Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Επίδειξη δύναμης Κασσελάκη απέναντι στην Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Επίδειξη δύναμης Κασσελάκη απέναντι στην Κουμουνδούρου

Πηγή Φωτογραφίας: [370268] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ο πρώην πρόεδρος επιστρατεύει κάθε ικμάδα της δύναμής του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να ηρεμεί.

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος συγκλήθηκε ξανά, υπό την πίεση απειλών και ενός ατέρμονου πολέμου φθοράς μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, με το κόστος στις δημοσκοπήσεις να είναι σημαντικό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αξιοποιεί στο έπακρο την επιρροή του στο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως μέσω των 11-12 βουλευτών που τον υποστηρίζουν, προκειμένου να προωθήσει την ιδέα της αποχώρησης και της συρρίκνωσης του κόμματος.

Δύο από τους βουλευτές που έχουν απόλυτη επιρροή, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο Πέτρος Παππάς, προειδοποιούν ότι θα αποστατήσουν, προχωρώντας σε ανεξαρτητοποίηση, αν δεν επιτραπεί στον κ. Κασσελάκη να είναι υποψήφιος στο Συνέδριο. Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν η Ραλλία Χριστίδου και ίσως και η Κυριακή Μάλαμα, με την πρώτη να έχει ήδη ξεκινήσει να δημοσιεύει αναρτήσεις που στοχοποιούν ακόμη και δημοσιογράφους για το ρεπορτάζ τους.

Εάν αποχωρήσουν αυτοί οι τέσσερις βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μειωθεί από 35 σε 31 έδρες, όσες έχει και το ΠΑΣΟΚ. Μόνο για λόγους θεσμικής τάξης θα διατηρήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εισήλθε στη Βουλή με αυτόν τον ρόλο.

Με αφορμή τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κασσελάκης έχει ενεργοποιήσει πλήρως το σχέδιό του για να ανατρέψει την κατάσταση στο Συνέδριο, ενώ παράλληλα εργάζεται για τη δημιουργία του δικού του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζει ομιλία στο κέντρο της Αθήνας ως Στέφανος Κασσελάκης, κατόπιν αιτήματος μιας ομάδας υποστηρικτών του. Το αίτημα έγινε αποδεκτό, καθώς οι υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη ζήτησαν τον χώρο μπροστά από την παλιά Βουλή, με τον Δήμο Αθηναίων να απαντά θετικά και να παραχωρεί τον χώρο για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η πλατεία Κοτζιά δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του δικηγόρου του κ. Κασσελάκη, ο οποίος ζήτησε τον χώρο, αναφερόμενος σε εν ενεργεία και υποψήφιο πρόεδρο. Αυτό δείχνει ότι δεν εμπλέκεται στο εσωκομματικό παιχνίδι και ότι ο θεσμός αποδέχεται τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ανώτατων οργάνων του.

Στην πρόσφατη ισχυρή καταδίκη της Πολιτικής Γραμματείας, τονίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν από τις διαδικασίες. Η Όλγα Γεροβασίλη κατήγγειλε στο όργανο, όπως έχει κάνει και δημόσια, ότι «το σχέδιο του Κασσελάκη είναι είτε να διατηρήσει ένα τμήμα μελών και να διαλύσει το ΣΥΡΙΖΑ με μια στροφή προς τα δεξιά, είτε να προχωρήσει σε ένα plan b μέσω της πλατφόρμας για τη δημιουργία δικού του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αμυνθεί απέναντι σε αυτή την επίθεση».

Η πλειοψηφία της χθεσινής συνεδρίασης αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική, καθώς η απομάκρυνση του κ. Κασσελάκη συγκρούεται με τους συσχετισμούς στην επιτροπή δεοντολογίας.

Παρά την αλλαγή αυτή, η στάση της παραμένει αμετάβλητη, με την καταδίκη να είναι ξεκάθαρη και αυστηρή τόσο για την πλατφόρμα του κ. Κασσελάκη όσο και για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου υπήρξαν προσπάθειες παρεμπόδισης της διαδικασίας. Οι ενέργειες αυτές χαρακτηρίζονται ως βαθιά αντικομματικές και αντιδημοκρατικές.

Πάντως, το ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου παραμένει στο προσκήνιο, όσο ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει να αρνείται να αποδεχθεί τις αποφάσεις του ανώτατου οργάνου του κόμματος, παρά τις απειλές από τους βουλευτές του ότι θα αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η Ρένα Δούρου επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να συγκρατήσει το κύμα φυγής από το κόμμα με την υποψηφιότητά της. Πολλοί εκτιμούν ότι ο κ. Ρήγας με την τοποθέτησή του δείχνει στήριξη στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας της Δούρου την τελευταία στιγμή.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αρχική τους εκτίμηση ότι αν ο κ. Κασσελάκης δεν είναι υποψήφιος, τότε η κα Δούρου θα κατέβει στις εκλογές.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η κα Δούρου αποφάσισε να παρέμβει και να διαψεύσει κατηγορηματικά δημοσιεύματα που την ήθελαν να συγκεντρώνει υπογραφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments