Πολιτική

ΝΔ: Οι δύο σχολές σκέψης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

ΝΔ: Οι δύο σχολές σκέψης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [361307] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι κόκκινες γραμμές Σαμαρά, ο φιλελεύθερος διεθνισμός του Μητσοτάκη

Οι επισημάνσεις και οι ανησυχίες που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σχετικά με πιθανές υποχωρήσεις, με σκοπό να προειδοποιήσει, προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση και απασχόλησαν τόσο το Μαξίμου όσο και την αντιπολίτευση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις, ίσως και την πρώτη, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε με έντονο τρόπο, και μάλιστα από τις Βρυξέλλες, στις απόψεις του κ. Σαμαρά σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Αυτή τη φορά, ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίστηκε απλώς στο να δηλώσει ότι «οι απόψεις Σαμαρά είναι σεβαστές». Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια που σχετίζονται με τις δηλώσεις Σαμαρά και αφορούν εθνικές υποχωρήσεις.

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση εξέφρασε τις ανησυχίες της, με το ΠΑΣΟΚ να θέτει ερωτήματα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η παρέμβαση του κ. Σαμαρά είναι η δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες σχετικά με την εξωτερική πολιτική, αυτή τη φορά η συγκυρία είναι διαφορετική. Πρόκειται για την άτυπη τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, ενόψει μιας νέας άτυπης πενταμερούς συνάντησης (με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου). Επιπλέον, στις 8 Νοεμβρίου αναμένεται η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα.

Ο πρώην πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από την Κύπρο, τόνισε τα εξής:

Συνέδεσε το Κυπριακό ζήτημα με το Αιγαίο και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές υποχωρήσεις.

– Προειδοποίησε για το επόμενο βήμα, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη τουρκοποίηση, και δήλωσε: «Ας κρατήσουμε αποστάσεις από νέους εμπαιγμούς εις βάρος της Κύπρου ή από ‘λύσεις’ που είναι άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που φημολογείται ότι ‘μαγειρεύονται’ – παράλληλα και με το Αιγαίο. Και λύσεις που υποκρύπτουν διχοτόμηση».

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους, κλήθηκε να σχολιάσει τις αυστηρές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, οι οποίες είναι σκληρές για την κυβέρνησή του.

«Ας κάνω μια διάκριση ανάμεσα στις απόψεις του κυρίου Σαμαρά και σε άλλες φωνές που ακούγονται γύρω από αυτά τα θέματα. Οι απόψεις του κυρίου Σαμαρά είναι σεβαστές», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι όταν ο κύριος Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός, είχε συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές. Και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, με υπουργό τον κ. Βενιζέλο, γίνονταν επίσης διερευνητικές επαφές – απλώς για να θυμίσω τι συνέβαινε τότε».

«Πού ήταν όλοι αυτοί πατριώτες της φακής;».

«Αφήνω προσωρινά στην άκρη αυτό το ζήτημα. Παρατηρώ ότι υπάρχουν πολλές ακραίες φωνές στην Ελλάδα, προερχόμενες από κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και από διάφορα μέσα ενημέρωσης, τα οποία σχεδόν κατηγορούν την κυβέρνηση και εμένα, ως υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε προδότες επειδή τι; Επειδή συζητάμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού βρίσκονταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο;», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με νόμιμο τρόπο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αποκτήσαμε τα Ραφάλ; Όταν παραγγείλαμε τα F-35;», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Έχω αναφερθεί και στο παρελθόν σε “πατριώτες της φακής”».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η χώρα έχει πληρώσει ακριβά στην ιστορία της για αυτή την ακραία ρητορική, η οποία τελικά δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική εναλλακτική λύση».

«Έτσι, η Ελλάδα – και σε αυτό υποστηρίζω πλήρως τον υπουργό Εξωτερικών – θα συνεχίσει να διατηρεί διάλογο με την Τουρκία, όπως έχουμε ήδη πράξει. Έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κύριο Ερντογάν. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία ή ότι είμαστε κοντά σε μια λύση για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», επισήμανε.

Για να επαναλάβει: «Ωστόσο, ήθελα να δώσω μια πιο αναλυτική απάντηση σε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα “έβαζαν την ουρά στα σκέλια”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments