Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ θέλουν όσοι ζητούν διπλασιασμό των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ

Άδωνις Γεωργιάδης: Έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ θέλουν όσοι ζητούν διπλασιασμό των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI//Άδωνις Γεωργιάδης: Έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ θέλουν όσοι ζητούν διπλασιασμό των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ

Στο «μικροσκόπιο» πάνω από 1.100 γιατροί για υπερσυνταγογραφήσεις

«Ο διπλασιασμός των μισθών στο ΕΣΥ συνεπάγεται έναν δεύτερο ΕΝΦΙΑ και τα φάρμακα που κακώς συνταγογραφούνται φθάνουν τα 50 εκατ. το χρόνο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε ερώτημα για το αν αληθεύει το ότι και άλλοι γιατροί ενέχονται σε παράνομες συνταγογραφήσεις, ο υπουργός Υγείας ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως «το σύνολο των γιατρών με τα νέα συστήματα που εγκαταστήσαμε το καλοκαίρι στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ είναι από τις βασικές μου επιλογές, με το που ξαναήρθα στο υπουργείο Υγείας. Είναι πάνω από 1.100 οι γιατροί που ερευνούμε για υπερσυτναγογράφηση. Τα φάρμακα που γράφονται χωρίς να έπρεπε να γράφονται είναι περίπου 50 εκατ. τον χρόνο, σίγουρα, χωρίς υπερβολή. Να ξέρουν αυτοί που το κάνουν ότι είναι ανόητο να το κάνουν την εποχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλγόριθμοι εξελίσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

Μιλώντας, για, την υγεία εν γένει στην Ελλάδα σήμερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, είπε: «Δίνω μια μάχη, καμιά φορά με έντονο τρόπο. Η βασική μάχη που δίνω, είναι να πείσω τον κόσμο ότι το ΕΣΥ δεν είναι τέλειο, αλλά δεν καταρρέει και οδεύει προς το καλύτερο, παρά τις αντίθετες φωνές και φήμες.

Ο κ. Γιαννάκος είπε ότι οι χειρουργικές αίθουσες είναι σήμερα καλύτερες και ότι οι ΜΕΘ είναι ακριβώς διπλάσιες. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών δήλωσε ότι οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι πολύ λιγότερες. Ο εκπρόσωπος των αναισθησιολόγων είπε ότι πάμε καλύτερα. Ο κ. Τζανάκος είπε ότι η λίστα στα χειρουργεία έπεσε από το εξήμισυ στο τέσσερα. Άρα, παρά τις φασαρίες, η αλήθεια είναι ότι πάμε καλύτερα. Είμαι υπερήφανος που πάμε καλύτερα και αναφέρω τους στενούς μου συνεργάτες υφυπουργούς, τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «πάμε καλύτερα. Η εικόνα ενός ΕΣΥ που καταρρέει προέρχεται μόνο από τους συνδικαλιστές της άκρας αριστεράς. Ο στόχος μας είναι να πάμε ακόμη καλύτερα και να δούμε πώς θα πάμε ακόμα καλύτερα. Όσον αφορά τα φάρμακα υψηλού κόστους, έγιναν τα ειδικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι υπήρχε τεράστια σπατάλη στα φάρμακα υψηλού κόστους. Ορισμένα από τα φάρμακα υψηλού κόστους θα πάνε στα φαρμακεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025. Και αυτό το λέω, επειδή η βιομηχανία φοβάται ότι θα υπάρξουν παράλληλες εισαγωγές και σπατάλες. Ο ΕΟΠΥΥ ολοκληρώνει την αποστολή πολλών φαρμάκων υψηλού κόστους στο σπίτι. Άρα πολλοί ασθενείς θα λάβουν τα φάρμακα στο σπίτι, και ως προς την Δυτική Μακεδονία, θα φτιάξουμε φαρμακείο στην Κοζάνη».

«Όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές, δουλέψαμε πάρα πολύ με την ειδική πλατφόρμα, που φτιάξαμε με το που πήγα στο υπουργείο Υγείας», πρόσθεσε ο Ά. Γεωργιάδης. «Αυτό δουλεύει πολύ καλά και βοήθησε να μειωθούν οι παράλληλες εισαγωγές. Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι κατά των εξαγωγών. Εγώ πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Αν ένα φάρμακο είναι σε απόθεμα για περισσότερο από ένα μήνα, αυτό μπορεί να φεύγει από την απαγόρευση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τη γενικότερη απαγόρευση.

Έχω βάλει δυο στοιχήματα στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας. Το ένα είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα χειρουργεία και το δεύτερο είναι να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στις εφημερίες. Και είμαι από αυτούς τους πολιτικούς που τηρούν τον λόγο τους, όπως συνέβη με το Ελληνικό και με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Για αυτά τα δύο στοιχήματα κοιτάζω τους συμπολίτες μου στα μάτια και λέω ότι θα με κρίνετε για αυτά τα δύο. Και θα τα πετύχουμε, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση και λογική σε αυτά που ζητάμε».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του,  ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «ως προς τον ισχυρισμό ότι πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς, η ετήσια μισθοδοσία του ΕΣΥ είναι 3 δις. Ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,7 δις. Αν μια πολιτική δύναμη μου πει ότι «θέλουμε να διπλασιάσουμε τον ΕΝΦΙΑ για να διπλασιάσουμε τους μισθούς στο ΕΣΥ», να το συζητήσουμε. Εάν δεν μου πει κάποιος αυτό, μπορεί να μου πει ότι πρέπει να φορολογήσουμε τις τράπεζες. Σίγουρα δεν γνωρίζει πώς δουλεύουν οι τράπεζες. Και τον αναβαλλόμενο φόρο τον έβαλε ο Τσακαλώτος επί ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κλείσουν οι τράπεζες. Άρα, τα 3 δις το χρόνο, είναι ένας ΕΝΦΙΑ παραπάνω. Αν μια πολιτική δύναμη θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση διπλάσιο ΕΝΦΙΑ, να το πει δημοσίως, στους Έλληνες πολίτες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments