Η αντεπίθεση Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα
Πηγή Φωτογραφίας: [365228] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΕΠΕΚΛΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στην κριτική που δέχεται από τη δεξιά πλευρά σχετικά με τα εθνικά ζητήματα. Αυτό αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, ο οποίος αναφέρθηκε σε «υπερπατριώτες» και έκανε λόγο για «ακραίες φωνές».
Η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν θα τεθούν ποτέ ζητήματα κυριαρχίας στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς στις 8 Νοεμβρίου προγραμματίζεται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η Αθήνα υπογραμμίζει τις κόκκινες γραμμές της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες σε ακραίες φωνές στην Ελλάδα, προερχόμενες από κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Σχολίασε μάλιστα με έντονο ύφος: «Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο και υπογράψαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη νόμιμη διαδικασία;». Συνέχισε με παρόμοιο ύφος, ρωτώντας «πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αποκτούσαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ και όταν παραγγέλναμε τα F-35;».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την αναφορά του στους «πατριώτες της φακής», τονίζοντας ότι η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στο παρελθόν την ακραία ρητορική που δεν προάγει τα εθνικά συμφέροντα. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε εκείνους που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες, προσθέτοντας με καυστικό ύφος ότι «υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Με αυτές τις δηλώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να απευθυνθεί σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο, το οποίο προσεγγίζουν κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, παρατηρείται ότι τα κόμματα της δεξιάς, που συγκεντρώνουν ποσοστά 15% έως 20% στις δημοσκοπήσεις, ασκούν ολοένα και πιο έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε εθνικά θέματα και το μεταναστευτικό. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα έχει αποφασίσει να μην αφήνει αναπάντητα τα πυρά που εκτοξεύονται από τη δεξιά πλευρά.
Νέος κύκλος πολιτικών συζητήσεων ξεκίνησε εξαιτίας των δηλώσεων του Αντώνη Σαμαρά από την Κύπρο. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα μεγάλες φουρτούνες».
Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχώρισε τις απόψεις του κ. Σαμαρά από τις υπόλοιπες φωνές που ακούγονται σχετικά με τα θέματα αυτά, επισημαίνοντας ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον κ. Ερντογάν και πρόσθεσε με νόημα ότι «επί της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο, πραγματοποιούνταν διερευνητικές επαφές. Απλώς ήθελα να θυμίσω τι συνέβαινε τότε».
Η κυβέρνηση τονίζει ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν θα τεθούν ποτέ προς συζήτηση στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ο στόχος είναι να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η τουρκική στάση θα αλλάξει άμεσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις συνομιλίες με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν υποδηλώνει ότι πλησιάζουμε σε μια συμφωνία σχετικά με τα θέματα των θαλασσίων ζωνών, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε μεταξύ άλλων. Επιπλέον, η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι «το γεγονός ότι συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας