε να στηρίξουμε έδρες και προγράμματα σπουδών για την ελληνική γλώσσα. Αυτό είναι ένα μέρος των προσπαθειών του υπουργείου Εξωτερικών να στηρίξει τις ελληνόγλωσσες σπουδές. Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι βασικά στοιχεία πάνω στα οποία χτίζουμε δράσεις, εξελίσσουμε δράσεις. Το εθνικό σχέδιο δράσης θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο μας και σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον απόδημο Ελληνισμό».
Μιλώντας για το εάν το εθνικό στρατηγικό σχέδιο θα αποβεί αποτελεσματικό στην πράξη, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Είμαι από τους μεγάλους υπερμάχους των εθνικών στρατηγικών σχεδίων. Μια μεγάλη επιτυχία του επιτελικού κράτους είναι ότι συντονίζει εθνικά στρατηγικά σχέδια σε πολλούς τομείς δράσεις. Τα εθνικά στρατηγικά σχέδια δεν είναι μονοσήμαντα, αλλά προϋποθέτουν συνέργειες και συνεργασία με άλλα υπουργικά. Είναι ένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια του υπουργού να εκτελέσει εντολές. Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη διοίκηση συνολικά, γιατί σε βοηθάει στο να έχεις χρονοδιάγραμμα, στόχους, συγκεκριμένα ορόσημα και σε βοηθάει να κάνεις τη δουλειά με πιο εφαρμοσμένο τρόπο.
Βέβαια, όπως η ελληνική διοίκηση έχει τις παθογένειές της, έτσι και κάθε τομέας δράση παρουσιάζει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Στον δικό μας τομέα, η ιδιαιτερότητα είναι ότι το μεγάλο εύρος δράσεων είναι εκτός Ελλάδας. Άρα, συνεργαζόμαστε με τις πρεσβείες, τις προξενικές αρχές, την Εκκλησία στο εξωτερικό κλπ. Και θέλω να προσθέσω πως είναι πολύ συγκινητικό ότι όπου κι αν πας, βλέπεις Έλληνες που κρατούν αναμμένη τη σπίθα του Ελληνισμού μέσα τους. Από την πλευρά μας, βοηθάμε στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, αλλά και αναλαμβάνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες σε καίριους τομείς, όπως στην ενθάρρυνση των Ελλήνων επιστημόνων να επιστρέψουν στην χώρα».
Αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο βλέπει και αντιμετωπίζει την Ελλάδα ο υπόλοιπος κόσμος, ο κ. Γιώργος Κώτσηρας επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει σε επίπεδο αξιοπιστίας και σοβαρότητας. Αυτό δεν είναι έκφραση πολιτικής αυταρέσκειας. Με την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει αυξηθεί και το διπλωματικό της κεφάλαιο έχει ενισχυθεί. Η Ελλάδα αναπτύσσεται. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο επιρροής στα διεθνή fora. Κι αυτό είναι ένα επίτευγμα του πρωθυπουργού».
Ερωτηθείς, εν συνεχεία, για την πορεία του κυβερνητικού έργου και την πρόσληψή του από τους πολίτες, ο κ. Κώτσηρας απάντησε ότι «η κυβέρνηση δίνει μια συνεχή μάχη με τα προβλήματα του τόπου. Η δουλειά που γίνεται είναι καθημερινή και δύσκολη. Το θέμα της ακρίβειας δεν είναι απλό, αλλά σύνθετο. Όμως, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο. Βλέπουμε ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα από το 2019».
Ακόμη, η κυρία Χύτου ρώτησε τον κ. Κώτσηρα το αν προβληματίζεται για το πολιτικό κενό που παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο υφυπουργός απάντησε πως «καταρχάς, το να υπάρχει αντιπολίτευση είναι ένα θεσμικό αντίβαρο σε κάθε μορφή εξουσίας. Το να υπάρχει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση κάνει καλό στο πολιτικό σύστημα συνολικά. Σε ό,τι μας αφορά, το κύριο βάρος μας είναι η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, η επίλυση των προβλημάτων των πολιτών και η βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Προφανώς, πορευόμαστε με τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά στα αιτήματα της κοινωνίας. Ο πολίτης βλέπει και προσωπικά, δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στο να ακούμε την κοινωνία και να μπορούμε να έχουμε ως κριτήριο τη γνώμη του πολίτη, ο οποίος μας συναντά και μας θέτει τα ζητήματα. Πιστεύω ότι με προσήλωση στο κυβερνητικό έργο η Ελλάδα θα είναι σε ακόμη καλύτερο επίπεδο το 2027».